Nog even genieten subtropen zomer, vrijdag koufront / afkoeling met sneeuw in de hogere Alpen
Diegenen die nog steeds geen genoeg hebben van het (zeer) warme zomerweer doen er goed aan om de komende dagen nog even volop Vitamine-D ” te tanken”. Vanaf vrijdag gaat een koufront met regen en onweersbuien een overgang inleiden naar een veel koeler en herfstachtig weerbeeld. Of daarna de zomer zich weer zal weten terug te vechten gaan we verderop in het weerpraatje bekijken.Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Veel zon en tropische temperaturen
Gisteren was het onder de vleugels van het Azorenhoog – Mike– weer op en top zomerweer. Met de as van het hoog ten noorden van de Alpen hadden we te maken met een continentale aanvoer van vrij droge warme lucht. Op uitgebreide schaal steeg het kwik met volop zon weer tot hoog zomerse waardes ( 25 tot 30 graden). Nog warmere lucht bevond zich in het zuidoosten en oosten alwaar het kwik lokaal tot 33 a 35 graden steeg.De hitte was voor de atmosfeer hier en daar net iets teveel van het goede waardoor heel lokaal stapelwolken boven de bergen toch nog het buienstadium konden bereiken. Dit gebeurde in de avond met name boven de zuidkant in het noordelijke Piemont waar een langere tijde een onweerscomplex bleef hangen en tot hier in het Oberwallis voor urenlang “Wetterleuchten” zorgde.
Nog 3 dagen subtropen zomer
De komende dagen verandert er grosso modo niet veel aan het stromingspatroon en drukverdeling. In de tweede helft van de week gaat er echter het één en ander veranderen.
Net als al in het vorige weerpraatje van zaterdag zien we ook nu weer een afsplitsing van de uitloper van het Azoren hoog met een apart filiaal dat richting oost Europa verder trekt. Boven de Atlantische Oceaan zien we de de amplitude van de Rossbygolf toenemen en naar het noorden toe uitpunten. Tot en met donderdag verblijven we nog aan de warme kant van de polaire jet.
Omdat de stroming aan de westflank van het afsplitsende hoog en op nadering van een Atlantische hoogtetrog en koufront naar het zuiden tot zuidwesten gaat draaien neemt de luchtvochtigheid vanaf donderdag weer toe. Samen met de warme lucht neemt dan ook de bereidheid van de atmosfeer tot het ontwikkelen van regen en onweersbuien weer toe.
Koufront
Vrijdag trekt het koufront vervolgens de westelijke Alpen binnen en zal de onstabiliteit verder toenemen. Het is nog even afwachten hoe dat precies qua timing en in detail zal gaan verlopen maar hou er alvast maar rekening mee dat er vanaf donderdag op uitgebreidere schaal regen en onweersbuien gaan ontstaan.
Dit kunnen zware buien worden met kans op veel neerslag, hagel en (zeer) zware windstoten. In de bergen kunnen deze buien tot kleinschalige overstromingen of modderstromen (later meer daarover)
Achter het koufront gaat met een noordwestelijke stroming onstabiel polaire lucht over de Alpen uitstromen en vooral in de Nordstau van de Alpenhoofdkam en de centrale Alpen wordt het in het weekend compleet herfst. In alle hoogtes maakt het kwik een vrije val van 10 tot 14 graden en in het hooggebergte gaat sneeuw vallen bij temperaturen die tot onder het vriespunt zullen dalen. Op 1500 meter hoogte (850 hPa) daalt het kwik van naar 6 tot 2 graden (was 20 tot 18 graden) en de vorstgrens daalt van 4200 meter naar circa 2200 a 2000 meter.
Vooral in de Stau van de Alpen valt er (buiige) neerslag en tot 2000 a 1800 meter kan het sneeuwen. Bij langer aanhoudende en intensive Nordstau neerslag kan de sneeuwvalgrens tot 1700 a 1500 meter dalen. Bij dit alles staat een harde en deels ook stormachtig wind uit noordwestelijke richtingen. Overigens is de sneeuw die dit weekend in de hogere Alpen gaat vallen niets bijzonders en past helemaal in het beeld van de naderende herfst.
Italië laag onzekere factor
Het is nog even afwachten hoeveel neerslag er in het weekend precies gaat vallen en ook hoe de verdeling zal zijn. Dit heeft te maken met de vorming van een apart laag boven noord Italië. Eventuele zogenaamde “Gegenstromlage” of zelfs een Vb laag (laag met koers via de Adriatische Zee richting Polen). Dit soort systemen hebben de potentie voor veel neerslag! Vooralsnog lijkt het van de hoogtetrog afsplitsende (hoogte)laag een oostelijke koers te gaan volgen richting de Balkan!
Algemeen wat betere en drogere condities treffen we in het weekend in de inner-alpine gebieden (Wallis) en de westelijke zuidkant aan. Ook hier gaat het echter afkoelen maar minder dramatisch dan aan de noordkant. (beschutte werking Alpenhoofdkam en opkomende Nordföhn).
De uitbraak van de polaire lucht welke al sinds een week door de weermodellen in meer of mindere mate werd berekend (zie ook vorige Alpenweer berichten) lijkt dus dan toch echt te gaan komen. De vraag is of het een tijdelijk herfst gebeuren is of dat de zomer, zoals de modellen dat tot dusver ook steeds weer lieten zien, zich weer kan terug knokken?
Uitgaande van de ochtend model uitdraai zien we ook nu weer dat met het Azorenhoog met de start van de nieuwe week zijn vleugels over west Europa en de Alpen gaat uitslaan.
Met het verder wegtrekken van het hoogtelaag naar het oosten kan de atmosfeer weer tot rust komen. Het wordt droog, de zon gaat weer volop schijnen en de temperaturen stijgen weer naar zomerse waardes. De thermische (tropische) hoogstandjes lijken dan echter niet meer haalbaar.
Tot zover voor vandaag, vanuit Oberwallis een fijne dag gewenst en blijf volgen, ook op FB en Twitter, en Instagramm met durchweg news, updates en foto´s. Ciao