Hogedruk versus hoogtetrog -laag(jes)
De zuidelijke Alpen als ook de inner-alpine gebieden profiteerden gisteren van de afschermende werking van de Alpenhoofdkam. Met de noordelijke stroming zorgde de Nordföhn voor het afdrogen als ook het opwarmen van de lucht. In Wallis steeg het kwik tot 25 graden en in het Zwitserse Tessin tot 30 graden. Warm werd het eveneens in de oostelijke delen van Oostenrijk met in Niederösterreich en Wenen eveneens tropische 30 graden.De noordkant van de Alpen had met de noord tot noordoostelijke stroming te maken met veel koelere en nattere weer condities. In de Nordstau van de Alpenhoofdkam viel neerslag en onder de bewolking en in de neerslag werd het niet veel warmer dan 16 tot 17 graden.
In ons vorige weerbericht kondigden we al een “dipje” aan in aanloop naar een volgende nazomerse weer periode. Ook gisteren en vandaag zien we dat dipje in de vorm van een afzakkende hoogtetrog mooi terug in de diverse weer modellen.
Vandaag zien we het zwaartepunt van de hoogtetrog via Duitsland tot over de noordelijke Alpen afzakken. Vervolgens zal in het weekend een apart hoogtelaag afsnoeren (cut off) en via de Alpen naar noord Italië trekken.
Met de hoogtetrog gaat de atmosfeer toenemend destabiliseren en krijgen we te maken met regen en onweersbuien of ook gewoon aanhoudende en deels intensieve neerslag (Staugebieden). De middagtemperaturen dalen naar 17 tot 23 graden, enkel in de oostelijke delen kan het met de zon nogmaals 25 tot 26 graden.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Ook in de bergen koelt het af, op 2000 meter wordt het een graad of 7 tot 10. De vorstgrens daalt in de loop van dag van 3500 a 3300 meter 3200 tot 2900 meter. De sneeuwvalgrens daalt naar 2500 meter in de westelijke Alpen en tot 2800 a 3100 meter in het oosten en zuiden.
Noordelijke hogedruk
Achter dit hoogtelaag zal het Azorenhoog een brug slaan met een apart hoog dat zich boven Scandinavie ontwikkelt en begin volgende week met zijn zwaartepunt (kerndruk 1030 hPA) boven noordwest Rusland komt te liggen.
Met de hoogteas ten noorden van de Alpen krijgen we dan te maken met een meer continentale stroming. We krijgen echter ook met de invloed van het hoogtelaag te maken en het duurt nog tot begin volgende week voordat ook in de oostelijke Alpen de nazomer zijn comeback zal maken. De temperaturen gaan weer in de lift en komen tussen de 23 en 27 graden te liggen. De lucht is echter ook vrij vochtig zodat het wat broeierig zal gaan aanvoelen. Hieronder de GFS ensembles voor de oostelijke en de westelijke Alpen
Omdat we tevens met een vrij vlakke drukverdeling te maken gaan krijgen zal echter ook dan niet geheel stabiel zijn en krijgen we, ondersteund door de dagelijkse gang, te maken met stapelwolken en lokale regen en onweersbuien. Vooral de berggebieden maken kans op de buien en het is nog even afwachten in hoeverre ook elders regen of onweersbuien tot ontwikkeling komen.
Eigenlijk dus weer het oude bekende patroon en drukverdeling zoals we dat al zo vaak deze zomer zagen. Noordelijke hogedruk (blokkade) en de vlakke drukverdeling naar het zuiden toe inclusief de hoogtelaagjes.
Voorlopig ziet het er ook nu niet naar uit dat dit patroon doorbroken zal gaan worden. In het volgende weekend zien we zelfs een versteviging van de blokkade door de opbouw van een apart bolwerk van hogedruk boven Scandinavie (kerndruk 1035 hPa).
Een overgang naar een geheel anders herfstachtig weerbeeld is op de middellange en ook lange termijn niet waarschijnlijk.
Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagramen/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een bewolkt en kil Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao