Milde temperaturen – Hoe lang houdt de nazomer aan?
Als er in de ochtend geen mistvelden zouden zijn en de bomen niet hun herfstkleuren hadden, zou je zeggen dat het deze dagen zomer zou zijn in plaats van de herfst. De temperaturen bereikten gisteren op veel plaatsen zomerse waarden boven de 25 graden. Ook gisteren scheen de zon weer volop in de Alpen.
Gisteren in Mittelberg prachtig weer met blauwe luchten (foto: Hans ter Braak)
Mooie vergezichten en blauwe luchten op Kandersteg in Berner Alpen (foto: Jacco)Het mooie weer van gisteren had te maken met een uitloper van een hogedrukgebied. In de ochtend zijn er soms nog enkele mistvelden. Vooral op de wat vochtigere plekken langs de riviertjes en meertjes kunnen deze zich vormen. Deze tijd van het jaar blijft de mist vaak langer aanwezig in de dalen, maar tegen de middag zijn ze grotendeels weer opgelost door de kracht van de zon. Met een nog altijd aanwezige zuidelijke stroming was het licht föhnig en liepen de temperaturen aan de noordzijde flink op.
Hoge temperaturen gisteren aan de noordkant van de Alpen in Oostenrijk en Zwitserland. Zomerse temperaturen van meer dan 25 graden werden hier bereikt. Ook vandaag en morgen belooft het nog zomers warm te blijven. (Messwerte, Kachelmann.de)
Vandaag is het ’s ochtends zonnig en veelal onbewolkt. Op de meeste plaatsen in de Alpen is het droog en aangenaam weer en lopen de temperaturen al snel op. Met een vorstgrens boven 3500m is het bijzonder warm voor de tijd van het jaar. Verder is er een zwakke tot matige wind en neemt een zwakke Südföhn in de loop van de middag aan kracht toe. Daarbij is in het zuidwesten van de Alpen de kans op bewolking groter en kan er neerslag verwacht worden in de loop van de middag. Dit geldt met name voor het zuidelijke deel van Zwitserland en de Zuid-Franse Alpen.
Vandaag is het skigebied open in Kitzbühel. Het is nog vroeg en de eerste skiërs staan al op de piste. De temperaturen zullen vandaag nog snel verder oplopen tot mogelijk zomerse waarden. Dat zal erg warm gaan worden. (Live webcam Kitzbuhel)
Weerkaart voor vandaag laat zien dat de alpen aan de rand van een hogedrukgebied liggen. Op de Atlantische Oceaan trekt tropische storm Leslie richting het oosten naar Spanje en Portugal. Voor de Alpen betekent dit dat er langzaam een zuidwestelijk stroming op zondag. De exacte koers van deze storm is nog onzeker. (weerkaart voor zaterdag 13 okt, bron: DWD)
Morgen komt een zuidwestelijke stroming opgang wat betekent dat het opnieuw föhnig kan worden met hogere temperaturen en winderig aan de noordkant van de Alpen.
Zondag belooft ook zonnig te gaan verlopen en neemt de Südföhn in kracht toe. De temperaturen lopen weer verder op een er kunnen opnieuw zomerse waarden verwacht worden. In de nacht naar maandag kan een nabij gelegen storing voor mogelijk wat neerslag zorgen aan de westkant van de Alpen. Ook maandag is er meer bewolking en kan er lokaal een buitje vallen. Het beste weer is te vinden aan de oostkant van de Alpen waar de zon het meest is te vinden.
Na het weekend neemt de onzekerheid toe. Opvallend is dat het Zwitserse COSMO-model en ook het ECMWF hogere temperaturen laten zien dan bijvoorbeeld het GFS en Duitse ICON model. Vooral halverwege de week beginnen deze steeds verder uit elkaar te lopen. Wel lijkt het dat de meeste modellen nog altijd boven gemiddelde temperaturen voor de tijd van het jaar laten zien (Multi Modell, bron: Kachelmann.de)
Halverwege de week beginnen de langstermijn modellen snel uit elkaar te lopen. Grote verschillen zijn te zien volgend weekend. Het GFS (boven) laat duidelijke een warmer scenario zien met een zuidwestelijke stroming. Het ECMWF laat juist een wisselvallig scenario zien met een depressie boven Italië. (weerkaarten voor zondag 21 okt., Wetterzentrale.de)
Vooruitzichten
De hogedrukinvloed op het Alpengebied neemt na het weekend weer toe. Zoals het er nu naar uitziet blijft tot en met donderdag overwegend zonnig en droog. Het beste weer is te vinden aan de oostkant van de Alpen. Aan de westkant is het vaker bewolkt. Pas aan het einde van de week gaan de temperaturen waarschijnlijk een stapje terug, maar zijn de verschillen tussen weermodellen groot. Van een echte weeromslag lijkt voorlopig nog geen sprake.
Temperatuurafwijking ECMWF komende dagen. Het blijft vooralsnog bovengemiddeld warm voor de tijd van het jaar. Eind volgende week neemt de kans toe op koeler en wisselvallig weer. (ECMWF temp afwijking 850 hPa, via Wetterzentrale)