Het is dit weekend de moeite waard om op tijd op te staan. Zodra de maan ondergaat, kun je genieten van een flinke sterrenregen.
De komende dagen is de jaarlijkse meteorenzwerm Orioniden, op zijn hoogtepunt goed voor zo'n 40 vallende sterren per uur, weer te zien. Jammer is alleen dat de zwerm dit jaar samenvalt met een bijna volle maan, waardoor het een groot deel van de nacht niet goed donker wordt en de meteoren moeilijk te zien zijn.
Maan onder, zon nog niet op. Daarom kunnen liefhebbers het best pas naar buiten gaan als de maan onder is, maar de zon nog niet op.
Dat was vannacht vanaf drie uur het geval en maandagmorgen, als de zwerm zijn hoogtepunt bereikt, iets na vijf uur in de ochtend.
Dat komt goed uit, want elke morgen zijn er toch pas rond zes uur de meeste vallende sterren.
Ook met het weerbericht lijkt het wel goed te zitten. De meteorologen van Buienradar verwachten een grotendeels onbewolkte nacht.
Genoemd naar Orion
De zwerm is genoemd naar het bekende sterrenbeeld Orion, omdat de vallende sterren allemaal lijken te bewegen vanuit dit sterrenbeeld.
Nog steeds kunnen ze overal aan de sterrenhemel gezien worden, maar de richting waarin ze bewegen is altijd van Orion weg.
Exact te voorspellen
Sterrenregens als de Orioniden zijn elk jaar exact te voorspellen, omdat ze worden veroorzaakt door ruimtegruis. De aarde passeert in zijn baan rond de zon elk jaar rond 22 oktober een 'afvalspoor' van de komeet Halley.
Dit ruimtegruis scheert dan met een enorm hoge snelheid door de dampkring van de aarde en verbranden. Dat zorgt voor een kort fel lichtspoor, wat we in de volksmond een vallende ster noemen.
Bron: RTL Nieuws