Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
24 september 2018, 11:06 uur | Bericht #488748

Japanse robotverkenners geland op planetoïde

Op zo'n 300 miljoen kilometer van de aarde zijn twee kleine, ronde robotverkenners met succes afgedaald op de oppervlakte van planetoïde Ryugu. Minerva-II1A en Minerva-II1B moeten de temperatuur gaan meten en foto's gaan maken van Ryugu. Gisteren was met de landing begonnen. De verkenners zijn met de Japanse ruimtesonde Hayabusa 2, die in 2014 vertrok, naar Ryugu gebracht.

De planetoïde werd pas in 1999 ontdekt en is zo'n 900 meter in doorsnede. Ryugu draait in een baan om de zon en komt soms vrij dicht bij de aarde. De verkennertjes zijn 18 centimeter breed en 7 centimeter hoog. Met korte pootjes 'springen' ze over het oppervlak.

Later zal er nog een Frans/Duitse lander, nog een 'springend' robotje en de sonde Hayabusa 2 zelf op Ryugu landen.

Er worden ook kleine projectielen op de planetoïde afgevuurd, zodat er een stofwolk ontstaat waaruit monsters van het oppervlak kunnen worden genomen.

Daarnaast wordt er een groter botslichaam met een koperen punt op Ryugu afgeschoten. De bedoeling is dat er zo een krater ontstaat en de onderzoekers ook een idee krijgen van het binnenste van de planetoïde. Uit die krater pikt Hayabusa 2 nog een monster op.

Eind 2019 begint de sonde aan de terugreis naar de aarde met de monsters aan boord. Die zullen volgens plan een jaar later in een terugkeercapsule afdalen in de atmosfeer. De onderzoekers hopen met de informatie meer duidelijkheid te krijgen over de oorsprong van ons zonnestelsel.
Bron: https://nos.nl 
  | Gewijzigd: 24 september 2018, 11:10 uur, door Joyce.s
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 februari 2019, 11:32 uur | Bericht #490085

Japanse sonde daalt af naar planetoïde en pikt wat stof op

Een Japanse sonde is succesvol afgedaald naar planetoïde Ryugu om wat materiaal van het oppervlak op te pikken. Het ruimtevaartuig zal dat de komende maanden nog twee keer doen. Eind 2020 moet een terugkeercapsule de monsters weer naar de aarde brengen.

De eerste van de drie pogingen om stukjes ruimterots te verzamelen was gelijk een succes. De Hayabusa-2 kon materiaal opvangen dat loskwam nadat de sonde een klein kogeltje van 5 gram had afgevuurd op het oppervlak. Het wegzwevende stof werd in een speciale container opgeslagen waarna de sonde het oppervlak weer verliet.

De komende maanden moet Hayabusa-2 dus nog twee monsters oppikken. De tweede poging zal vrijwel hetzelfde verlopen als die van vandaag. De derde afdaling is spectaculairder: de sonde zal een koperen projectiel afvuren van 2,5 kilo, veel zwaarder dus dan het kogeltje dat nu is gebruikt. Daarmee moet een kratertje ontstaan waaruit Hayabusa-2 materiaal afkomstig van onder het oppervlak kan opscheppen.

Eerdere missies
De sonde kwam in juni vorig jaar aan bij de planetoïde na een reis van bijna vier jaar. In september maakte het ruimtevaartuig al contact met de rots: er werden twee rondspringende robotjes op het oppervlak neergelaten, een paar weken later gevolgd door de kleine Europese lander MASCOT. Die kleine landers verzamelden allerlei gegevens over de samenstelling, structuur en magnetische eigenschappen van Ryugu.

De verkenner zou al in oktober voor het eerst zelf afdalen naar de planetoïde, 300 miljoen kilometer van de aarde. Maar het oppervlak van Ryugu bleek veel ruiger dan gedacht. De missieleiding had meer tijd nodig voor het vinden van een geschikte plek om het monster op te pikken. De geslaagde afdaling van de sonde zelf was de volgende belangrijke stap voor het Japanse missieteam. 

Terug naar Aarde
De monsters die Hayabusa-2 straks terug naar de aarde brengt, kunnen in laboratoria worden onderzocht met veel betere apparatuur dan de instrumenten die de ruimtesonde zelf mee had kunnen nemen. Wetenschappers willen meer leren over de vroege geschiedenis van ons zonnestelsel en de rol die planetoïden als Ryugu hebben gespeeld bij het ontstaan van het leven op aarde.

Ze hopen daarbij op nog meer gegevens, van een andere ruimtesonde. NASA heeft de verkenner OSIRIS-REx naar de planetoïde Bennu gestuurd. Die moet in 2023 ook materiaal terugbrengen naar de aarde.

Bron: NOS.nl

  | Gewijzigd: 22 februari 2019, 11:34 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Waarom deze advertentie?
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
24 april 2019, 11:49 uur | Bericht #490468

Now You Can Watch Japan's Hayabusa2 Shoot a Bomb at an Asteroid.

On April 4, the Hayabusa2 spacecraft tossed a bomb at a space rock, then ducked for cover to wait for the debris to settle — but before it did, it watched the impactor soar toward the asteroid, called Ryugu.

The spacecraft, which is operated by the Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), has been studying the asteroid for nearly a year, since June 2018. As part of its mission, the Hayabusa2 spacecraft has interacted with Ryugu in a series of mildly aggressive ways — all designed to help scientists better understand the space rock and what it could tell us about the early days of the solar system.

That's precisely what happened on April 4, and now JAXA has released video footage of the impactor on its way toward the space rock. The video was taken from the main spacecraft, so it cuts out long before the explosion — to protect itself from flying debris, Hayabusa2 ducked behind Ryugu and stayed there for about two weeks.

But the video still offers an incredible look at the asteroid's rocky surface from 1,640 feet (500 meters) up.

JAXA was able to confirm within a day of the maneuver that the impactor definitely hit Ryugu's surface and released a grainy image of debris flying off the space rock. But the agency hasn't yet released any images of the crater left behind by the process.

Scientists will be using those images — and perhaps even a sample scooped up from the crater, if the mission meets its remaining goals — to better understand the interior of Ryugu. The artificial crater should have excavated away some of the surface materials of the asteroid, giving scientists access to pristine rock unaffected by the harsh conditions of space.

In addition to inspecting the crater, JAXA also intends to release one final small rover onto Ryugu's surface before packing up and heading home at the end of the year. When the spacecraft returns to Earth, it will bring with it samples of the distant world it has spent so long studying — precious cargo from its invasive studies. 

First, Hayabusa2 released a series of small, hopping rovers onto the surface. Then, it lowered itself down to the surface of Ryugu to suck up a sample of its rock. Then came perhaps the most violent experiment of the lot: using an explosive device to create an artificial crater on the asteroid's surface

Bron: space.com 
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juli 2019, 13:26 uur | Bericht #491201

Historisch succes: Japanse ruimtesonde verzamelt als eerste monsters van asteroïde

De Japanse sonde Hayabusa2 is er als eerste ruimtevaartuig in geslaagd bodemmonsters te nemen van een asteroïde. In april wierp de sonde een twee kilo wegende ‘impactor’ af op het oppervlak van ruimtekei Ryugu. Die koperen ‘bom’ veroorzaakte een krater, waarin de Japanners nu geland zijn. Vandaag verzamelde Hayabusa2 monsters die wetenschappers inzicht moeten geven in het ontstaan van ons zonnestelsel, zo'n 4,5 miljard jaar geleden.

Hayabusa2 zette in februari, na een 3,2 miljard kilometer lange en drie jaar en tien maanden durende reis, al voet aan de grond op Ryugu. De asteroïde die in 1999 door astronomen werd ontdekt, bevindt zich in een baan tussen die van de aarde en de planeet Mars. De astronomische zwerfkei is ontstaan tijdens de vorming van ons zonnestelsel. Op een vlak stukje van Ryugu - vernoemd naar een onderwaterpaleis uit een Japanse legende - nam Hayabusa2 al wat stofmonsters, maar slechts een deel van wat men zocht.

De inslag van de impactor moest Hayabusa2 in staat stellen meer materiaal te vergaren. Onder het oppervlak zit gesteente dat niet is blootgesteld aan ruimtestraling of andere invloeden. Voor wetenschappers van grote waarde. Ruimtevaartorganisatie Jaxa laat weten dat Hayabusy2 met succes is geland, een gaatje in Rygugu heeft geschoten en daaruit gruis heeft opgezogen. Daarna is de sonde weer opgestegen van de asteroïde. Daarmee is Japan er als eerste in geslaagd bodemmonsters van een asteroïde te nemen.

Een groot succes
,Het was een succes, een groot succes’’, zegt projectmedewerker Takashi Kubota. ,,We hebben alle geplande procedures met succes afgerond.’’ De monsters die Hayabusa2 nam, zijn veilig opgeborgen in een capsule. ,,We hebben stukjes van de historie van ons zonnestelsel bemachtigd. Een historische gebeurtenis’’, vult projectleider Yuichi Tsuda aan. ,,Nog nooit heeft iemand materiaal verzameld van een plaats verder dan de maan.’’ De geslaagde actie van Hayabusy2 werd met gejuich gevierd.

Nu deze taak er voor Hayabusa2 opzit, moeten de Japanners hem thuis zien te krijgen. Als alles verder volgens plan verloopt, verlaat de sonde Ryugu tegen het einde van dit jaar. De reis naar huis is met ‘slechts’ 300 miljoen kilometer maar een kort stukje voor het ruimtevaarttuig. Eind 2020 moeten de wetenschappers zich over zijn kostbare landing kunnen buigen. ,,Het is enorm belangrijk om materiaal van het oppervlak en van onder de grond te kunnen vergelijken’’, aldus wetenschapper Seiichiro Watanabe opgewonden.

Bron: AD.nl
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 769 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 769, lezen 3 mensen het topic "Lente discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden