Gevoelig kouder met af en toe sneeuwbuien
De afgelopen dagen hadden we te maken met veel Hochnebel. Ook de komende dagen blijft dit nog het geval. Van de bovengrens van de Hochnebel wordt bepaald door de grootschalige drukverdeling. De drukverdeling beïnvloedt de stromingscondities en daarmee ook ook de Hochnbel. De Hochnebel is de zichtbare bovengrens van een ‘meer met koude lucht’. Dit is een weerfenomeen dat zich in de laaglanden kan ontwikkelen en zien vvooral deze tijd van het jaar in de herfst- en wintermaanden.Als er een hogedrukgebied direct boven de Alpen ligt of als de drukverdeling vlak is, ligt de bovengrens van deze koude luchtlaag en de Hochnebel meestal rond 800 m. Als de druk ten noorden van de Alpen lager is dan in de Alpen of in het zuiden, vindt zuidwestelijke winden plaats. De koude lucht kan wegstromen en de bovengrens van de Hochnebel zakt. Als de druk echter van zuid naar noord toeneemt, is er sprake van een Bise. De koude lucht wordt naar de Alpen “geduwd” en tilt de koude luchtlaag als het ware op waarmee de bovengrens neemt toe tot meer dan 1500 m. Hoe sterker de Bise, hoe hoger de bovengrens.
Op de satellietfoto van gisteren is goed te zien dat aan de noord en zuidkant van de Alpen veel nevel velden liggen. Hogerop de berg en rond de Alpenhoofdkam is de zon meer aanwezig. Ook dit weekend zal het beeld vergelijkbaar blijven, “Unten Grau, Oben Blau” (bron: NASA Worldview, 16 november)
Ook de komende dagen door de Bise stroming wordt de nevel uit de dalen opgetild tot grote hoogte. De Hochnebelgrens bereik hiermee waarden die boven de 1500 m uitkomen. (Hochnebel diagram, Zwitserland)
Vandaag en de ook de rest van het weekend stroomt er koude lucht vanuit Siberië richting de Alpen. In eerste is de luchtmassa erg droog en is er nauwelijks neerslag. Vandaag is, afgezien van de Hochnebel in de dalen, de zon hogerop vaak te vinden. Daarbij staat er wel een gevoelig koudere noordoosten wind. Dit is een weersituatie waar ze vooral ook met de kunstsneeuw productie blij met zijn en zullen dit weekend veel plaatsen aangezet gaan worden.
Sneeuwverwachting voor t/m woensdagochtend 21 november volgens het ARPEGE model. Vooral aan de zuidkant en oostkant van de Alpen zullen enkele sneeuwbuien vallen. (via WXCHARTS.EU)
De komende dagen is het gevoelig kouder. Een noordoostelijke stroming bereik de Alpen en zorgt voor lager temperaturen dan normaal voor de tijd van het jaar. Op maandag en dinsdag worden te laagste temperaturen bereikt. De tweede helft van de week wordt het weer warmer en neemt ook de kans op neerslag toe. (ECWMF temp afwijking op dinsdag 20 nov., via Wetterzentrale.de)
Morgen wordt het nog iets kouder en ligt de Hochnebel grens tussen 1200 en 1600 m. Deze lost overdag slechts gedeeltelijk op. De zon schijnt in de hoogten en de Inner-Alpine gebieden en rond de Alpenhoofdkam. Ook op maandag is er een mix van Hochnebel, wolken en hier en daar zonnige fasen. De kans op neerslag neemt daarbij toe en lokaal kan het een beetje gaan sneeuwen
Cumulatieve sneeuwval voor Zwitserland en Oostenrijk volgens het ICON model. Ook hier wordt de meeste neerslag veracht aan de zuidkant. T/m 22 november kan er bij elkaar opgeteld lokaal zo’n 30 tot 50 cm gaan vallen. Ook verder richting het noorden valt er sneeuw, maar zal dit niet meer dan enkele centimeters zijn. De sneeuwval ligt daarbij wel laag en sneeuw kan verwacht worden tot in de dalen. (via Kachelmannwetter.de)
Na weekend sneeuw tot in de dalen
Van maandag tot dinsdag stroomt er wat vochtige richting de Alpen en kan er bij temperaturen net boven het vriespunt met sneeuw worden verwacht tot in de dalen. Waar het sneeuwt is echter nog steeds onzeker, maar de meeste sneeuw wordt verwacht aan de zuidkant, met name het zuiden van Zwitserland.
De nachten zijn koud en ook op dinsdag kunnen enkele sneeuwbuien verwacht worden. Naarmate de week vordert gaan de temperaturen geleider weer iets omhoog en neemt de koude noordoostelijke stroming af. Eind van de tweede helft van de week neemt de kans op neerslag toe en zijn er opnieuw sneeuwbuien mogelijk. Een lage drukgebied ten zuiden van de Alpen en boven Frankrijk zorgt voor de aanvoer van vochtige lucht. Dit kan volgende weekend opnieuw voor winterse buien gaan zorgen.
Eind volgende week neemt de kans op neerslag opnieuw toe. Dit is de neerslagverwachting voor zondag 25 november. Een lagedruk gebied zorgt er voor dat donderdag/vrijdag neerslag vanuit het westen uit over de Alpen trekt en het hele weekend voor neerslag kan gaan zorgen. (via WXCHARTS, GFS model)
Na volgend weekend zijn de verschillen tussen het GFS en ECWMF groot. Het GFS is aanzienlijk kouder en laat ook meer neerslag zien. (via WXCHARTS, ECMWF – GFS voor dinsdag 27 nov.)
Meer sneeuwbuien op de lange termijn?
De komende week zitten de meeste modellen op een lijn. Het lijkt vooral aan het begin van de week kouder te gaan worden met daarbij enkele sneeuwbuien waarbij de sneeuw tot in de dalen gaat vallen. Tweede helft van de week gaan te temperaturen omhoog en neemt de kans op meer neerslag toe. Volgend weekend valt er opnieuw neerslag, maar ligt de sneeuwvalgrens iets hoger. Ook daarna blijven in een winterse weerfase zitten met af en toe sneeuwbuien, maar ook dagen dat er vaker zon is en geen neerslag valt. Het GFS is op de lange termijn aanzienlijk kouder en laat meer neerslag zien dan het ECMWF. Toch lijken we over het algemeen een wisselvalligere weersituatie tegemoet te gaan met een toenemende kans op sneeuwbuien in de hogere delen.
Tot zover voor vandaag. Nog een fijn weekend gewenst!
Alpenweerman met. Roy Molenaar
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl