Zeer zacht, in noorden opkomende Föhn, in zuid(westen) Stau neerslag
De zomer van 2013 was net als de afgelopen zomer in grote delen van Europa en ook in de Alpen warm en droog. In Zwitserland registreerden we destijds zelfs de zeven warmste sinds het begin van de metingen in 1864. Vooral de zeer warme 2e helft van juli als ook de eerste week van augustus hebben hieraan bijgedragen.Na de warme zomer van 2013 volgde een heel mooie winter met steeds weer kou invallen en vooral ook sneeuw. Zo viel er rond de 11 en 12 oktober door een afsnoerende bel koude lucht richting de westelijke Alpen vooral in de Südstau een dik pak sneeuw en sneeuwde het door neerslag afkoeling deels tot in de dalen (700m).
In november van dat jaar deelde Thialf meerdere plaagstootjes uit met rond de 13e, 21e en 23e steeds weer sneeuw tot in de lagere delen. Hierna bleef het onder hogedruk (vrij) koud en de sneeuw kon zich in de wat hogere delen vastzetten voordat er in december in tempi nog veel meer sneeuw en kou volgden.
Op herhaling?
De grote vraag is natuurlijk of na de record warme en vooral droge zomer van 2018 we opnieuw een “goede” winter gaan krijgen. Nu kunnen we natuurlijk gaan discussiëren over wat “goed” precies inhoud? Veel sneeuw (vocht) gaat veelal niet samen met kou en past eerder bij een wat zachte winter (net als vorig jaar).
Extreme kou daarentegen gaat vaak weer samen met weinig tot geen neerslag /sneeuw. Ik kan me nog menig winter in de Alpen herinneren dat het met hogedruk weliswaar winters koud was maar tot voorbij de kerst geen neerslag (sneeuw) viel! Voor de wintersporters was het billen knijpen in afwachting van de sneeuw!
Het kan echter nog erger! Er waren in het verleden winters dat de eerste sneeuw (>1 cm) tot in de lagere delen pas rond half februari viel. In 2008 moest met in Geneve (CH) zelfs tot de 20e maart wachten voordat hier een eerste sneeuwdekje werd gevormd. (zie tabel hieronder)
Het “Einschneien” in de hoger gelegen delen van de Alpen vindt meestal plaats rond half december. Dit is de sneeuw die dan blijft liggen tot in het voorjaar en de basis vormt voor het sneeuwdek in de wintermaanden. Wel zien we dat met de global-warming de sneeuw (dus het eingelijke Einschneien) de laatste jaren steeds later komt (2 tot 3 weken verschil) en ook vroeger smelt.
Anyway, oktober 2018 lijkt niet het spoor van 2013 te gaan volgen. Warmbloedige hogedrukgebieden dicteren het beleid en daar zal ook de komende dagen weinig tot geen verandering in komen. De warmte anomalie en droogte houden dus gewoon aan en ook kleinere verstoringen, veelal veroorzaakt door afsnoerende hoogtelaagjes veranderen daar per saldo niet veel aan.
Oktober, November en deels December zacht
Uitgaande van de extreem lange termijn berekeningen van het ECMWF gaan zowel oktober als ook november vrij zacht verlopen en ook in december houden eerst nog bovengemiddelde temperaturen.
Kijken we stiekem nog even naar de “Hochwinter” maanden januari en februari dan zouden die een stuk kouder moeten gaan verlopen!
Neerslag
Vanaf november lijkt er volgens het Europese model vooral in de zuidelijke Alpen dan een einde te gaan komen aan de droogte te gaan komen. Nu maar hopen dat de sneeuwvalgrens niet al te hoog zal komen te liggen. Overigens lijkt het er op dat ook in de hoogwinter vooral de zuidelijke Alpen zich mogen gaan verheugen op meer neerslag (sneeuw)
Natuurlijk moeten we met deze lange en vaak ook nog experimentele verwachtingen voorzichtig zijn. Meer daarover in onze eerste winter prognose 2018-2019 – zie HIER –
Actueel
Hoog – Viktor – trekt verder naar het oosten weg en ligt vandaag met zijn kern boven de Oekraïne. Met een naar zuidoost tot zuid draaiende hoogtestroming stuwt in toenemende mate vochtigere lucht aan de westelijke Alpen zuidkant.
Südstau – Südföhn
Vandaag en ook morgen is het bewolkt en vooral in een gebied uitstrekkende vanaf de zuidwestelijke Alpes Maritimes, Piemont /Aosta tot over het (zuidelijke) Wallis (Simplon) en het Tessin valt er neerslag. De sneeuwvalgrens ligt meest zo rond de 2800 meter, bij aanhoudende intensieve neerslag lokaal dalend tot 2300 meter.
Deels kan de neerslag tot over de Alpenhoofdkam uitbreiden, meest is het met de föhndroog en föhnig opgeklaard tot zonnig. Het warmst wordt het in de föhngebieden en aan de noordkant, hier kant het kwik net als gisteren al het geval was weer tot zomerse 25 a 26 graden oplopen.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Ook donderdag hout de Südföhn en Südstau aan en de neerslag in de westelijke Alpen nog aan. Tot en met donderdag kan er in de Stau gebieden tussen de 100 en 150 mm neerslag gaan vallen en lokaal is in de Italiaanse Piemontse Alpen als ook in de Ligurische Alpen tot en met vrijdag ook nog meer mogelijk. (200mm). Sneeuw valt er zoals gezegd enkel in de hoog alpine regionen, met gunstige Stau is daar zodra de wat koelere lucht is ingestroomd 20 tot 40 cm mogelijk.
Langere termijn
In de loop van de vrijdag nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant weer af en daarmee ook de Südföhn en Südstau situatie. Met weer stijgende hogedruk en warme hoogterug evolueren we dan gewoon weer naar een volgende fase zeer zacht en rustig herfstweer. In de bergen stijgt de vorstgrens in het vrijdag en zaterdag weer naar 3700 meter, zondag algemeen weer wat dalend.
Mogelijk dat het in de loop van de nieuwe week van het westen uit wat serieuzer gaat afkoelen en ook wat onbestendiger wordt op het naderen van een Atlantische hoogtetrogen toenemend ook vlakkere drukverdeling boven het continent.
Dit patroon hebben we laatste tijd echter al wel vaker op de kaarten voorbij zien komen en veel had het tot dusver allemaal niet veel te betekenen.
Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagramen/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao