Nazomeren – the best for the west
Geheel volgens de verwachting heeft een overtrekkende hoogtetrog en koufront dit weekend van west naar oost voor een flinke afkoeling gezocht. Het eerste koufront was weinig actief, het tweede zorgde in combinatie met een noord Italië laagje voor duidelijk slechtere weer condities in met name de oostelijke Alpen. Voor in de zuidelijke oostelijke Alpen en Italiaanse Dolomieten veel daarbij neerslag van betekenis.In de bergen ging het kwik flink onderuit en daarmee ook de sneeuwvalgrens. Boven de 1800 a 1900 viel een dik pak sneeuw dat varieerde met hoogte van enkele centimeters tot 30 a 40 cm in de Stau van de bergen. Opvallend ook de sterke begeleidende neerslag afkoeling in sommige dalen, deels sneeuwde het zelfs tot een hoogte van 800 meter! In de loop van de middag verliet de laatste neerslag de zuidoostelijke Alpen en werd het droog en klaarde het op.
Dolomiti Superskic@DolomitSuperski / @rifugitrentino
Meer foto’s van de sneeuw via onze Facebook pagina – Zie HIER
Hogedruk
Door de nabijheid van een (naderende) uitloper van het Azorenhoog hadden de westelijke Alpen te maken met veel minder slechte condities en op veel plaatsen veel geen of nauwelijks neerslag /sneeuw. Ook hier was, net als in de oostelijke Alpen, de afkoeling markant. De vorstgrens daalde er tot 2000 meter en op 3000 meter daalde het kwik in de koudere polaire luchtmassa’s tot 10 a 12 graden onder nul. In de loop van de dag begon de vorstgrens van het zuidwesten echter alweer te stijgen en met veel zon was het ondanks de nog vrij koude lucht een heel aangename dag.
Nordföhn
Veel betere condities troffen we gisteren aan langs de zuidelijk kant van de Alpen en speciaal in het Zwitserse Tessin. Met volop zon en ondersteund door de Nordföhn steeg hier kwik naar 27 tot 29 graden.
Weer Zomers
De komende drie dagen stroomt met verder toenemende hogedruk en een van het zuidwesten uit warme hoogterug steeds warmere en droge lucht over de Alpen uit. Op het 850 hPa niveua (1500 meter hoogte) stijgt het kwik van 5 naar 17 tot 20 graden en dat is genoeg voor maxima die uiteindelijk weer tussen de 25 en 30 graden zullen gaan uitkomen.
Lokaal kan het zelfs weer tropisch worden. Ook in de bergen gaat het mede door de inkomende warme hoogterug weer flink opwarmen en stijgt de vorstgrens gewoon weer naar 4000 tot 4200 meter. De meeste sneeuw zal, met uitzondering van de hoger gelegen beschutte delen, weer snel verdwijnen.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Volgend koufront / hoogtetrog
Woensdag krijgen we aan te maken met een aan de oostflank van een Brits hoog te maken met een volgende hoogtetrog en een daarmee samenhangend koufront. De invloed zal echter beduidend minder impact hebben dan die van het afgelopen weekend.
Wel krijgen we opnieuw te maken met buien /neerslag en enige afkoeling. In het voorveld van het opkomende koufront wordt het woensdag weer föhnig en met de föhn stijgt het kwik nogmaals tot 28 a 32 graden, de westelijke Alpen krijgen in de loop van de dag te maken met opkomende regen en onweersbuien die zich geleidelijk verder naar het oosten toe uitbreiden.
Donderdag vooral in de oostelijke Alpen nog onbestendig en duidelijk minder warm. De westelijke Alpen krijgen van west naar oost geleidelijk weer te maken met stabielere condities. De middag temperatuen stijgen naar 19 tot 24 graden, in het oosten duidelijk nog hoger met in het uiterste oosten lokaal ook nog 27 tot 29 graden.
In de bergen gaat het opnieuw afkoelen zonder dat het weer winters gaat worden, sneeuw valt er hooguit op de hoogste toppen. De vorstgrens daalt inde koudere lucht weer naar 4000 tot 3500 meter.
De mindere onbestendige condities zullen tot in het weekend vooral de oostelijke Alpen betreffen, algemeen betere condities treffen we in de westelijke Alpen aan alwaar het Atlantische hoog geleidelijk van west naar oost voor stabielere condities zal gaan zorgen.
In de loop van het weekend zou de weersverbetering zich dan ook in de oostelijke Alpen verder moeten gaan doorzetten. Hoe dat allemaal precies in zijn werk zal gaan en in hoeverre de hogedruk en een volgende (warme) rug van hogedruk de nazomer weer zullen doen opleven zullen we de komende dagen gaan ververvolgen. Hieronder de GFS ensembles met de afkoeling en neerslag.
Tot zover voor deze maandag, vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao