Uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar
Geheel volgens de verwachting heeft zich in het weekend in de Alpen toenemend hogdruk door gezet en met volop zon konden we het weekend genieten van na-zomerse condities. Afgezien van wat lokale Hochnebel in de ochtend en enkele onschuldige stapelwolkjes in de bergen was het vooral de zon die het weerbeeld bepaalde.Het kwik steeg overdag naar 25 tot 30 graden en ook in de bergen was het zeer zacht. De hoogste temperaturen werden in Oberwallis gehaald alwaar het kwik in Sierre tot 30.0 graden opliep. In Oostenrijk werd het nergens warmer dan 27 graden.
Zomerse condities tijdens het Schäferfest op Rosswald – OberwallisVandaag en ook dinsdag en woensdag verandert er grosso modo niets aan het rustige zonnige en warme nazomerweer. Eventuele ochtend mist of Hochnebel in de lagere delen en dalen zal spoedig door de zon worden weggebrand.
De noordkant krijgt te maken met wat overtrekkende (hogere) bewolking en de bergen kunnen onschuldige stapelwolkjes de zon hooguit kortdurend even frustreren. De tempeaturen stijgen opnieuw naar zomerse 25 tot 30 graden.
Ook in de bergen is het zeer zacht, op 2000 meter wordt het een graad of 10 tot 15 en op 3000 meter een graad of 5. De vorstgrens vinden we vandaag terug op een hoogte van 3800 meter.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Extreem warm in de bergen
De dinsdag en de woensdag beloven vooral in de bergen onder invloed van een inschuivende “warme hoogterug” vanuit het zuiden nog warmer te gaan worden. De vorstgrens stijgt verder en zal woensdag maar liefst rond de 4500 meter uitkomen.
Niet verwonderlijk overigens met een 500 hPa drukvlak wat op bijna 5900 meter komt te liggen en een temperatuur op die hoogte van slechts -8 graden.
In de lagere delen en dalen verandert er niet veel meer aan de toch al bijzonder hoge temperaturen en met 25 tot 30 graden past het weerbeeld meer bij de hoog-zomer dan midden september.
Vlakkere drukverdeling, toenemende buien kansen
In de tweede helft van de week zien we de invloed van de hogedruk boven centraal Europa wat verzwakken en vervlakken onder het regime van een steeds zuidelijker verlopende jetstream en een uitdiepende depressie in het zeergebied tussen IJsland en Schotland. Ofschoon er een einde komt aan de toevoer van de zeer warme lucht vanuit zuidelijke regionen blijft het ook dan nog warm.
In het weekend zien we een volgende filiaal van hogedruk vanaf de Atlantische Oceaan afkoppelen welke vervolgens tijden het weekend zijn zwaartepunt en centrum via de Alpen naar oost Europa verplaatst. Het wordt dan overal weer bestendiger en de zon gaat weer volop schijnen. Na passage van de hoogte-as kan vanuit het zuiden opnieuw weer warmere lucht tot over de Alpen op transport worden gezet en daarmee lijkt er ook op de langere termijn geen einde te komen aan de nazomer!
Pas in de loop van de de nieuwe week, we schrijven dan inmiddels de 19 september, zien we veranderingen in de drukverdeling ontstaan en de druk van depressies van de Atlantische Oceaan toenemen met mogelijk een overgang naar een veel koeler en onbestendigere weertype onder invloed van een inschuivende hoogtetrog (EMWF). Of dat inderdaad gaat gebeuren gaan we natuurlijk de komende dagen vervolgen. Hieronder nog de GFS ensembles voor de oostelijke en westelijke Alpen.
Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagramen/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een onbebewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao