Geleidelijk dalende temperaturen
Onder invloed van hoog – Schorse – was het ook gisteren weer genieten van Kaiserwetter in het gehele Alpengebied. Onder een krachtige subsidentie en de aanvoer van zachte lucht vanuit het zuiden ging het kwik nog wat verder in de lift en vooral in de bergen was het zeer zacht! Op 2000 meter konden we nog altijd 15 tot 17 graden registreren en ook op 3000 meter was het met 5 tot 7 graden bijzonder zacht. De vorstgrens bevond zich boven de 4000 meter.Opvallend ook het 500 hPa drukvlak dat zich op maar liefst 59450 meter bevond! Een dusdanig hoog niveau in deze tijd van het jaar komt maar zelden voor en de laatste 70 jaar werd er in de periode van september tot maart slechts 2 keer een nog hoger niveau gehaald, zij het met slecht een paar meter verschil!
De subsidentie (dalende luchtbewegingen binnen het hoog) zorgden er ook voor dat de lucht zeer droog was. Hier in de Walliser Alpen hadden we gisteren op 2000 meter hoogte te maken met een luchttemperatuur van 16 graden en negatieve dauwpunten van circa -3 graden met een relatieve luchtvochtigeheid van 34%. Ook elders was de lucht zeer droog en dit was dan ook de rede voor die kraakheldere lucht en staalblauwe hemel en dus ook fenomenale vergezichten. Hieronder een foto rondje “blauwe luchten”
Hoog Schorse trekt langzaam verder naar de Zwarte Zee en verliest geleidelijk verder zijn invloed op het weer in de Alpen. Voordat een nieuw hoog vanaf de Britse Eilanden inschuift gaat een (zwak) koufront voor een tijdelijke weersverslechtering en afkoeling zorgen.
Niets dramatisch maar de mooi kantjes gaan er geleidelijk wel af. Voor het zover is kunnen we vandaag echter nog een keer genieten van het Kaiserwetter en voor de tijd van het jaar zeer hoge temperaturen.
Het kwik stijgt met volop zon nogmaals naar 20 tot 24 graden. De vorstgrens gaat ietwat dalen maar ligt ook vandaag nog altijd op zeer hoge 4200 tot 3800 meter. Op nadering van het koufront gaat in de middag en avond de bewolking van het noordwesten uit toenemen.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Zoals al vermeld hebben we met een zwak koufront te maken en en veel neerslag wordt er dan ook niet verwacht. De meeste kans op wat (lichte) regen en boven de 2000 tot 1200 meter sneeuw (west / noordoost) heeft de Alpennoordkant. Veel zal het echter niet zijn en na passage van het koufront wordt het in de loop van de zaterdag(middag) weer droog. Het westen en zuiden als ook de inner-alpine gebieden houden het waarschijnlijk gewoon droog.
Zondag trekt hoog – Tom – verder naar het oosten en na passage van de hoogte-as stroomt met een naar zuid draaiende hoogtestroming tijdelijk weer een portie veel zachtere lucht over de Alpen uit. Deze lucht is ook vrij droog dus de zon krijgt op zondag weer veel ruimte. In de nacht van zaterdag op zondag kan het onder een heldere hemel echter weer flink gaan afkoelen en in de ochtend vriest het licht en in de hogere delen mogelijk ook matig.
In de loop van de maandag en op dinsdag krijgen we met een volgend koufront en navolgend een verse portie maritiem polaire luchtmassa’s te maken. Na deels nog een zonnige start neemt maandag de bewolking van het noordwesten uit steeds verder toe gevolgd door neerslag.
Dinsdag zitten we in de meest koude lucht en daalt de sneeuwvalgrens naar 1800 tot 1200 meter en bij aanhoudende en wat intensiever Nordstau neerslag deels ook nog lager. Met een straffe noordoostelijke wind (Zwitserse noordkant “Bise”) is het voor het gevoel nog een stuk kouder.
De meeste neerslag wordt aan de oostelijke noordkant van de Alpen verwacht, algemeen betere condities vinden we naar het westen en zuiden toe.
In de loop van de dinsdag gaat het vanuit het westen geleidelijk weer stabiliseren, woensdag dan ook in het oosten waarschijnlijk weer inzettende weersverbetering onder invloed van verdere luchtdrukstijgingen. De temperaturen gaan geleidelijk weer in stijgende lijn. Of dit de aanleiding zal gaan worden voor een volgende weerfase met stabiele hogedruk is nog onzeker. Zie ook de GFS ensembles (oostelijke Alpen) hieronder.
Medicane Zorbas Middellandse Zee
Het meest actieve weer speelt zich de komende dagen in en rondom de oostelijke Middellandse Zee af. In ons vorige weerpraatje hebben we de ontwikkelingen van een aldaar ontwikkelende tropische stormachtige depressie – Medicane – al beschreven.
Zie hier
Getriggerd door een portie koude en droge lucht in de hogere atmosfeer zagen we gisteren geheel volgens verwachting cyclogenese inzetten boven het warme water van de Golf van Sidar (28-29°C)
Inmiddels heeft het systeem wat zich tot een zogenaamde medicane gaat uitdiepen de naam Zorbas mee gekregen. Gisteravond berekende het GFS het systeem op een ietwat zuidelijkere route.
Vanmorgen lijken het GFS en Arpege weer de eerder genoemde koers te berekenen via de zuidelijk Peloponnesus en vervolgens richting de westkust van Turkije. Daar aangekomen wordt de koers dan noordelijker richt de westelijke Zwarte Zee om vervolgens van de kaarten te verdwijnen.
Naast harde tot stormachtige winden met mogelijk ook orkaan windstoten zal op het vaste land vooral de neerslag voor problemen gaan zorgen. Dat geldt speciaal in de berggebieden (flashfloods, overstromingen)
Overigens blijft het de komende tijd onrustig in dit deel van de Middellandse Zee want nieuwe afsnoerende hoogtelaagjes gaan rond 4 en rond 8 oktober de boel daar opnieuw destabiliseren. Of het weer tot een (sub)tropische depressie zal komen is nog onzeker, daarover dan de komende dagen meer.
Tot zover voor deze woensdag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagramen/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een fris en onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao