Aanhoudend (veel) te zacht voor de tijd van het jaar
Al eerder schreef ik over het compleet vastgeroeste stromingspatroon waarmee we al geruime tijd te maken hebben. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we nog steeds het machtige bolwerk van hogedruk boven oost Europa en lagedruk boven de Atlantische Oceaan.Aan de oostflank van een ander hoog met zwaartepunt op de westelijke Atlantische Oceaan ten oosten van New Foundland word de polaire jetstream daardoor gedwongen naar het zuidoosten uit te wijken met koers richting zuidwest Europa en de westelijke Middellandse Zee. In het verdere verloop buigt de jet door de hogedruk blokkade boven oost Europa naar het noorden af om vervolgens via de Noordkaap en Nova Zembla weer naar het zuiden toe af te buigen. Later in de verwachtingsperiode zien we hem wat weliswaar wat minder noordelijk koersen maar voor het weer in zuid, west en centraal Europa heeft dit geen consequenties
Opvallend daarbij ook de enorme warmte anomalien die we wat hoger in de atmosfeer boven boven oost Europa en Scandinavie aantrekken. Deels wordt deze veroorzaakt door de föhn, deels door de subsidentie onder de oostelijke hogedruk maar vooral ook door de aanvoer van de zeer zachte lucht vanaf zuidelijke breedtegraden!
Voor het weer in de Alpen moeten we echter vooral ook kijken naar hetgeen op de westelijke Middellandse Zee gebeurt. Boven het nog warme water van de westelijke Middellandse Zee ontstaan door de confrontatie met de koude lucht vanaf de Atlantische Oceaan (hoogtetrog) gemakkelijk aparte depressies (hoogtelaagjes). Het meest onstabiele weer met zware regen en onweersbuien en lokaal extreme neerslag zien we dan ook steeds weer in de westelijke Middellandse Zee plaatsvinden.
Met de naar het noorden toe afbuigende jetstream en de zuidelijke hoogtestroming stuwen zich aan de zuidkant van de Alpen de vochtige luchtmassa’s vanuit de Middellandse Zee en hier valt steeds weer neerslag. De noordkant daarentegen heeft te maken met föhnige condities en met de toch al hoge temperaturen kan het kwik hier tot zomerse waardes gaan oplopen.
Gisteren steeg het kwik in de föhngebieden tot 20 a 23 graden en ook elders was het buitengewoon zacht. Ook in de bergen was het opnieuw zeer zacht met zelfs op 2000 meter temperaturen die tot 8 a 9 graden opliepen. De vorstgrens pendelde ergens tussen de 2700 en 3000 meter.
Vooral aan de zuidkant van de westelijke Alpen viel weer het nodige aan neerslag, sneeuw viel er enkel in het hooggebergte vanaf 2300 tot 2500 meter, lokaal in enkele afgesloten dalen aan de zuidkant ook nog lager.
De komende dagen verandert er in grote lijnen weinig aan het hierboven benoemde stromingspatroon. Vooral vandaag en morgen houden de boven beschreven situatie, na woensdag nemen de drukverschillen tussen noord en zuid weer af en daarmee ook de föhn en stau(neerslag)
Met de zuidelijke tot zuidwestelijke stroming hoeven we natuurlijk ook geen kou te verwachten. Wel gaan door het binnensijpelen van wat minder zachte luchtmassa’s vanuit het westen de temperaturen ietwat omlaag.
Koud wordt het ook dan echter niet, wel zal de sneeuwvalgrens (tijdelijk) wat gaan dalen, donderdag tot circa 1800 meter aan de zuidkant. De noordkant houdt steeds weer de föhnige condities en hier kan men nog lekker genieten van de zon en en zeer milde temperaturen!
Kijken we nog wat verder vooruit naar het weekend en de volgende week dan zien we ook dan nog geen doorbraak in het vastgeroeste stromingspatroon. Weliswaar zien we de sturende drukgebieden H – L -H een wat zuidelijkere posities innemen maar ook dit is slechts van tijdelijke aard.
T
Tegen het einde van de 10 daagse verwachtingsperiode is alles gewoon weer bij het oude. Het blijft dus zacht tot zeer zacht met op 850 hPA (1500m) temperaturen die 3 tot 8 graden boven het langjarig klimatologisch gemiddelde uitkomen. Van enige kou of winterweer is de komende 10 dagen en wellicht ook nog langer dan ook geen sprake!
Met deze anti-winterse vooruitzichten genoeg voor vandaag. Vandaag een kletsnat Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.