Nog 5 dagen genieten van de nazomer
In navolging van de record warme en droge zomer (en voorjaar) is ook de nazomer deze lijn trouw. Nadat een over trekkend zwak koufront voor een dipje zorgde is met stijgende luchtdruk het warme nazomer weer zich alweer aan het herstellen en kunnen we ook de komende week nog een keer genieten van volop zon en nog steeds die hoog zomerse temperaturen. Het ziet er echter naar uit dat het tevens de laatste stuiptrekkingen van deze record zomer zullen gaan worden! Straks meer daarover.Veel zon en verder oplopende tempeaturen
Hoog – Rodegang – is met zijn zwaartepunt wat doorgeschoven tot over oost Europa en aan de westflank van het systeem en diens hoogte-as heeft de stroming weer de zuidhoek opgezocht en wordt er steeds warmere en relatief droge lucht aangevoerd.
Een meelopende warme rug schampt met name de zuidelijk Alpen en dat betekent dat het ook in de bergen op grotere hoogte zeer warm is. De vorstgrens ligt vandaag en ook de komende dagen meest zo rond de 4000 meter. Op 1500 meter hoogte (850 hPa) is het vandaag een graad of 8 stijgt geleidelijk naar 14 tot 16 graden.In de lagere delen den dalen is dat voldoende voor 23 tot 27 graden. Verder is het de zon die het weerbeeld zal bepalen, geheel wolkeloos is het echter niet en met name in eens strook vanaf de Gotthard tot over de zuidelijke Walliser Alpen (Simplon) en Graubünden trekken (dichtere) wolkenvelden over. Langs de westelijke Itliaanse Alpenboog tot in het Zwitserse Tessin valt ook wat neerslag of een bui.
Verder lokaal in de vroegere uurtjes door de steeds langer wordende nachten en onder de hogedruk inversie ook weer Hochnebel of mist. Deze zou in de loop van de ochtend op moeten lossen
In de loop van de dag ontstaan er ook elders en met voorkeur voor de bergen weer stapelwolken die heel lokaal met voorkeur voor de bergen tot eer bui kunnen uitgroeien. De grootste kans daarop hebben de zuidelijke delen alwaar wat vochtigere lucht voor wat meer labiliteit in de atmosfeer zorgt.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
De nieuwe week staat geheel in het teken van hogedruk en de aanvoer van zeer warme lucht vanuit het zuidwesten. De aanvoer van de zeer warme lucht wordt mede veroorzaakt door Ex tropische storm “Helene” die vanaf de Atlantische Oceaan richting Ierland koerst alwaar het maandag wordt verwacht.
Aan zijn voorzijde neemt het systeem en bups zeer warme lucht mee op sleeptouw welke over grote delen van west en later oost en noord Europa gaat uitstromen.
Met veel zon en de aanvoer van relatief droge en zeer warme lucht vanuit zuidelijke breedtegraden stijgen de middagtemperaturen in de nieuw week gewoon weer naar 25 tot 28 graden en lokaal tot 30 graden.
De kans op een bui is niet bijzonder groot maar ook niet geheel uitgesloten (dagelijkse gang). Vooral de zuidkant en later in de periode ook de westelijke Alpen zijn hiervoor gevoelig. De vorstgrens ligt meest tussen de 4000 en 3800 meter.
Vrijdag – zaterdag koufront passage
In de loop van de vrijdag en op zaterdag is het dan gebeurd met het rustige, zonnige en warme nazomerweer. Kijken we naar de kaarten dan zien we dat de depressie activiteit boven de noordelijke Atlantische Oceaan en tot over Scandinavie verder opleeft. Een actieve verder uitdiepend depressie boven de Atlantische Oceaan trekt opnieuw via de Britse Eilanden naar Scandinavie en de polaire jetstream gaat een wat zuidelijkere koers volgen (ten zuiden van New-Foundland, Britse Eilanden – Denemarken)
We krijgen aan de oostflank van het Atlantische hoog dan te maken met een uitdiepende hoogtetrog met vooral op hoogte markant koudere luchtmassa’s. Het daarmee samenhangende koufront zal zoals het er nu naar uitziet in de loop van vrijdag en op de zaterdag de Alpen overtrekken.
De meest koude lucht schampt zaterdag de noordelijke en noordoostelijke Alpen waarbij de sneeuwvalgrens tot 1600 a 1400 meter zal gaan dalen. De meeste neerslag wordt eveneens in de Stau van de noordkant van de Alpenhoofdkam verwacht. Gezien de nog langere termijn en grotere onzekerheid ook binnen de bandbreedte van de ensemble oplossingen moeten we voor de details nog even een slag om de arm houden.
Het ziet er overigens naar uit dat het vanaf zondag weer gaat opwarmen, het warme nazomer weer is dan echter passé en we kunnen ons langzaam maar zeker gaan opmaken voor de herfst!
Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagramen/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao