Rustig en zonnig herfstweer, tijdelijk oplopende temperaturen
Stabiele periodes met langer aanhoudende hogedruk boven (centraal) Europa kenmerken in de herfst dikwijls het weer in de Alpen. Vooral in oktober zien we dan ook vaak langer aanhoudend periodes met rustig en vooral in de bergen zonnig herfstweer. Met de steeds langer wordende nachten en negatief wordende stralingsbalans koelt het in de hoogte geleidelijk steeds verder af.Hetzelfde zien we dan gebeuren onder de subsidentie inversie met de vorming van een koudere plaklaag in de lagere delen en dalen. Door de zwakke stroming binnen de hogedruk kan deze lucht onderin de atmosfeer eveneens lekker gaan afkoelen met als gevolg toenemende kansen op vorming van mist en in de dalen Hochnebel.
Ook de natuur reageert op de steeds lager staande zon en vooral in de nacht ook lagere temperaturen en eerste nachtvorst. In de Alpen (bergen) breekt met de eerste sneeuw op de hogere toppen één van de mooiste en fotogenieke tijden van het jaar aan welke in de volksmond als Goldener Oktober” of “Indian Summer” bekend staat. Ook de term “Altweibersommer” (singulariteit) wordt in deze context graag gebruikt. Hieronder een paar shots omgeving Rosswald -Oberwallis oktober 2017
Oplopende temperaturen
De afgelopen paar dagen is de ingestroomde koudere polaire lucht onder invloed van hoog – Schorse – vandaag met zwaartepunt boven oost Europa en de noordelijke Balkan tot rust gekomen. Dat we in veel koudere luchtmassa’s’ terecht zijn gekomen is vooral goed te merken zodra de zon weg is. Het kwik gaat dan meteen flink onderuit met in de nacht en vroege ochtend lichte en in de beschutten hogere delen en dalen ook matige vorst.
Met de aanvoer van drogere en minder koude lucht vanuit het zuiden, een inschuivende warme kern en daarmee ook de verder toenemende subsidentie kon de lucht in alle hoogtes vooral in het westen geleidelijk weer wat gaan opwarmen. Dit proces zet zich vanaf vandaag en in de tweede helft van de week verder voort.
Kijk maar eens naar de temperaturen op het 850 hPa (hieronder), het temperatuur niveau op 1500 meter hoogte dat vooral in de Alpen veel wordt gebruikt onder andere ook vanwege een indicatie voor de sneeuwvalgrens.
Dat we met een zeer krachtige subsidentie te maken hebben is vooral mooi af te lezen aan de weerstations op grotere hoogte. Zo meldde gisteravond het weerstation op de Jungfraujoch (3580m) in de Berneralpen een dauwpunt van -34 graden bij een relatieve luchtvochtigheid van 5%!
Gisteren pendelde op 1500 meter de temperatuur nog tussen de – 2 (oosten) en 0 graden meer naar het westen. Vanaf vandaag gaat dat vlot omhoog naar 12 tot 15 graden. Hetzelfde verhaaltje voor de vorstgrens die vanaf circa 1400 meter naar circa 4000 meter gaat stijgen!
Rustig, zonnig hogedrukweer
Met volop zon belooft het dan ook vandaag weer een schitterende dag te gaan worden waarbij de middagtemperaturen na een frisse start met lokale nachtvorst en mist of Hochnebel oplopen naar 18 en lokaal met licht föhn condities (noordkant) als ook in het zuiden en inner-alpin naar 20 tot 21 graden.
De wind is meest zwak tot matig en varieert al naar gelang regio tussen noord en zuidoost tot zuidelijke richtingen met natuurlijk verder de kleinschaligere thermische dal en bergwind.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Nieuwe afkoeling, tijdelijk verhoogde neerslagkansen
Tegen en in het weekend krijgen we te maken met een nieuw inschuivend Brits hoog en gaat er aan de oostflank met een noordelijke hoogtestroming weer een portie koudere lucht over de Alpen uitstromen. In alle hoogtes maar vooral de bergen gaan de temperaturen dan weer omlaag. Tijdens het wisselen van de wacht neemt met lagere druk en op het koufront de kans op neerslag tijdelijk toe. De sneeuwvalgrens daalt weer naar 2000 tot 1200 meter (laagste oostelijke noordkant)
Na een weer wat zachtere fase zien we dit patroon zich begin volgende week herhalen. Of daarna de hogedruk met weer zachtere lucht opnieuw terrein kan gaan winnen, of dat we met een koeler en licht onbestendig weerbeeld te maken gaan krijgen, is nog onduidelijk. Daarover en de details de komende dagen dan meer.
Medicane Middellandse Zee
Ten slotte nog even aandacht voor interessante ontwikkelingen welke vanaf donderdag gaan plaatsvinden. Uitgaande van een bel koudere lucht die zich boven de Balkan vanuit een daar afzakkende hoogtetrog afsnoert richting de Ionische Zee (hoogtelaag / upper-level-low / cut-off) krijgen we te maken met inzettende cyclogenese.
Dien ten gevolge ontwikkelt zich boven het warme zeewater van de oostelijke Golf van Sidra (28 a 29 graden) een aparte depressie die alle kenmerken van een tropische-achtige cycloon of medicane” gaat vertonen. Dit systeem zal vervolgens naar het noorden afbuigen en ergens boven de centrale Ionische Zee een rondje gaan draaien om vervolgens in het weekend in oostelijke richting verder te trekken.
Ofschoon de exacte koers en timing nog niet geheel duidelijk is moet in dit deel van de Middellandse Zee vanaf donderdag rekening worden gehouden met (zware) regen en onweersbuien waarbij lokaal ook veel neerslag gaat vallen. Naast de neerslag gaat ook de wind een rol spelen met kans op storm tot zeer zware storm. In eerste instantie zal de meeste neerslag op zee gaan vallen met daar ook de hoogste windsnelheden.
Landfall Griekenland / Turkije
Problematischer kan het dan gaan worden wanneer het systeem aan de wandel gaat in oostelijke richting. Zondagochtend zou de medicane het Griekse vasteland ter hoogte van de zuidelijke Peloponnesos optrekken en daar in de berggebieden voor extreme neerslaghoeveelheden gaan zorgen. Wanneer dit zo evolueert gaat dit geheid problemen opleveren in de vorm van overstromingen en flash-floods!
Vervolgens zal het systeem verder via de Saronische Golf en Cycladen ten noorden van Kos verder trekken en maandag middag of avond de west kust van Turkije bereiken. Op de Griekse Eilanden en het vaste land van Turkije gaat eveneens zeer veel neerslag vallen en ook hier moet met overstroming en flash-floods rekening worden gehouden! In het verdere verloop zal het systeem boven het vaste land van Turkije snel afzwakken.
Voor de vakantiegangers die daar vertoeven zeker een situatie om de komende dagen goed in de smiezen te houden. Ook wij hebben natuurlijk aandacht voor de ontwikkelingen aldaar en zullen al naar gelang de situatie daarom vraagt op inspringen. Aanvullende informatie vanuit die streken zien we gaarne tegemoet en zullen we meepakken binnen onze berichtgeving(en)!
Tot zover voor deze woensdag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagramen/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een fris en onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
| Gewijzigd: 26 september 2018, 08:32 uur, door Alpenweerman