Winterse neerslag op zondag, maar ook de lange termijn is spannend
In het weekend mag het huidige, winterse weer dan Nederland uit gedrongen worden, een overtuigende coupe van de Oceaan is het niet. Ook op de lange termijn blijft het spannend.Bron afbeelding: OnweerOnline
Het is licht winters weer in Nederland, in ieder geval tot en met zaterdag. In de nacht naar zaterdag en zondagochtend dringt dan zachtere lucht binnen met regen, voorafgegaan door enkele uren sneeuw. Daarna is het dan gedaan met de kou. Tenminste: de pluimen voor de lange termijn lijken vrij eenduidig een zacht signaal te geven. Duik je wat dieper in de weerkaarten voor de echt lange termijn, dan is de situatie toch spannender dan hij zo op het eerste gezicht lijkt.
Het zijn de donkere dagen voor kerst. Niet alleen omdat de nachten zo lang zijn en de daglichtperiode zo kort, maar ook omdat het weer in deze fase van het jaar vaak wisselvallig en bewolkt is. De kerstdepressie wordt deze periode ook wel genoemd, tijdens de kerstdagen zelfs als een warme anomalie in de klimatologie terug te vinden. De kerstdagen zijn gemiddeld dus wamer dan de dagen eromheen. Waarom dat zo is, laat zich lastig verklaren. Maar een feit is dat het weerbeeld zich tijdens de kerstdagen dus relatief vaak van zijn zachte en wisselvallige kant laat zien.
Westcirculatie
Bij zacht en wisselvallig weer in de decembermaand hoort een westcirculatie: een sterke straalstroom boven de Oceaan die de ene na de andere storing met bewolking, regen en wind op ons afstuurt. De eerste 12 dagen van deze decembermaand was het niet anders. Bijna elke dag viel er wel regen en (grappig genoeg) in de oostelijke helft van het land staan de maandtotalen op veel plaatsen nu al op rond 75 millimeter. Het westen is om de een of andere reden droger.
Maar, sinds een paar dagen is die westcirculatie weer aan banden gelegd. Boven Scandinavië is een hogedrukgebied terechtgekomen en halverwege volgende week stijgt ook de luchtdruk boven Centraal-Europa. Ook al dringt bij ons dan zachtere lucht binnen, heel hard gaat het allemaal niet. En van een echte doorbraak van de westcirculatie kun je ook niet meteen spreken. Daarvoor worden de lagedrukgebieden op de Oceaan teveel tegengewerkt. De druk daar vandaan is niet hoog genoeg.
Heel ver vooruit kijken
Met het oog op de ontwikkeling verderop in de winter is het interessant om wat meer op die hogedrukgebieden in te zoomen. Hoe groot is de kans dat ze blijven liggen? Behalve een verwachting tot twee weken vooruit, met de bekende pluimen die steeds meer mensen bekijken, maakt het ECMWF, het Europese centrum voor middellange termijnverwachtingen, twee keer per week ook een verwachting die 32 dagen vooruit kijkt. Dat gebeurt steeds op dinsdag en op vrijdag.
Noordelijke hogedruk
Het is niet zomaar een verwachting alleen, maar een product dat ook heel veel inzicht biedt in wat er op de achtergrond allemaal speelt. Zo wordt gekeken naar afwijkingen in het drukpatroon ten opzichte van wat in deze tijd van het jaar normaal is, zowel aan het aardoppervlak als hogerop in de atmosfeer. En daar zien we toch wel iets interessants. Ook al worden de hogedrukgebieden in de periode richting kerst vooral boven Centraal-Europa ingetekend, de grootste afwijkingen in het drukpatroon ten opzichte van normaal treffen we de komende tijd vooral boven Noord-Europa aan. Volgens de 32-daagse verwachting van het ECWMF van vanochtend lijkt dit signaal de hele periode te te overleven, en zich boven het noorden alleen maar verder uit te breiden. Tegelijkertijd lijkt de luchtdruk boven onze omgeving en Centraal Europa juist langzaam te dalen.
Temperaturen
Gekeken wordt ook naar afwijkingen in bij voorbeeld de temperatuur ten opzichte van normaal. Komen we in onze omgeving de komende week duidelijk boven normaal uit, vanaf de kerstdagen worden ongeveer normale temperaturen ingetekend en in de eerste weken van januari ontwikkelt zich ten noorden van ons een gebied met duidelijk lagere dan normale temperaturen dat zich van de noordelijke helft van de Britse eilanden via de Noordzee tot over Scandinavië uitstrekt. Met Nederland op dat moment op de rand. Het gaat hierbij steeds om een gemiddelde situatie.
Meerdere opties
Omdat er in een gemiddelde situatie meestal meerdere opties meestrijden, hebben we net als bij de verwachting voor de komende twee weken ook bij de 32 daagse verwachting de beschikking over zogenoemde ensembles. Eigenlijk bestaat zo’n lange termijn verwachting uit 50 individuele berekeningen die alle kanten op kunnen vliegen. Door ze te groeperen (al de berekeningen die op elkaar lijken bij elkaar te stoppen) krijg je een beeld van de opties die een rol spelen.
Ook daar hebben we natuurlijk naar gekeken. Feitelijk zijn het er de komende 4 weken steeds 2: één waarin de invloed van de lagedrukgebieden op de Oceaan zo sterk is dat we in Nederland een wisselvallig en zacht weerbeeld hebben, met de hogedrukgebieden in het noorden en eerst ook boven Centraal-Europa op gepaste afstand. De ander, die in de loop van de periode langzaam aan kracht wint, is die van een hogedrukgebied in het noorden dat zo sterk is dat de lagedrukgebieden er in onze omgeving steeds minder goed in slagen om storingen nog te laten doordringen. De kans op een inval van koudere lucht vanuit het oosten wordt daarbij dan langzaam groter.
Ergens boven Europa komt de komende tijd dus een soort van wintergrens te liggen, dan wel dichtbij of vooral eerst mogelijk ook wat verderweg van Nederland. Maar het is een grens die we op de wat langere termijn denkelijk wel in de gaten moeten houden. Hij kan zomaar eens dichtbij komen.
Lees ook:
| Gewijzigd: 14 december 2018, 10:42 uur, door Lako
Vanaf de franse grens trekt de sneeuwzone België binnen waarbij ijzel, smeltende sneeuw alsook droge sneeuw mogelijk zijn. De sneeuwzone trekt gestaag door de Benelux om pas tegen morgenochtend het uiterste NO van Nederland te bereiken.
Ik heb eigenlijk weinig toe te voegen aan de guidance van het KNMI hierover, dus bij deze:
Neerslag:
Buiigheid boven het noorden van de FIR dooft uit. De onzekerheid in de neerslagsoort bij het frontaal systeem van zaterdagavond/zondagnacht wordt voornamelijk bepaald door de temperatuur aan de grond en de onzekerheid over de dikte van de smeltlaag. De bodem in Hirlam blijft waarschijnlijk iets te lang te koud. De modellen tonen nu met name sneeuw/natte sneeuw, waarbij Hirlam en Harmonie36/40 vooral voor het zuidwesten een ijzel/ijsregen signaal geven. Er kan een accumulatie van 1-3, lokaal 3-5 cm optreden. De sneeuw smelt na de passage van het front in enkele uren weer weg, hoewel dat in het noordoosten mogelijk moeizamer gaat. Aandachtspunt is dus vooral de neerslagsoort in het zuidwesten. Met name Hirlam en Harmonie36/40 tonen een kleine smeltlaag berekent voor de locaties in het ZW bij een Tweg van <0 noemen we de kans op ijzel. Deze smeltlaag wordt wel kleiner en kleiner in de op een volgende runs. Als het front eenmaal naar het noordoosten trekt wordt de achterzijde van de bewolking dunner en kan het zo zijn dat de sneeuw nog even overgaat in onderkoelde neerslag (vrieskernen verdwijnen).
Hieronder nog snel even wat kaartjes:
Hou de lantaarnpaal maar in het oog later vanavond en vannacht | Gewijzigd: 15 december 2018, 12:01 uur, door Sven
(neerslag kan dus ook met name in het zuidwesten even ijzel zijn)
Verder kan je de Benelux ook in grofweg twee helften delen:
Zuidwestelijke helft Benelux:
- 2 tot 4 cm sneeuw
- korte maar intensieve neerslag
- ook kans op ijzel/natte sneeuw/regen
- front passeert in avond/begin nacht
- smelt vrij snel weer weg
Noordoostelijke helft Benelux:
- 1 tot 3 cm sneeuw
- voornamelijk lichte sneeuwval
- kleinere kans op ijzel
- front passeert in eind nacht/vroege ochtend
- smelt wat trager weg
Zondag stijgt de temperatuur dan weer naar zo'n 2 graden in het noordoosten tot 6 graden in het zuidwesten.
| Gewijzigd: 15 december 2018, 12:26 uur, door Thijs.
De verwachting is dat het meer en meer zal overgaan in drogere sneeuw, maar hier en daar (zeker richting Zeeland bijvoorbeeld) is tijdelijke ijzel/ijsregen zeker niet uitgesloten
Van 15/12 19u tot 16/12 11u : Winterse neerslag :
Vanavond en vannacht trekt een storing van west naar oost over het land met eerst sneeuw of aanvriezende regen, later overgaand in regen. In de Ardennen valt er meestal sneeuw.
Er kan een sneeuwdek gevormd worden:
-tussen 0 en 1 cm in de provincies West Vlaanderen, Oost Vlaanderen, Antwerpen, Henegouwen, en Brabant;
-tussen 0 en 4 cm in de provincies Namen en Limburg;
-tussen 2 en 10 cm in de provincies Luik en Luxemburg.
2018 had 29 dagen onweer...
Edit: misschien omdat een reactie werd verplaatst naar het topic waar het thuis hoorde | Gewijzigd: 17 december 2018, 01:18 uur, door Sven
Donkere dagen vóór kerst en iets lichter tijdens kerst?
Momenteel zien we in de pluim duidelijk een piek in de temperatuur de dagen voor kerst, tijdens deze dagen zien we ook een stevige (zuid)westenwind en hoge neerslagkansen. Aangezien dit ook de dagen zijn met de korste daglengte, zal het dezer dagen behoorlijk somber zijn.
Op de weerkaarten zien we dit ook terug:
Een hogedrukgebied boven de Middellandse Zee en lagedruk over Groot-Brittannië zorgen voor een zachte zuidwestenwind rond de 23ste. Boven de oceaan zien we een hoog naderen dat ons kerstweer gaan bepalen.
Tijdens kerst
Tijdens kerst zou een hogedrukgebied het roer over kunnen nemen. De kerst kan daarmee deze keer mogelijk juist redelijk droog, met weinig wind en met geluk misschien zelfs met een beetje zon verlopen.
Een hoog brengt mogelijk verlichting tijdens de meest donkere dagen van het jaar. | Gewijzigd: 17 december 2018, 17:59 uur, door Thijs.
Voor en tijdens de kerstdagen: Sterke opwarming
Tussen kerst en de jaarwisseling een splitsing waarbij de kleine crikel steeds veder splitst.
Edit Lako: Kaart toegevoegd en niet werkende link verwijderd | Gewijzigd: 18 december 2018, 20:58 uur, door Lako
Hogedruk onder de kerstboom?
De komende dagen voor kerst is het regelmatig winderig alsook nat met een komen en gaan van enkele regenzones en buien. Dit houd aan tot aan kerst, dit is duidelijk te zien aan de neerslagpluim:
Met kerstavond schakelen we over op een veel rustiger weertype met een hoog vlak in de buurt tot boven ons.
Voor wij hierbij hoopt op mooi zonnig weer met eventueel stralingsvorst lijkt er aan voor de moeite. Het zouden wel eens grauwe grijze dagen kunnen worden met maxima rond normaal en 's nachts boven het vriespunt (misschien lokaal wel eens een nachtvorstje). Maar misschien goed, kan iedereen zich rustig bezighouden met de festiviteiten in deze periode in plaats van continu het weer te moeten volgen
Hieronder even de bewolkingpluim alsook de temperatuurpluim van ECMWF:
Het ziet er dus naar uit dat 2018 geen winterweer meer zal brengen en zal het afwachten zijn tot de volgende wintermaand januari We blijven het zeker volgen de komende dagen!
Nog even iets over de post hierboven rond de SSW: ik volg het persoonlijk niet aangezien een SSW dan wel de kansen op winterweer vergroot, maar het biedt geen enkele garantie dat het tot effectief winterweer komt hier in de Benelux. De uitwerking kan ook pas vele weken later zich laten voelen. Eventueel ook ergens anders op deze planeet
Hogedruk regeert tot het einde van het jaar
In de loop van komende maandag schakelen we over naar een ander weertype want iemand heeft een hogedrukgebied op zijn verlanglijstje gezet voor kerst We komen dus onder de vleugels van een krachtig hoog dat niet in 1-2-3 verdwenen zal zijn.
Zoals hierboven reeds meer uitvoerig beschreven, gaan we overschakelen naar een rustig, droog en vaak heel bewolkt weertype. En dit zou wel eens een tijdje kunnen gaan aanhouden!
Kijk maar eens naar de neerslagpluim (neerslagsom):
Over de temperaturen valt weinig te melden, deze zullen tot het einde van het jaar zowat rond de normalen schommelen. Echter is een nachtvorstje lokaal niet uit te sluiten mits er wat meer opklaringen tevoorschijn komen.
Kijken we op de lange termijn, dan gaat het gemiddelde toch naar beneden door een hele cluster die toch naar een frisser weertype overschakelt. Dit houdt geen andere setting in, maar die leden laten het net meer helder worden waardoor het meer kan gaan afkoelen.
Wordt zeker en vast vervolgd en ik wil jullie toch al even fijne kerstdagen toewensen!
I'm dreaming ...
... van een beetje nachtvorst!Kerstvorst!
Maar eerst: misschien wel laatste neerslagachtige & zachte dag van 2018?
Momenteel trekt er nog een groot gebied met (mot)regen over de Benelux, het zorgt voor een vrij natte en grijze dag. Gisteren werd het nog 12,5°C in Ell (Midden-Limburg), vandaag is het rond de 7°C in Nederland en nog 11°C in België.
Naast de hierboven weergegeven regen is er ook nog motregen aanwezig, dit wordt enkel niet door de neerslagrader opgepikt.
Het weer met kerst
Zoals al geregeld vermeldt door Sven krijgen we met kerst te maken met:
- een zwak zuidwestenwindje
- droog weer
- normale temperatuur (4 tot 6°C overdag)
- lage bewolking met misschien kans op zo nu en dan zon, grootste kans voor het zuiden (lage bewolking is lastiger te voorspellen)
- mogelijk nachtvorst (afhankelijk van het wolkendek)
Het weer met kerst wordt mede mogelijk gemaakt door een blokkerend hoog boven ons hoofd.
Dankzij dit hoog geen witte en geen zachte kerst.
Omdat het hoog van onze gezelligheid houdt, blijft het lekker boven ons hoofd hangen tijdens de dagen tussen kerst en oud&nieuw, daarmee behouden we ook het weertype van de kerst nog een paar dagen.
Oud&Nieuw: misschien ook even lagedruk?
De dagen rond of net voor oud en nieuw zou het kunnen dat lagedruk richting Scandinavië komt en daarmee de hogedruk niet wegdrukt, maar misschien wel tijdelijk invloed heeft op het weer in de Benelux. Winter zal dit ook nog niet brengen, daarvoor moet de winterliefhebber helaas nog even geduld hebben. Timing en intensiteit verschillen verder nog flink tussen EC en GFS, dus er is nog wat onzekerheid of het weer tijdens de jaarwisseling voornamelijk beïnvloed wordt door een hoog of door een laag.
| Gewijzigd: 23 december 2018, 16:47 uur, door Thijs.
Kans op parelmoerwolken eind van de middag
Aan het einde van de middag zijn mogelijk bijzonder fraaie wolken te zien. Deze zogeheten parelmoerwolken ontstaan op 20-30 km hoogte en worden misschien zichtbaar in de periode rond en vlak na zonsondergang. Wie ze wil zien moet naar de westelijke hemel kijken.Om de parelmoerwolken te kunnen zien moet je vanaf 16:00 uur tot circa 17:30 uur naar de westelijke hemel kijken en zoeken naar afwijkende kleuren. Vaak zijn parelmoerwolken te zien als een paars- tot roze-achtige gloed. Soms zijn het kleinere vlekken met een groot aantal kleuren zoals het parelmoer in een schelp.
Zuiden en oosten meer kans dan noordwesten
De zon gaat vanmiddag rond 16:30 uur onder. Vanaf de Noordzee worden vrij veel ‘gewone’ wolken aangevoerd en deze steken donker af tegen de nog verlichtte hemel. In het zuiden en oosten zal het ook niet onbewolkt zijn, maar komen waarschijnlijk meer opklaringen voor dan in het noorden en westen.
De parelmoerwolken zelf zijn overdag niet te zien. Hiervoor is het zonlicht te sterk. Ze worden zichtbaar op het moment dat de zon aan het aardoppervlak onder is, maar de zon op 20-30 km hoogte nog wel schijnt. Zo’n anderhalf uur na zonsondergang treedt ook hoog in de lucht de duisternis in en zijn de wolken niet meer zichtbaar.
Wolken in de ozonlaag
Parelmoerwolken ontstaan op 20-30 km hoogte, in de ozonlaag. De ozonlaag bevat nauwelijks vocht. Het kleine beetje vocht dat aanwezig is condenseert pas bij temperaturen beneden -80 graden Celsius. Hierdoor ontstaan dunne wolkenflarden. Vandaag is hier boven ons land kans op, omdat de temperatuur tot net beneden -80 graden kan dalen. Doordat de wolken bestaan uit zeer kleine ijskristallen wordt het zonlicht sterk gebroken en ontstaat er een kleurenpracht. Er zijn eigenlijk twee typen parelmoerwolken te onderscheiden.
Ten eerste zijn er grote dunne wolkenflarden, die het zonlicht verstrooien in verschillende pasteltinten (o.a. roze en paars). De wolk zelf zie je eigenlijk niet, maar het licht verraadt dat hij aanwezig is op grote hoogte.
Daarnaast zijn er wat kleinere vlekken die vaak een groter aantal kleuren laten zien. Deze parelmoerwolk bestaat uit nog wat kleinere ijskristallen dan de eerste variant. Hierdoor wordt het licht sterker gebroken in regenboogachtige kleuren. Soms zijn er ook nog golfstructuren te zien in de wolken, wanneer het hard waait op 25 km hoogte.
Bron: weeronline
De weerkaarten
Als we naar de temperatuur op 22 kilometer hoogte kijken, is het daar net -80°C. Net genoeg om een kans op parelmoerwolken te hebben.
Op dit moment is het in grote delen van Nederland zonnig, boven Vlaanderen zijn meer wolken aanwezig en in de aanvoerroute (vanaf de Noordzee) liggen meer wolken klaar, dus daarom hebben ook de kustregio's een kans op bewolking die het zicht op eventuele parelmoerwolken ontneemt.
Hoe zien ze eruit?
als je geluk hebt zo:
Maar meestal zijn ze net na zonsondergang te zien als een paarse gloed/wolk:.@Weerplaza: 'Spectaculaire parelmoerwolken zouden mooi cadeautje zijn op pakjesavond' https://t.co/yZRryVDqWs pic.twitter.com/OVtrb6lQDS
— AD.nl (@ADnl) 3 december 2016
| Gewijzigd: 24 december 2018, 14:30 uur, door Thijs.Fraaie #parelmoerwolk boven #Voorthuizen! pic.twitter.com/FmCakPCL3H
— Jorrit Vlot (@JorritVlot) 2 februari 2016
( het is geen ijskoude inval maar wel iets met vlokjes ..en misschien blijft het zelfs liggen...) | Gewijzigd: 27 december 2018, 00:44 uur, door Callie-P
Zachte jaarwisseling, gevolgd door iets kouder weer?
Hopelijk heeft iedereen een fijne kerst gehad. Als we naar de pluim kijken zien we dat we na vandaag de zee meer invloed krijgt (in Noord- en West-Nederland had de zee al veel invloed op de temperatuur) op de hele Benelux. Zachte en vochtige lucht stroomt binnen terwijl we nog steeds onder invloed van hogedruk zijn. Dat resulteert waarschijnlijk in een wolkendek (te zien aan de kleine dagelijkse gang), met opnieuw in het zuiden kans op een zeldzame opklaring. Op de lange termijn zien we vanaf donderdag 3 januari 2019 de spreiding toenemen.We zitten ongeveer van 28 december tot 2 januari onder het hogedrukgebied, dus grote neerslagsommen hoeven we niet te verwachten. Het is echter wel vochtige lucht vanaf de zee, dus motregen/lichte regen blijft soms nog mogelijk.
Op de weerkaart
Als we naar de kaarten kijken, zien we ons dus net ten zuiden van ons de kern van het hogedrukgebied, waardoor de wind bij ons westelijk is en zachte en vochtige oceaanlucht aanvoert. Lagedrukgebieden volgen de route over IJsland.
We zien hier echter al een hoog boven Groenland, dit gaat (tijdelijk?) verbinding maken met het hoog boven Europa (zie volgende afbeelding).
De dagen rond 3 januari zullen belangrijk worden voor de eerste decade van januari. In de huidige run van EC zien we het laag van IJsland naar Oost-Europa trekken en de verbonden hogen hebben hun kern boven Schotland, hierdoor zakt er kou af naar Europa, waar wij nog het staartje van meekrijgen (Oost-Europa krijgt de koudste lucht). Aan de andere kant van het hoog wordt warme lucht omhoog gestuurd. De oceaan kan echter nog wel blijven aandringen, dus eventueel zijn de koudere dagen van tijdelijke aard.
Echt winterweer staat voorlopig niet op de kaart, het resultaat van de EC-setting is een paar koude dagen met het maximum onder normaal (3°C) en nachtvorst. GFS is echter consistent in een andere setting, waar het hoog uit Groenland snel wegzakt. Op 3 januari ligt de kern hier niet in Schotland maar in Duitsland, met als gevolg dat de koude-uitstroom beperkt blijft tot Oost-Europa.
Prikpunt Den Bosch (ongeveer het midden van Vlaanderen & Nederland)
Het is een tegenvaller dat het ensemble van GFS redelijk overeenkomt met de parallel (binnenkort de nieuwe oper). Positief is wel dat ICON, GEM en UKMO grotendeels overeenkomen met het scenario van EC. | Gewijzigd: 27 december 2018, 12:46 uur, door Lako
Hieronder twee kaarten.. beide 500hPa ene model is GSF en het andere model is EC. Meestal is GFS meer het model met de extremen en is EC wat conversatiever, dus ik ben wat geneigd om meer naar EC te kijken dan naar GFS.. tja het toeval wil net dat EC met een mooie winterse setting komt...
nou ja even dan..
Hieronder de twee kaartjes.. en zie hoe een enorm verschil beide modellen aangeven.. GFS met een zuidwester en EC met een (zuid)oostenwind...
Het komt ook wel aardig door in de pluimen van de twee modellen...waarbij GFS met geen enkel lid onder goed nul komt en EC komt toch echt wel duidelijk met veel leden onder nul..
Ik denk dat iedereen het er wel mee eens zal zijn dat er dit jaar niets meer gebeurd, maar als het spel zo doorgaat dan wordt het in de eerste week(en) van januari wel wat leuker ...
ow hieronder een tabel die toch ook wel leukere getallen laat zien..
| Gewijzigd: 27 december 2018, 15:48 uur, door Callie-P