Betere condities westelijke en zuidelijke Alpen
De afgelopen dagen konden we nog genieten van de nazomers en voor de tijd van het jaar belachelijk hoge temperaturen. Lokaal steeg het kwik met volop zon zelfs naar tropische 30 a 31 graden. Ook gisteren was het nog een heel mooie nazomer dag en dat gold in het bijzonder voor de oostelijke Alpen. In de westelijke Alpen tot over de westelijke Oostenrijkse Alpen begon in de loop van de (mid)dag en avond de bewolking steeds verder toe te nemen en met een aantrekkende westelijke wind volgde dan eerste neerslag.Ondanks opkomende frontale bewolking gistermiddag nog prima verteoven en heerlijk gezwommen in de thermaalbaden van het Brigerbad (Oberwallis). De weersverslechtering hangt samen met een eerst koufront, een tweede nog actiever volgt op maandag. De komende dagen is dan ook gebeurd met het rustige en warme nazomer weer en vooral de oostelijke Alpen(noordkant) krijgt te maken met onvervalst onstuimig herfstweer met tijdelijk zelfs winterse perikelen tot in de lagere delen.
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we voor de komende dagen een komen en gaan van Atlantische (storm)depressies. Een eerste systeem is inmiddels via de Britse Eilanden naar Scandinavie getrokken en het daarmee samenhangende koufront trekt vandaag in de nachte en ochtend via de Alpen naar het oosten verder.
Vooral aan de noordkant van de Alpen en in het bijzonder de oostelijke Alpen noordkant is de invloed ervan goed te merken. Achter het front volgt met stijgende luchtdruk op nadering van een tussenhoog van west naar oost weer een weersverbetering.
In de ochtend valt er aan de noordkant nog (buiige) neerslag en overheerst de bewolking. Met de ingestroomde maritiem polaire lucht is een heel stuk kouder en in de bergen kan het tot 1800 meter hoogte sneeuwen. De middagtemperaturen komen niet veel hoger meer dan 12 a 19 graden.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Betere en ook warmere condities vinden we in de westelijke Alpen en de inner-alpine gebieden. Hier is het droog en met het vorderen van de dag krijgt de zon steeds meer ruimte. De middag temperaturen stijgen hier tot 20 a 23 graden.
Nog betere condities treffen we aan de Alpen zuidkant aan en in het bijzonder het Zwitserse Tessin. Met de noordelijke hoogtestroming en een toenemende drukgradiënt tussen noord en zuid (oplopend tot 9 a 10 hPa) komt er een krachtige Nordföhn fase tot ontwikkeling. Met veel zon en de föhn stijgen de temperaturen er naar 26 tot 29 graden.
Zondag krijgen we te maken met een warmtefront en een portie warmere lucht die op sleeptouw wordt genomen met een volgende (storm)depressie. Dit systeem trekt via een wat zuidelijkere route dan zijn voorgang over de Benelux en Duitsland naar het oosten door.
De Nordföhn aan de zuidkant gaat er weer uit. Na aanvankelijk nog wat rest bewolking in de ochtend belooft het echter met zwakke tussenhoog invloed nog heel aardige dag te gaan worden en met veel zon stijgt het kwik tijdelijk weer naar 23 tot 27 graden. In de loop van de dag wordt het aan de noordkant op nadering van het navolgende koufront toenemend föhnig.
Maandag(nacht) trekt het koufront de Alpen binnen en wordt een volgende onbestendige en onstuimige weerfase ingeluid. Opnieuw zal het meest slechte weer de noordelijke Alpen treffen en speciaal de oostelijke Alpen noordkant. In alle hoogtes gaan hier de temperaturen markant onderuit en er valt buiige neerslag.
Zware storm
Daarnaast gaat ook de wind een thema worden. In de bergen maar ook in het laagland trekt de wind aan tot stormkracht met kans op zware storm en zeer zware windstoten tot orkaankracht (120 km/h). Hogerop zijn er windstoten (pieken) mogelijk van 150 tot 180 km/h en er zijn modellen die op de hoogste toppen tot ver boven de 200 km/h gaan! Hieronder de windstoten die het ECMWF voor maandagochtend berekent.
Met een sneeuwvalgrens die tot 1500 a 1000 daalt moet met zeer slechte en winterse condities rekening worden gehouden. Op het 850 hPa vlak (circa 1500 meter) daalt het kwik maandag naar 0 tot -3 graden en de vorstgrens tot 1300 a 1250 meter!
Minder onstuimig en koud wordt het opnieuw in de westelijke Alpen, de inner alpine gebieden en de Alpen zuidkant. Algemeen geldt hoe meer naar het westen hoe beter de condities. De zuidkant krijgt opnieuw te maken met een zeer krachtige Nordföhnfase (drukgradiënt zelfs oplopende tot 13 a 14 hPa). met föhn stijgen de temperaturen tot 23 a 26 graden (Tessin)
Dinsdag en woensdag gaan vooral de westelijke Alpen alweer profiteren van een inzettende weersverbetering op een van het westen inschuivend hoog. De zon krijgt weer steeds meer ruimte en de temperaturen gaan in alle hoogtes weer in de lift. De oostelijke Alpen houden dinsdag maar ook woensdag nog de invloed van de hoogtetrog en de koudere onstabiele luchtmassa’s. Wel wordt het na laatste neerslag in de centrale Nordstau ook hier droog.
Hier is het ronduit herfstachtig en de harde tot stormachtige wind maakt het voor het gevoel nog veel kouder. In de bergen van de Alpen noordkant valt sneeuw vanaf 1300 tot 1700 meter, aanvankelijk ook nog lager, in de loop van de woensdag in alle hoogtes geleidelijk weer oplopende temperaturen.
Grotere neerslaghoeveelheden en in de bergen sneeuw worden er door toedoen van de neus van hogedruk niet verwacht en met 10 tot 20 cm Neuschnee is het ook in de Nordstau van de Alpenhoofdkam meest wel gedaan.
In het verdere verloop gaat het dan ook in de oostelijke Alpen verbeteren en opwarmen. Een volgende afkoeling (hoogtetrog /koufront) staat mogelijk voor het einde van de week gepland en opnieuw zullen vooral de oostelijke Alpen daarmee te maken gaan krijgen. Hoe het één en ander in detail zal gaan verlopen gaan we de volgende dagen bekijken.
Tot zover voor deze zaterdag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagramen/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een fris en bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao