Nederland moet zich opmaken voor een relatief lange periode van opvallende koude. In de loop van volgende zakt de temperatuur naar een gemiddelde dat lager ligt dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Deze periode van koude houdt zeker aan tot begin december.
Dat meldt weerman Raymond Klaassen van Weerplaza.
"De temperaturen liggen gemiddeld eind november rond de 8, 9 graden", stelt Klaassen "Deze zal in heel Nederland de komende weken twee of drie graden lager liggen."
De gevoelstemperatuur zal, zeker in de vroege ochtend, nog lager liggen. "Zeker als er een strenge oostenwind staat, moet je je 's ochtends echt warm gaan aankleden", adviseert hij. "Lichte nachtvorst is een zekerheid. En de gevoelstemperatuur zakt zeker in de nacht ook ver onder de nul."
Kans op lichte sneeuwval in noordelijke provincies
Ook sneeuwval is vanaf eind volgende week niet uit te sluiten. "Het gaat zeker niet om dikke pakken", nuanceert Klaassen meteen. "Maar zeker in het noorden is het niet ondenkbaar dat er kleine buitjes of vlokken gaan vallen." Deze voorspelling wordt bevestigd door weerman Jan Visser van regionale omroep NH.
De verwachting is dat de periode van opvallende kou enkele weken aanhoudt. Klaassen brengt in herinnering dat er vorige jaar begin december codes oranje en rood werden afgegeven voor sneeuwval die het hele land platlegde. "
Op sloten zal een dun laagje ijs ontstaan
De kou is het gevolg van een stevig hogedrukgebied boven Scandinavië. "Daardoor draait de wind naar het oosten en komt er koudere lucht onze kant op", verklaart hij. "Dit is een patroon dat we vaak bij winterweer zien."
Met deze structurele kou is de kans reëel dat er op lokale sloten begin volgende week een dun laagje ijs ontstaat.
Komende zaterdag, de dag dat Sinterklaas aankomt in Zaanstad, wordt het overigens nog prachtig weer met veel zon en een enkel vriendelijk stapelwolkje.
Sneeuwpret wordt komende decennia minder in Europa
Winters in Europa gaan steeds minder vaak gepaard met een dik pak sneeuw en bijkomende sneeuwpret. De sneeuwhoogte daalt sinds 1951 elke tien jaar gemiddeld met ongeveer 12 centimeter, zo blijkt uit onderzoek van klimaatgegevens uit meer dan zes decennia van duizend weerstations in heel Europa.
De studie werd uitgevoerd door masterstudent Adrià Fontrodona Bach van de Wageningen University, die daarbij assistentie kreeg van drie onderzoekers van zijn academie. De onderzoekers, die bij hun studie geholpen werden door het KNMI, constateerden dat er vanaf de jaren tachtig een versnelling optrad in de afname van het sneeuwdek. De afname werd in heel Europa gevonden, behalve in de allerkoudste gebieden. | Gewijzigd: 28 augustus 2020, 14:19 uur, door Joyce.s