Eerst nog zeer zacht, in het weekend dalende temperaturen
Achter een (zwak) koufront is sinds gisteren de luchtdruk weer aan het stijgen en met verder in kracht toenemende hogedruk is er definitief een einde gekomen aan de Südstau en Südföhn stroming. De komende dagen gaat hoog – Arnolf – voor rustig en vooral in de bergen zonnig en zeer zacht herfstweer zorgen.Hogedruk in deze tijd van het jaar staat echter lang niet altijd garant voor zon. Onder een in kracht toenemende (subsidentie) inversie binnen de hogedruk (dalende luchtbeweging) en met weinig stroming gaat in de onderste atmosfeer de lucht afkoelen en krijgen we te maken met mist en of Hochnebel. Voor de meteoroloog is het dan altijd weer een uitdaging om een juiste weer prognose op te stellen.
In de bergen volop zon en zeer mild
Vandaag zal de bovengrens van de Hochnebel (inversie) zich tussen de 800 en 1000 meter bevinden. Onder de grijze deken is het vochtig en kil en komt het kwik niet boven de 8 a 10 graden uit. Wanneer de Hochnebel of mist oplost en de zon nog een aantal uren kan schijnen kan het kwik tot 12 a 15 graden stijgen. De verwachting is dat de Hochnebel aan de Alpennoordkant slechts met moeite of zelfs helemaal niet zal oplossen.
Boven de inversie en Hochnebel schijnt de zon volop en is het zeer zacht. Op 1500 meter hoogte stijgt het kwik naar een graad of 8 en op 2000 meter naar een graad of 8 8 tot 1 graden. Diegenen die de vorstgrens opzoeken vinden die zo vanaf 3500 meter.
Algemeen lagere temperaturen zien we vandaag nog in de oostelijke regionen door de instroom van wat koudere lucht onder invloed van een afsnoerend hoogtelaagje richting oost Europa. Op 1500 meter is het een graad of 2, op 2000 meter een graad of 2 en de vorstgrens daalt vandaag tijdelijk van 3200 naar 2200 tot 2000 meter.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Voor de rest van de week verandert er nog maar bar weinig aan dit weerbeeld van mist en Hochnebel in het Alpenlaagland en Alpen dalen en volop zon en zeer milde temperaturen in de bergen.
Winterse setting in de maak
Interessant gaat het dan vanaf vrijdag en in het weekend worden wanneer het hoogte met zijn zwaartepunt (kerndruk maar liefst 1045 hPa) boven Scandinavie komt te liggen. In samenspel met een afgesnoerde bel koude lucht (hoogtelaag, koudeput) welke aan de zuidflank van het hoog richting de Alpen trekt gaat dan steeds koudere lucht naar het westen toe uitstromen. Vooral in de bergen gaat de temperatuur dan flink onderuit en is het met thermische verwennerij gedaan!
De meest koude polaire lucht gaat echter vanaf maandag onder invloed van een volgende koudeput welke aan de oostflank van het hoog komt afzakken, over de Alpen uitstromen. Op 1500 meter hoogte (T850 hPa) zien we dan de -5 graden isotherm binnen schuiven en het kwik op deze hoogte dalen tot -4 a -7 graden dalen. GFS laat het hoogtelaag overigens ietwat noordelijk doortrekken met daardoor in het zuiden en westen wat minderr lage temperaturen. Hieronder de kaarten voor 500 hPa en 850 hPa voor maandag op dinsdag (ooh00)
De koude polaire luchtmassa’s zijn van origine droog en veel neerslag wordt dan ook niet verwacht. Toch is het nog even afwachten wat de hoogtelaagjes precies gaan doen. Vooral de koude boven luchten kunnen makkelijk winterse buien gaan triggeren waarbij er in de bergen tot in de lagere delen sneeuw gaat vallen. In eerste instantie zal de voorkeur voor sneeuw in de oostelijke delen komen te liggen. Tot en met donderdag dan ook wat stijgende sneeuwkansen voor de westelijke en zuidelijke regionen (GFS).
Op dit moment is het echter nog onduidelijk of dit en waar dit zal gaan gebeuren. Het is dus zaak om nauwlettend het gedrag en de koers van de koudeputjes te vervolgen.
Ook voor wat betreft de verdere ontwikkelingen van het blokkade hoog (omega blokkade) wordt het hoogtelaag van belang. Zoals wel vaker zien we ook nu dat het hoogtelaag de poten van de Omega blokkade als het ware opruimt waardoor het geheel “onstabiel” gaat worden. De verwachting is echter dat het hoog zijn balans zal weten te houden en daarmee ook zij noordelijke positie.
Verder is het afwachten wat het hoogtelaag als ook de lage druk boven de Middellandse zee gaat doen (aanvoer van zachtere lucht vanuit het zuidoosten?). Daarover de komende dagen dan meer.
Tot zover voor vandaag vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis. Een fijne dag gewenst en graag tot een volgende keer! Ciao
M
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl