Tijdelijk onbestendig en enige afkoeling op koufront
Een zogenaamde “final warming” wordt eigenlijk gebruikt in samenhang met de opwarming van de hogere atmosfeer (stratosfeer) aan het einde van de noord-hemisferische winter door de positief wordende stralingbalans plaatsvindt (april-mei). De final warming zorgt ervoor dat de Polar Vortex boven de noordpool in elkaar zakt en de lange poolwinter plaats maakt voor de lente.In de context van dit weerbericht gebruik ik de term om juist de laatste warme fase van deze nazomer aan te duiden. Nog één keer krijgen we te maken met een warme nazomerse periode. Het zal naar alle waarschijnlijkheid ook meteen de laatste van dit seizoen zijn! Straks meer daarover.
Gisteren profiteerden de Alpenlanden van zwakke hogdruk invloed en met de aanvoer van warme lucht vanuit zuiden kon het kwik weer oplopen naar hoog zomerse waardes. Het warmst werd het in Wallis met maxima die met violop zon opliepen tot bijna 30 graden.
In Oostenrijk werd het nergens warmer dan 27 graden. Topper was Graz met precies 27.0 graden als maximum. In de loop van de dag ontstonden er met voorkeur boven de bergen stapelwolken die heel lokaal het buien stadium bereikten. Meest echter was het droog en bepaalde vooral de zon het weerbeeld.
Koufront
Inmiddels zien we boven de Noordzee een volgend hoogtelaag ten zuidoosten van IJsland richting de Noordzee afsnoeren. Samenhangende daarmee nadert een koufront de Alpen welke op vrijdag de Alpen zal passeren. In het voor-veld van het koufront hebben we in eerste instantie nog te maken met de aanvoer van warme maar toenemend ook vochtigere luchtmassa’s vanuit het zuidwesten.
Warmte en vocht zullen de atmosfeer toenemend destabiliseren met als gevolg meer en verder uitgroeiende stapelwolken en regen en onweersbuien. Vooral de westelijke Alpen en de westelijke delen van de oostelijke Alpen krijgen daarmee te maken. Droog en langere tijd zonnig blijft het nog in de oostelijke regionen.
Met de zon en in de warme lucht stijgt het kwik nogmaals naar 23 tot 25 graden. In de bergen wordt het op 2000 meter een graad of 10 tot 13, de vorstgrens pendelt ergens ergens rond de 3400 a 3500 meter. De wind is meest zwak, in de loop van de dag naar het westen toe aantrekkend tot matig. Tijdens onweersbuien kans op windstoten.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Vrijdag trekt het koufront verder over de Alpen maar zal niet bijzonder actief zijn. In de nacht en ochtend moet er rekening worden gehouden met regen en onweersbuien. Achter het koufront met weer stijgende luchtdruk van west naar oost geleidelijk weer droog en opklarend.
Het oosten en noorden houden de gehele dag kans op lokale regen en onweersbuien. In de koelere lucht komt het kwik duidelijk lager uit dan voorheen en met 19 tot 23 graden is het meest wel gedaan. In de bergen daalt de vorstgrens tijdelijk naar 3300 tot 3100 meter. Uitzondering ook dit keer weer voor de oostelijke delen van de oostelijke Alpen alwaar het kwik enkele graden hoger kan uitkomen.
Overgang naar rustige en warm nazomerweer
In het weekend zien we het hoogtelaag boven de Noordzee weer naar het noorden trekken alwaar het in de loop van de zondag zal worden opgenomen in de noordelijke jetstream en een depressie bij IJsland. Van het westen uit neemt de hogedruk weer toe en in eerste instantie gaan vooral de westelijke Alpen ervan profiteren.
Het is droog en de zon zal prominent aan het zwerk te zien zijn. Met de aanvoer van geleidelijk weer zachtere lucht stijgt het kwik weer naar 20 tot 25 graden. De oostelijke Alpen houden nog licht onbestendige condities. Met meer bewolking en nog wat neerslag of een buit(tje) blijft het kwik hier dan ook nog wat achter. In de loop van de zondag zet zicht de weersverbetering dan ook in oostelijke richting door.
Nazomeren
Begin volgende week zien we een apart filiaal van hogedruk richting centraal Europa afsplitsen. Dinsdag ligt het systeem met zijn zwaartepunt boven de Alpen. We krijgend dan te maken met rustig nazomerweer en mede ondersteund door een warme rug dei vanuit Frankrijk binnen schuift gaat het kwik in alle hoogtes verder omhoog.
In de dalen en het Alpen laagland stijgt het kwik met volop zon weer naar hoog zomerse 25 tot 29 graden en mogelijk lokaal ook naar tropische 30 graden. Door de subsidentie inversie en de al langer wordende koeler nachten neemt de kans op Hochnebel en mist in de nacht en ochtend wel toe. Ook in de bergen wordt het weer zeer zacht met een nulgradengrens die stijgt naar 4000 tot 4300 meter!
Het ziet er naar uit dat het tot het het einde van de week zo blijft en met een beetje geluk ook nog in het nieuwe weekend. Wel zien we dan steeds meer signalen dat we langzaam maar zeker gaan overschakelen naar condities die meer bij half september en de herfst passen. Of we meteen evolueren naar een herfstachtig weerbeeld gaan we de komende dagen bekijken.
Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagramen/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao