Eerst nog rustig najaarsweer, kou in de maak, sneeuw nog vraagtekens
De overgang van zomer naar herfst en vervolgens naar de winter kon dit jaar wel eens behoorlijk snel gaan verlopen en met name het “aandeel herfst” komt dit jaar minder goed uit de verf. Enerzijds komt dit door het zeer zachte weer door de lange (na)zomer, anderzijds ook door de extreme droogte. Volgende week lijkt in de bergen de winter zijn intrede te gaan maken, in hoeverre en waar er sneeuw van betekenis gaat vallen is nog niet geheel duidelijk. Verderop meer met betrekking tot de neerslag / sneeuw opties!Ook gisteren was het weer zacht en op veel plaatsen ook weer zonnig. Toch had de zon af en toe wat concurrentie door van het noorden uit overtrekkende (hogere) wolken(velden). Vooral in de oostelijke Alpen viel heel lokaal ook nog een spat regen maar veel stelde dat niet voor. Qua temperaturen hadden we ook gisteren niets te klagen, in de middag steeg het kwik gewoon weer tot 20 a 23 graden.
Ook vandaag verandert er niet veel aan het rustige, overwegend zonnige en vrij zachte weerbeeld. Lokale Hochnebel en mist die zich lokaal in de nacht heeft gevormd (bovengrens variërend van 1000 meter in het noorden en lokaal 1800 tot 2000 meter in het zuiden) zal in de loop van de dag op de meeste plaatsen weer oplossen.
De zon schijnt verder weer volop waarbij het onder de inversie wat heiig zal zijn. In de bergen boven de inversie schijnt de zon volop en is het weer genieten van vrij zachte condities en heerlijke panorama’s.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Goldener Oktober lonkt
De natuur begint nu echter in versneld tempo ook meer en en meer herfst trekjes te vertonen. De lariksen waren tot voor 1 a 2 weken nog meest groen maar beginnen nu ook snel geel te verkleuren om vervolgens hun naalden te laten vallen. En juist deze periode is in de Alpen de meest fotogenieke tijd. Heerlijke contrasten tegen de achtergrond van de al (deels) besneeuwde Alpentoppen en een knal blauwe hemel. Perfecte condities dus om er op uit te trekken en nog even te genieten van de Goldener Oktober. Hieronder nog een paar fraaie shots omgeving Rosswald.
Het roer gaat om
Al een aantal dagen rommelt het in het weermodellen land en lijken we dan eindelijk de overgang te gaan krijgen naar een ander kouder weertype. De overgang met zelfs mooie sneeuw opties voor de Alpennnoordkant wordt gaande weg de volgende week in de steigers gezet.
Drijvende kracht achter operatie afkoeling zijn Atlantische depressies die steeds verder oostwaarts verplaatsen en in hun kielzog steeds weer koude(re) luchtmassa’s vanaf de pool aantappen.
Het is nog even afwachten in hoeverre die koudere lucht de Alpen daadwerkelijk gaat veroveren en met name ook hoeveel neerslag /sneeuw er gaat vallen. De grootste kans daarop lijken met de noordwestelijke stroming de noordelijke Alpen te maken. Voor het echter zover is houden we de komende dagen eerst nog de invloed van de hogedruk (uitloper) en verblijven we tot begin volgende week nog aan de zuidelijke en zachte zijde van de jet.
Vanaf dinsdag verzwakt echter het oostelijke deel van de hogedruk(uitloper) boven het continent en in samenspel met een actieve depressie die richting noord Scandinavie trekt gaat een eerste portie maritiem polaire lucht tot over de noordelijke Alpen uitstromen.
Richting het einde van de week neemt de amplitude van het Atlantische hoog toe en kan de toenemende meanderende jetstream in plaats van zonaal (west) een meer meridionale (noord) koers gaan volgen. Tegelijkertijd zien we dan de koude vortex boven Scandinavie naar het zuidoosten en zuiden afzakken.
Daarmee kan vanuit het noordwesten en later noorden via een directere weg nog koudere lucht vanaf de pool naar het zuiden tot uitstromen. De temperaturen gaan dan overal nog verder onderuit en opnieuw zullen de noordelijk en in het bijzonder de oostelijke noordkant met de veel koudere lucht te maken gaan krijgen.
Het gaat dus markant afkoelen en in de bergen wordt het winters. Grote vraag is dan natuurlijk of er ook sneeuw gaat vallen. Met dit soort stromingspatronen (noordwest / noord / NW Rutsche) profiteren natuurlijk de noordelijke Alpen van de neerslag. De vochtigere luchtmassa’s stauen immers tegen de noordkant van het Alpenmassief en vooral in de Staugebieden gaat dan neerslag vallen. Het is echter nog even afwachten hoe dat precies gaat “uitpakken” !
Voorzichtig met neerslag en sneeuw prognoses!
De “winter” kriebelt schijnbaar en hier en daar lees ik al weer berichten over dumps waarbij wordt gerept over sneeuwhoeveelheden van maar liefst 1 tot 2 meter tot maar liefst het einde van de maand! Deze sneeuw hoeveelheden kunnen we met de verwachte stroming en constellatie echter gevoegelijk vergeten en wel om de volgende redenen;
Met de hogedruk in de buurt en de snelle drukstijgingen zal de neerslag sterk worden onderdrukt. Dat geldt in het bijzonder tijdens de eerste fase rond de dinsdag. Daarbij zal een groot deel van de neerslag prefrontaal tijdens de aanwezigheid van nog warmere luchtmassa’s gaan vallen (warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht).
Daarnaast is er kans dat pre-frontaal een opkomende föhn een deel van de neerslag gaat frustreren. Zodra het koufront met de koudere (en veel drogere) polaire lucht erin komt gaat de neerslag er eveneens uit en krijgt een buiig karakter. Wat dus daadwerkelijk in vaste vorm gaat vallen zal slechts een fractie zijn van de totaal berekende neerslaghoeveelheden.
Daarbij leert de ervaring dat de zogenaamde globale weermodellen van met hun grove resolutie waarmee de gehele aarde wordt afgedekt (ECMWF resolutie 9 x 9 km, GFS 28 x 28 km) de neerslag op zo’n lange termijn systematisch veel te optimistisch berekenen.
Naarmate de tijd tot dato vordert wordt de neerslag steeds verder teruggerekend. Vooral het GFS model is meester daarin. Daarnaast moeten we ook niet vergeten dat neerslag in de Alpen één van de aller lastigste parameters is, en dat geldt al helemaal op een termijn van 5 tot 8 dagen. We doen we dus verstandig aan om voor wat betreft de details en de neerslag nog even een (flinke) slag om de arm te houden en te wachten totdat de zogenaamde lokale (meso) modellen met veel hogere resolutie binnen druppelen ( 1 x 1 km voor midden Europa). Nadeel is wel dat die pas een dag of 2 tot 3 verschijnen.
Meer over dit thema en sneeuw voorkeuren zie – HIER –
Hoe dan ook. vrij zeker tot zeker is echter wel dat het vanaf dinsdag markant zal gaan afkoelen, dat geldt speciaal voor de noordelijke en oostelijke Alpen. De westelijke en ook zuidelijke Alpen hebben te maken met meer invloed van hogedruk, minder invloed van de hoogtetrog(en).
Daarbij krijgen de zuidelijke Alpen ook nog eens te maken met de Nordföhn! In hoeverre eventuele Middellandse Zee of Adriatische Zee cyclogenese nog een rol gaat spelen is ook nog onduidelijk!
De komende dagen maar eens kijken wat de atmosfeer allemaal voor ons in petto heeft. Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagramen/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl