Weekend opnieuw föhnig en (nog) zeer zacht
De noordelijke en oostelijke Alpen profiteerden de afgelopen twee dagen van hogedruk. Met veel zon en ondersteund door de Südföhn was het hier voor de tijd van het jaar weer zeer zacht. Minder fraai was het weer in de zuidwestelijke Alpen en met name in de Südstau van de Alpenhoofdkam. De bewolking overheerste en steeds weer viel er neerslag die enkel in het hooggebergte als sneeuw viel Al me al nog weinig of beter gezegd geen winterse toestanden in de Alpen.Hieronder 2 webcam opnames gisteren vanuit Saas-Fee (Mittelallalin 3500m en Langfluh 2900m) waar het met de sneeuw in de wat koudere Stau wel lukte.
Aan de andere kant van de hoofdkam was het de föhn die de lucht opwarmde en afdroogde. Hieronder een mooi opname van de Föhnmuur (Föhnwalze) in de Berner Alpen regio Lauberhorn. Mooi is te zien hoe aan deze kant de wolken snel oplossen. De Föhn in de Lauberhorn regio is op zijn sterkst bij een zuidoostelijke stroming en staat bekend als de “Guggiföhn” . Er worden dan windsnelheden gehaald van 200 km/h of nog meer en al menigmaal heeft de Guggiföhn de beroemde Lauberhorn Rennen / Abfahrt gefrustreerd! Voor 2019 staan deFIS SKI WELTCUP trainingen en
wedstrijden gepland van 15 tot 20 januri met hopelijk dan geen “Guggiföhn”
Ten slotte dan nog een beeld van het mooie weer en föhn gisteren aan de noordkant van de Alpenhoofdkam. Topper in Zwitserland was St Maurice in Wallis met 25+ graden en in Oostenrijk Kufstein met 26+ graden
Ook de komende dagen verandert en onder invloed van overwegend hogedruk nog maar weinig aan het rustige en (zeer) zachte herfstweer. Toch zien we sinds gisteren op de kaarten toenemend verandering in het grootschalig stromingspatroon welke tenderen in de richting van een meer herfstachtig en ook duidelijk koelere setting. In de hogere Alpen krijgt het weerbeeld met een dalende sneeuw en vorstgrens dan ook steeds meer winterse trekjes.
Rond deze tijd van het jaar kan het al aardig winteren met sneeuw tot in de lagere delen en dalen. Al eerder liet ik foto’s zien van sneeuw rond deze tijd. Voor de liefhebbers hier nog een paar foto’s van de 12 oktober 2013 toen het in het Oberwallis maar ook op andere plekken in de Alpen zelfs tot in het dal sneeuwde.
Zeer zacht, ook in westen weer zon
Inmiddels zijn de drukverschillen tussen de noord en zuidkant weer gelijk getrokken en is het met de Südstau en Südföhn situatie weer gedaan.
De vrijdag start lokaal met nog wat rest bewolking en -of mist en Hochnebel welke in de loop van de ochtend snel zal oplossen.
Overdag is het dan vooral de zon die het weerbeeld zal bepalen en met de aanvoer van zeer zachte lucht stijgen de middagtemperaturen naar 20 tot 24 en lokaal zelfs naar zomerse 26 graden. Ook in de bergen is het zacht met een vorstgrens die meest tussen de 3500 en 3800 meter zal uitkomen.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
“Leslie” in aantocht, opnieuw Südföhn
Zaterdag en zondag nemen de drukverschillen tussen de zuid en noorkant op nadering van ex tropische storm “Leslie” op de Atlantische Oceaan en een daarmee samengaand koufront geleidelijk weer toe en wordt het aan de noordkant weer föhnig. De westelijke zuidkant krijg dan geleidelijk ook weer te maken met wat meer bewolking.
Leslie trekt zondag en maandag verder via het Iberische Schiereiland naar de Balearen (aldaar opnieuw onrustige met kans veel neerslag). Het zwakke koufront met neerslag maandag trekt de westelijke Alpen binnen en vooral in de westelijke delen is er dan meer bewolking en af en toe valt er neerslag. Ook gaan de temperaturen met het instromen van wat minder zachte lucht een aantal graden omlaag. De oostelijke Alpen profiteren vooralsnog van de hogedruk en betere als ook mildere condities.
Dinsdag volgt dan weer tussenhoog voordat op de woensdag samenhangend met een volgend koufront vanuit het noordwesten de bewolking weer gaat toenemen en er neerslag gaat vallen. Ditmaal moeten ook de oostelijke Alpen eraan geloven en gaan ook daar de temperaturen 8 tot 10 graden naar beneden.
Donderdag en vrijdag volgt een hoog waarbij aan de noordoost flank nog wat koudere lucht (zwakke hooggtetrog) over de Alpen uitstroomt. Vooral in de westelijk Alpen moet dan rekening worden gehouden met wat neerslag. Doordat de hogedruk overheerst zal de meeste neerslag er echter uitgaan en op grote hoeveelheden hoeven we zoals het er nu naar uitziet niet te rekenen.
In het verdere verloop is het de hogedruk die het weerbeeld zal domineren, depressies met hun storingen trekken met een krachtige westelijke straalstroom vooralsnog vrij noordelijk en westelijke en de Alpen en nog niet direct gaan beïnvloeden. Ook de meest koude lucht blijft daarom voorlopig nog buiten ons bereik
Afwisselend wordt dan weer wat zachtere en dan weer koeler lucht aangevoerd. De temperaturen gaan zoals gezegd geleidelijk verder wat naar beneden om vanaf circa de 22 oktober wanneer de jetstream wat zuidelijke en westelijker gaat koersen (zonaal) na lange tijd zelfs onder normaal te gaan uitkomen. Een overgang naar markant kouder of zelfs winterweer is echter niet aan de orde!
Hoe en of dat allemaal in zijn werk gaat gaan we natuurlijk de komende dagen vervolgen. (met in ons achterhoofd de warmte anomalie zoals bv het ECMWF die ook voor november berekend?! Zie vorig Alpenweerbericht)
Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagramen/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao