Rond 7:30 uur gaat het schemeren en om 8:05 uur komt de Zon op. De Maan is voor ongeveer 75% verlicht en kan flink storen dit jaar; de zwakkere meteoren zullen hierdoor niet zichtbaar zijn. De Maan gaat om 1:53 uur onder, waarna deze minder zal storen. Het beste moment om Leoniden waar te nemen is op 18 november rond 5:45 uur (zie het kaartje).
De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 56° boven de zuidzuidoostelijke horizon. In onze streken zijn dan vermoedelijk altijd nog circa 10 meteoren per uur van deze zwerm te zien. Samen met meteoren van andere zwermen, en sporadische meteoren, zijn er in totaal circa 34 “vallende sterren” per uur te zien.
Over het algemeen zijn de de meteoren van een zwerm niet alleen op de dag van het maximum zichtbaar. Zo is gedurende circa 3,0 dagen rondom het maximum meer dan 50% van het maximale aantal meteoren (5 per uur) van de Leoniden te zien. Tot 4 dagen voor en na het maximum zijn nog meteoren van deze zwerm te herkennen. De zwerm heeft daarmee een relatief korte piek. Er zijn dus nog meer kansen, voor het geval het in de nacht van het maximum niet helder is. Wel is iedere dag die je eerder voor het maximum, of later na het maximum waarneemt het aantal meteoren dat zichtbaar is circa 40% kleiner. De typische snelheden van de meteoren in deze zwerm zijn met circa 71 km/s (ongeveer 253.800 km/uur) relatief hoog. Meteoren waarnemen kan zonder speciale instrumenten. Wanneer het helder is, volstaat het blote oog. Een ligstoel en voldoende kleding zorgen voor (extra) comfort.
Bron: http://hemel.waarnemen.com
The #Leonid #meteorshower peaks on Nov. 17. The best viewing will be after midnight your local time, once the Moon has set. In this week’s #10Things, get tips for taking great photos of meteor showers: https://t.co/hM9GmXb1Pd #Leonids #photography pic.twitter.com/XmqrEYbUyY
— NASA Solar System (@NASASolarSystem) 14 november 2018