Koudeputje trekt met sneeuw over Alpen
Het weekend konden we in de Alpen genieten van Kaiserwetter en met name de ZONdag deed zijn naam eer aan. In de wat ingestroomde koudere en drogere lucht was het de zon die het weerbeeld in de bergen bepaalde. In de ochtend met zwaartepunt aan de noordkant ook weer de Hochnebel en frostige temperaturen.Overdag liep het kwik al naar gelang het al of niet oplossen van de Hochnebel op tot een graad of 3 a 7 en hogerop vroor het licht tot matig met op de hoogste toppen strenge vorst tot -15 graden. In de loop van de avond en in de nacht begon op nadering van een koudeputje vanuit het oosten de bewolking toe te nemen gevolgd door wat licht sneeuwval to in de lagere delen en dalen.
Hieronder een impressie van het Kaiserwetter op de zondag.
Hieronder nog wat bewegende beelden van gisteren waarbij mooi het verschil tussen de nog meest sneeuwvrije noordelijke Alpen en besneeuwde zuidelijke Alpen te zien is
Warmbloedig hoog getackeld door koudbloedig laag
Aan de oostflank van het hoog zien we koude lucht met de wijzers van de klok mee tot over midden en west Europa uitstromen. Opgenomen in de hoogtestroming zien we tevens een bel koude lucht (hoogtelaag / koudeput) op hoogte richting de Alpen koersen.
Helaas voor de winterliefhebbers is dit zo stabiel ogende hoog geen lang leven beschoren omdat juist het hoogtelaag en de koude lucht het geheel gaan ondermijnen. Kijken we naar de westflank van het hoog dan zien we daar de afgelopen dagen met een krachtig jet vooral op hoogte warme lucht vanuit zuidelijke breedtegraden tot ver naar het noorden toe kon uitstromen. Vandaag zien we de 0 graden isotherm op 850 hPa zelfs helemaal tot aan Spitsbergen en Nova Zembla doorschuiven!
Het is juist deze warme lucht die ervoor heeft gezorgd dat zich dit hoog zo mooi en snel ontwikkelen kon. Een hoogtelaag trekt echter vandaag via de Alpen naar het westen en snijdt daarmee de aanvoer van de warme luchtmassa’s af. Dit heeft tot gevolg dat het hoog in zijn opbouw aan energie verliest en als het ware ook positie gaat wankelen respectievelijk zijn peilers waarop het steunt wordt weggeslagen.Deze ontwikkelingen hebben niet alleen gevolgen voor de verdere ontwikkelingen maar ook voor het weer in de Alpen (en Benelux / zie weerbericht Benelux)
Lichte, in zuiden ook matige sneeuw
Vandaag stroomt samenhangend met passage van het hoogtelaag de meest koude en ook vochtige lucht verder over de Alpen uit en komen we tijdelijk in de veel koudere lucht te liggen. De dag start dan ook met lichte tot matige vorst en in de bergen strenge vorst. Het is heiig en bewolkt en steeds weer valt er wat lichte en in de zuidelijke Alpen toenemend ook matige sneeuw.
Vanmorgen zal het op veel plaatsen “leicht angesuckert” zijn zoals hier in het Zwitserse Lenzerheide
Sneeuwvalgrens daarbij meest tot in de lagere delen en dalen. Overdag vanaf 200 tot 300 meter ook smeltende sneeuw of regen. Grotere sneeuw of neerslag hoeveelheden worden er echter vandaag niet verwacht en in de loop van de dag wordt het aan de noordkant gewoon weer droog!
Ook in de bergen zien we eindelijk weer eens temperaturen die meer aan de winter dan aan de zomer of herfst dan denken. Op 2000 meter vriest het zo’n 8 graden en op 3000 meter 12 graden.
Sneeuw zuiden / föhnig noordkant
Op nadering en passage van het hoogtelaag, dinsdag met kern boven Frankrijk, gaat de Bise stroming (noordoostelijke stroming) geleidelijk via de zuid de zuidwesthoek opzoeken en daarmee wordt de toevoer van de continentale droge en koude lucht gestagneerd. Daarvoor in de plaats krijgen we vanuit het zuiden te maken met vochtigere en ook weer wat minder koude luchtmassa’s.
Minder kou dus maar daarvoor in de plaats wel weer stijgende sneeuwkansen voor de zuidelijke Alpen! De noordkant en in het bijzonder de oostelijke noordkant krijgt te maken met (licht) föhnige condities en daarmee juist slinkende sneeuwkansen en algemeen nog wat hogere temperaturen dan aan de zuidkant.
Terwijl aan de noordkant de neerslag eruit gaat zien we de neerslag aan de zuidkant juist verder intensiveren. Dat geldt met name in de Staugebieden. Hier kan 10 tot 20 cm sneeuw gaan vallen en lokaal 20 tot 50 cm. Het zwaartepunt van de neerslag zal tot morgen avond in de zuidelijke Zwitserse en zuidoostelijke Oostenrijkse Alpen en aangrenzende Italiaanse Alpen komen te liggen. Ook de noordwestelijke Balkan (bergen) mogen zich gaan verheugen op een dik pak sneeuw!
In het verdere verloop van de week neemt ook de sneeuwval in het zuiden weer af. De noordkant houdt eerst nog de föhnige en ook zachtere condities. Hier wordt geen neerslag verwacht.
Op termijn weer kouder?!
Kijken we naar de kaarten dan zien we dat vanaf woensdag het hoogtelaag verder de Atlantische Oceaan optrekken waarbij de noordelijke hogedruk als het ware wordt verscheurd in twee aparte delen. Het ene schuift naar het oosten of en het andere deel naar het noordwesten.
Vanaf het weekend zo dan de polaire jet weer een wat zuidelijkere koers moeten gaan volgen en gaan de temperaturen overals weer naar beneden. In hoeverre rondtollende laagjes (hoogtelaagjes) en storingen dan neerslag (hogerop sneeuw) gaan brengen is nog onzeker.
Daarover dan de komende dagen meer. Tot zover van een licht winters Oberwallis (lichte motsneeuw en vorst in Termen) en nog een fijne dag. Ciao
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl | Gewijzigd: 19 november 2018, 10:21 uur, door Alpenweerman