Aanhoudend zacht en droog
Ook gisteren hadden we weer te maken met zeer zacht en overwegend zonnig hogedrukweer. De föhn aan de noordkant nam nog iets aan kracht toe en daarmee kon het kwik weer flink oplopen met lokaal weer zomerse 25 tot 27 graden. Mooi was ook te zien hoe de föhn die tot in het centrale Alpen voorland door drong tegen de daar aanwezige koudere plaklaag (mist) op bokste.Hieronder een mooi timelapse van Daniel Gestrgrasser (Met. Meteo Schweiz) Daaronder een heer fraaie opname van zowel de mist, een zogenaamde glorie en Brockengespenst (de zon staat in e rug van de waarnemer en veroorzaakt een schaduw in de mist of nevel. Dit fenomeen werd voor het eerst beschreven door Johann Esaias Silberschlag in 1780 op de Brocken in de Harz (Dld) en vandaar de naam Brockengespenst (Brocken geest)
De mist en Hochnebel moesten in de loop van de ochtend dan toch het verld ruimen en zoals gezegd was het weer een schitterende dag in de Alpen. Een korte impressie en rondje “Kaiserwetter”
In de vorige weerberichten hadden we al laten zien dat oktober nogal eens gepaard gaat met weer extremen in de vorm van kou invallen met sneeuw soms tot in de dalen. In schril contrast met de huidige warmte en vooral droogte zijn ook de oktober maanden met veel neerslag. Juist oktober kenmerkt zich nogal eens door dagenlange Stau neerslag.
Zo ook in het jaar 2000 toen rond deze tijd in de zuidelijke Alpen een dagen lange Südstau voor extreme neerslag hoeveelheden zorgde. Lokaal viel er in een paar dagen tussen de 200 en 400 mm aan neerslag. Omdat de aangevoerde lucht vanuit het Middellandse Zee gebied ook vrij zacht was hadden we we te maken met een hoge sneeuwvalgrens (2500 tot 2800 meter) waardoor ook hogerop de neerslag meest in de vorm van regen viel. deze combinatie zorgde met name in het Oberwallis voor desastreuze overstromingen en modderlawine’s. In Gondo, een dorpje gelegen aan de Italiaanse grens, denderde op de 14e oktober een modder en rots lawine door het hart van het dorp.
Ook de komende dagen zal daar niet veel aan veranderen. Weliswaar gaan de temperaturen geleidelijk wat naar beneden maar het blijft nog steeds te warm voor de tijd van het jaar. Ook neerslag hoeven we met de hoge druk voorlopig niet te verwachten en daarmee houdt ook de droogte aan.
Vandaag en ook morgen is het met een zuidelijke föhn stroming vooral aan de noordkant weer zonnig en zeer zacht. De temperaturen stijgen naar 20 tot 23 graden, met föhn naar 25 tot 27 graden.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
De vorstgrens vinden we terug op 3100 a 3200 meter. Woensdag gaat de föhn er uit en met een mix van zon en wolken blijft vrij zacht. De neerslagkansen zijn klein maar lokaal is een regenbuitje niet uit te sluiten.
Richting en in het weekend als ook met de start van de nieuw week gaat een volgend hoog zich vanaf de Atlantische hoog via de Britse Eilanden richting west Europa uitbreiden. Met een luchtdruk die tot maar liefst 1045 oploopt maken depressies geen schijn van kans respectievelijk worden naar noordelijke breedtegraden gedwongen.
Wel gaat tussen een naar het noorden van Scandinavie trekkende depressie en een hoog boven de Atlantische Oceaan een portie maritiem polaire lucht tot over de noordelijke Alpen trekken. Het koufront wat daaraan vooraf gaat wordt dinsdag de 23 verwacht.
Dan zou er ook eindelijk weer wat neerslag kunnen gaan vallen met zwaartepunt langs de Alpen noordkant. Navolgend dan weer de inkomende hogedruk en oplopende temperaturen. Nee, een echter overgang naar herfstweer of winterweer zit er ook vandaag nog niet echt aan te komen.
Opvallend ook de experimentele lange (seizoen) verwachting van het ECMWF voor de Hochwinter maanden. De koudere variant met vooral in januari en februari duidelijk beneden normale temperaturen is inmiddels weer verlaten en heeft plaats gemaakt voor een veel zachtere variant. Sowieso belooft het model in zake kou ook voor de rest van de winter weinig goeds voor de Alpen en met name de zuidelijke Alpen inzake kou.
Nu maar hopen voor de winterliefhebbers dat het model er ditmaal naast zit. Later meer over de ontwikkelingen /winterverwachting. Zie verder ook onze – Winterverwachting van 1 oktober hier op de website.
Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagramen/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
Wanneer kunnen we weer inschieten op de winterverwachting Europa en in het bijzonder Nederland?