Onweersbuien / koufront luiden markante weeromslag in.
Ook gisteren steeg het kwik weer tot hoog zomerse waardes en lokaal werd het weer tropisch met maxima die tot 33 a 35 graden opliepen. In de loop van de dag dan weer het inmiddels vertrouwde beeld van de dagelijkse gaan met de vorming van stapelwolken en later in de middag en avond lokale regen en onweersbuien. Voor het gevoel was het gisteren wat warmer waarbij het ook broeierig / klam was. Dit had wederom te maken met de naar zuidwest gedraaide hoogtestroming en de aanvoer van vochtigere lucht.Nogmaals tropisch, toenemend föhnig
Vandaag donderdag verandert er in grote lijnen niet veel aan dit weerbeeld. Met de zon en de aanvoer van warme lucht vanuit zuid Europa stijgt het kwik weer vlot naar 28 tot 30 graden en lokaal weer naar tropische 30 tot 33 graden.
Omdat de drukverschillen tussen de zuid en noordkant wat verder gaan toenemen wordt het föhnig en met de föhn kan het kwik lokaal tot 35 of misschien wel 36 graden oplopen.
Koufront
De föhn is zoals zo vaak een aanwijzing voor een aanstaande weersverslechtering welke vanaf vrijdag en op zaterdag van west naar oost zijn intrede zal gaan doen. De vrijdag start meest nog met zon en de temperaturen stijgen nogmaals naar zomerse waardes. De hoge maxima zoals we die de afgelopen dagen hadden zullen echter niet meer worden bereikt.
Vanuit het westen neemt op nadering van het koufront de bewolking in de westelijke Alpen tot over het westen van de oostelijke Alpen steeds verder toe gevolgd door eerste regen en onweersbuien. In de middag en avond dan verder uitbreidend tot over de oostelijke Alpen. De meeste zon en de hoogste temperaturen zijn voor de oostelijke regionen weggelegd.
Genualaag / Adrialaag
Tegelijkertijd zien we zaterdag boven de Golf van Genua een apart laagje ontstaan (Genua cyclogenese of lij cyclogenese door de koudere polaire luchtmassa’s die boven het warme water van de Golf van Genua uitstroomt.
Mistral
In zuid Frankrijk steekt daarbij een krachtige mistral op (tot 8 hPa drukverschil tussen Amberieu en Toulon) welke tot het noorden van Sardinië voor (zeer) onstuimig weer gaat zorgen.
Bora
Met het oostwaarts verder trekken van het Genua- Adria laag ontwikkelt zich door lij werking van de Dinarische Alpen boven de Adriatische Zee een krachtige Bora en ook daar belooft het onstuimig te gaan worden!
Extremen neerslaghoeveelheden mogelijk oostelijke Alpen
Zoals het er nu naar uitziet en al een paar dagen door de modellen wordt berekend trekt het laagje via noord Italië en de noordelijk Adriatische Zee naar het oosten. Door een inzettende zogenaamde “Gegenstromlage” (warme lucht vanuit het zuidoosten stroomt over de koudere lucht vanuit het noordwesten) gaat dan vooral in de (centrale ) oostelijke Alpen veel neerslag vallen. Daarbij zijn in de periode van zaterdagmiddag tot zondagavond neerslag hoeveelheden van 100 tot 150 mm mogelijk en lokaal ook nog meer.
Gisteravond maar ook vanmorgen maakt het Arpege model het wel heel erg bont met neerslaghoeveelheden van lokaal meer dan 300mm (!!) cumulatief tot en met zondag! Laten we hopen dat het niet zo extreem zal gaan worden want dat gaat geheid voor problemen zorgen!
Sneeuw tot 2000 tot 1700 meter
Een deel van die neerslag gaat bij dalende temperaturen en sneeuwvalgrens in het hooggebergte in vaste vorm vallen en in de hogere delen van de Alpen en gletsjer gebieden kan 30 tot 50 en lokaal tot 80 cm aan verse sneeuw gaan vallen. De sneeuwvalgrens daalt in het weekend tot 2200 a 1700 meter, lokaal kan het in de Stau tot 1500 meter sneeuwen!
Diegenen die dit weekend de bergen in willen trekken moeten dus rekening houden met winterse toestanden. Hou rekening met zeer snel verslechterende condities, snel dalende temperaturen (op 3000 tot 3500 meter tot -5 a -8 graden) en deels ook blizzard conditions in de hoog Alpine regionen. Wellicht is het verstandiger om vanaf vrijdagmiddag af te zien van hoog-alpine wandelingen, toeren of andere activiteiten!!
Ook elders in de Alpen moet dus rekening worden gehouden met slechte condities. In eerste instantie zullen onweersbuien lokaal voor noodweer kunnen gaan zorgen met kans op veel neerslag, hagel en (zeer) zware windstoten.
Zaterdag dan vooral in de Stau aanhoudende intensieve neerslag en sneeuw hogerop. Lokaal bestaat er gevaar voor overstromingen en -of modderlawine’s (Muren).
Minder turbulent wordt het in de westelijke Alpen door de invloed van een naderend tussenhoog, vooral zondag zal het weerbeeld hier alweer duidelijk gaan verbeteren en met de zon gaan de temperaturen na de zaterdagse dip weer in stijgende lijn.
Vanaf maandag breidt de invloed van een volgende uitloper van het Azorenhoog zich verder over de Alpen uit en zal een volgende zomerse weerfase worden ingeluid. Met veel zon stijgen de temperaturen weer naar zomerse waardes. Helaas zal deze fase niet lang aanhouden want een nieuw koufront met afkoeling en neerslag staat voor donderdag op het weermenu.
Hoe dat en het weekend allemaal verder en in detail zal gaan verlopen gaan we dan later vervolgen. Voor nu een fijne dag vanuit een (nog) onbewolkt Termen in Oberwallis. Ciao