Vooral noordkant markante afkoeling en onbestendiger
Laatste nazomerse dagenOok gisteren konden we onder invloed van hoog Rodegang weer profiteren van warm nazomerweer met temperaturen die ook in de hoogzomer niet zouden misstaan. Overdag hadden we door de dagelijks gang weer te maken met de vorming van stapelwolken die met name in de zuidoostelijke en zuidwestelijke Alpen als ook boven de Jura lokaal tot een regen of onweersbui uitgroeiden. Op de meeste plaatsen bleef het echter weer droog en met de zon steeg het kwik gewoon weer tot 25 a 31
Ook vandaag verandert er in grote lijnen niet veel aan het voor de tijd van het jaar warme nazomerweer. Na lokale ochtendmist en Hochnebel boven de dalen van de Alpen noordkant stijgt het kwik met veel zon en de aanvoer van warme lucht vanuit het zuidwesten weer naar 23 tot 28 graden
.
Warm is het ook in de bergen, op 2000 meter is het een graad of 15 en op 3000 meter nog altijd een graad of 6. De vorstgrens ligt ergens tussen de 3800 en 4100 meter.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Eerste koufront / afkoeling
Vrijdag krijgen we samenhangend met een afzakkende hoogtetrog te maken met een weersverslechtering die zijn invloed vooral aan Alpen noordkant zal doen merken. In het voorveld van het opkomende koufront wordt eerst nog droge en warme lucht aangevoerd en stijgt het kwik nogmaals tot 23 a 27 graden. In de oostelijke Alpen kan met de zon en een opkomende Südföhn lokaal de 30 graden grens worden aangetikt.
Van het westen en noordwesten uit neemt in de westelijke Alpen de bewolking steeds verder toe en in de middag en avond volgen met het koufront buiige neerslag. Daarbij trekt de wind aan en vooral op passage van het koufront moet in de bergen rekening worden gehouden met een harde tot stormachtige west tot noordwestelijke wind.
Tussenhoog, tijdelijk herstel
Zaterdag trekt het koufront via de oostelijk Alpen weg en met stijgende luchtdruk op een inschuivend tussenhoog zullen de condities van west naar oost weer snel verbeteren. Het wordt ook naar het oosten toe weer droog en met de zon erbij kan het kwik vooral naar het westen toe weer wat gaan oplopen. In vergelijking met de afgelopen dagen is het dan in de maritiem polaire lucht een heel stuk afgekoeld.
In de westelijke Alpen wordt het een graad of 15 tot 20, in de oostelijke Alpen onder de bewolking een graad of 10 tot 18. Ook in de bergen gaat het afkoelen, op 1500 meter (850 hPA) daalt het kwik aan de noordkant van 18 tot 20 graden pre-frontaal naar circa 6 tot 4 graden post-frontaal. De vorstgrens daalt aan de noordkant naar circa 2800 tot 2600 meter. De zuidkant profiteer van de noordelijke wind (Nordföhn) en dus dus drogere en warmere condities. Hier stijgt het kwik met zon tot een graad of 25.
Ook zondag hebben we nog te maken met de invloed van het naar het oosten doorschuivende tussenhoog. Mede door toedoen van een actieve (storm) depressie die dan via het noorden van Nederland naar het noordoosten trekt stroomt dan nog warmere lucht over de Alpen uit. Het belooft dan een heel aardige dag te worden met veel zon en afwisselend overtrekkende wolken(velden).
Vooral na passage van de hoogteas en op nadering van het laag zal met een naar zuid tot zuidwest draaiende hoogtestroming ook weer warmere lucht worden aangevoerd en in alle hoogtes gaat het kwik weer een aantal graden winst pakken. In de lagere delen en dalen en het Alpenlaagland wordt het 20 tot 25 graden.
Tweede koufront, verdere afkoeling
Maandag – dinsdag krijgen we via de achterdeur van het bovengenoemde laag met een volgende uitzakkende hoogtetrog en opkomend koufront te maken. In het voorveld van het koufront wordt nog wat warmere lucht vanuit het zuidwesten aangevoerd en daarbij wordt het föhnig.
Met zon en föhn kan het kwik nogmaals pieken tot 23 a 26 graden. met het koufront gaat dan opnieuw koudere lucht binnen stromen en vooral aan de noordkant van de Alpen belooft het onbestendig te gaan worden. De temperaturen gaan in alle hoogtes weer onderuit. Opnieuw profiteren de zuidelijke Alpen van de noordelijke wind en afdrogende Nordföhn condities.
Het ziet er echter naar uit dat ook deze kou inval van korte duur zal zijn want het westen uit schuift alweer een volgende hoog west Europa binnen. De atmosfeer kan dan weer tot rust gaan komen en geleidelijke weer van opwarmen. Dit geldt helemaal wanneer we vanaf woensdag aan de warme kant van het hoog belanden en er met een naar west tot zuidwest draaiende stroming nog warmere lucht zal worden aangevoerd!.
Vooral de noordkant moet op vrijdag en maandag dus rekening gaan houden met onbestendig en vooral ook kouder weer, dat geldt met name voor begin volgende week. In het weekend tussenhoog invloed. Vanaf dinsdag – woensdag nieuwe hogedruk impulsen en van west naar oost weersverbetering en stijgende temperaturen.
Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagramen/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een praktisch onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao