Nog even nazomeren, vrijdag eerste koufront en markante afkoeling
Gisteren konden we weer genieten van heerlijk nazomer weer en met veel zon steeg het kwik weer tot hoogzomerse 25 tot 30 graden. In Het Zwitserse Wallis werd het in het dal zelfs 31+ graden. Oostenrijk moest het doen met 28+ graden. Voor deze tijd van het jaar uitzonderlijk warm, dit gaat echter veranderen!Zoals al eerder aangekondigd via ons weerberichten en sociale media krijgen we vrijdag te maken met een inzettende weersverslechtering en markante afkoeling. Vrijdag volgt op een hoogtetrog en koufront een eerste portie veel koudere en lucht.
Na een tijdelijke weersverbetering van west naar oost op zaterdag op zondag op passage van een tussenhoog – volgt maandag een volgende hoogtetrog met koufront en nieuwe afkoeling.
Opvallende de afgelopen dagen ook de enormen onzekerheid tussen met name het Amerikaanse GFS model en het Europese ECMWF model. Vooral de twee hoofdruns (OPERS) lagen mijlen ver van elkaar. Terwijl de GFS OPER als ook de CONTROl onderin de bandbreedt van de ensemble oplossingen vertoefde (koude oplossing) zagen we die bij het ECMWF model juist bovenin de ensemble oplossingen vertoeven (warme oplossing). Daartussen in dan de diverse andere ensemble leden. (zie hieronder). De veel koudere oplossingen die het GFS berekende werden veroorzaakt door een afsnoerend hoogtelaagrichting midden Europa en de Alpen
Inmiddels zijn de verschillen wat afgenomen maar er bestaat nog steeds veel onzekerheid over de ontwikkelingen vanaf vrijdag. Vooral het GFS tendeert naar de koudere oplossingen.
Het meest waarschijnlijk scenario is dat we vrijdag -zaterdag met een eerste weersverslechtering als ook afkoeling te maken gaan krijgen. Op passage van een koufront van een koufront krijgen we te maken met (buiige) neerslag en veel wind en de temperaturen kelderen in alle hoogtes een graad of 10 tot 12.
Minder slecht en koud wordt het aan de beschutte Alpenzuidkant alwaar ook de Nordföhn voor enige opwarming en afdrogen zal gaan zorgen. In het weekend tijdelijk verbetering en weer wat warmer op een overtrekkend tussenhoog. De noordkant houdt echter de invloed van de Nordstau en algemeen de mindere condities!
Zondag zien we boven de Britse Eilanden een venijnige storm depressie op de kaarten verschijnen (Ex TS Florence) en juist dit systeem bezorgd de weermodellen nog wat “Kopfzerbrechen”.
Het ziet er echter naar uit dat het meelopende koufront in de loop van de zondag dan wel maandag de Alpen binnentrekt en voor een volgende afkoeling gaat zorgen met nog lagere temperaturen. Maandag en dinsdag bevinden we ons dan in de polaire lucht en op 1500 meter hoogte gaan de temperaturen aan de noordkant dalen tot 0 tot -2 graden!
Dat heeft ook gevolgen voor de sneeuwvalgrens die dan tot 1200 a 800 meter gaat dalen, bij aanhoudende Stau neerslag (Nordstau) kan het zelfs tot nog lager sneeuwen. Veel hangt dan echter weer af van de navolgende luchtdrukstijgingen.
Na dinsdag zou met een volgende inkomend hoog de atmosfeer weer tot rust moeten gaan komen als ook weer gaan opwarmen. Inmiddels heeft ook het GFS het veel koudere scenario met hoogtelaag boven de Alpen weer verlaten respectievelijk wordt dit systeem nu veel oostelijker berekend (Balkan)
Eerst nog even nazomeren
Voor het zover is kunnen we echter nog even genieten van een paar dagen nazomerweer. Weliswaar wordt tijdelijk ook wat vochtiger lucht aangevoerd waardoor de buien (onweers)kansen wat stijgen.
Woensdag en donderdag volgt echter weer hogedruk en drogere lucht en met een zuid tot zuidwestelijke stroming kan het kwik dan nogmaals tot 23 a 28 graden en lokaal zelfs 30 graden oplopen. Vrijdag dan opkomend koufront met aantrekkend wind, neerslag en Temperatursturz, prefrontaal met fohn vooral naar het oosten toe nogmaals warm. Meer daarover in details als ook de langere termijn in een volgende weerbericht.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagramen/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een praktisch onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao