Nog weekje nazomeren, weekend graadje of 10 afkoeling
Ook gisteren was het in de Alpen weer heerlijk nazomer weer met temperaturen die ook in de hoog-zomer niet zouden misstaan. Met volop zon stegen de temperaturen in de Zwitserse Alpen tot 31 graden en de Oostenrijkse Alpen tot 33 graden. Ook in de bergen was het prima vertoeven met een vorstgrens die ergens rond de 4000 meter lag.Door de dagelijkse gang (opwarming zon) ontstonden in de loop van de dag boven de bergen weer stapelwolken die later op de middag lokaal tot een regen of onweersbui uitgroeiden. Later op de avond en in de nacht verdwenen de buien weer en klaarde het weer op. Onder een heldere hemel daalden de temperaturen naar 19 tot 17 graden in het Alpenlaag en -voorland en tot 12 a 7 graden in de hoger gelegen dalen.
Zomerse zondag
Vandaag verandert er onder de vleugels van het Azorenhoog maar bar weinig aan dit weerbeeld en met de zon loopt het kwik snel weer op naar zomerse 25 tot 28 graden.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
In de inner-alpine dalen en de zuidkant als ook in oosten kan het 30 tot 34 graden worden. Ook in e bergen is het vandaag prima vertoeven, op 2000 meter wordt het en graad 0f 15 en op 3000 meter een graad of 7. De vorstgrens vinden we terug rond de 4000 meter.
Aanhoudend zomers / Vrijdag koufront en afkoeling
Ook de nieuwe week staat in het teken van hogedruk en met ondersteuning van een warme hoogterug houdt het warme nazomer weer aan. De eerste dagen wordt daarbij nog wat drogere lucht aangevoerd waardoor de condities zelfs nog ietwat verbeteren.
Vanaf woensdag zien we dat het oostelijke deel van de uitloper van het Azorenhoog gaat afsplitsen en richting oost Europa verplaatst. Met een meer zuid tot zuidwestelijke stroming wordt dan weer wat vochtigere maar nog steeds warme lucht aangevoerd. Deze combinatie doet de onweerskansen dan weer toenemen.
Tegelijkertijd zien we de amplitude van de Rossbygolf toenemen en het Azorenhoog richting IJsland uitpunten. In combinatie met het verder naar het oosten wegtrekkende deel van het afgesplitste hoog wordt dan de deur geopend voor een Atlantische hoogtetrog / depressie. Het laag trekt vanuit het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen komende Scandinavie binnen en zal vervolgens zondag ergens boven het noorden van Noorwegen / Zweden aankomen.
Wij krijgen dan te maken met de hoogtetrog waarmee vooral op hoogte markant koudere lucht wordt aangevoerd.
Luchtmassa’s / Theta-E
Om goed onderscheid te kunnen tussen verschillende luchtmassa’s (als ook voor het bepalen van de sneeuwvalgrens) gebruik ik graag de “equivalent potentiële temperatuur op 850 hPa en de gronddruk kaarten“, kortweg ook Theta-E kaarten genoemd!
Voor de geïnteresseerden;
Theta-e wordt door de temperatuur én door het vochtgehalte van de lucht bepaald. Hoe warmer en hoe vochtiger de lucht hoe hoger de theta-e.(oranje, rood, violet). Hoe kouder en droger de lucht hoe lager de theta-E (groen, blauw, paars)
Hieronder een voorbeeld van zo’n kaart van 29 oktober 2009 met toen de uitbraak van zeer koude droge arctische lucht boven Scandinavie en west Rusland en veel zachtere subtropische lucht boven Frankrijk en ZW Engelande en Ierland
Met behulp van theta-e kun je dus onder andere dus goed verschillende luchtmassa’s onderscheiden. Bijvoorbeeld een warme sector tussen warmte- en koufront in. De warme sector is over het algemeen warmer en vochtiger dan de omringende lucht en heeft daardoor ook een hogere theta-e waarde. En een scherpe gradiënt in de theta-e waarden wijst dan op een front tussen 2 luchtsoorten.
Wanneer we de theta-E kaarten van vandaag en eigenlijk de gehele week er eens bij pakken dan moge duidelijk worden dat we steeds in het gebied met de hogere waardes verblijven (oranje, rood).
Vanaf vrijdag zien we dan een scherpe grens (temperatuur gradiënt) tot aan de westelijke Alpen liggen. Hier ergens loopt de ook het koufront. In het verder vervolg trekt dit over de Alpen en komen we tot zondag in veel koelere lucht te liggen.
De luchtmassa wisseling zal gepaard gaan met regen en onweersbuien. Hoe dat precies gaat verlopen qua timing en intensiteit moeten we nog even afwachten.
Achter het koufront gaat zoals dat hoort de luchtdruk weer snel stijgen en onder invloed daarvan kan de atmosfeer weer tot rust komen. Vanuit het westen (Britse Eilanden) nadert dan ook weer een portie warmere lucht welke met de start van de nieuwe week weer voor oplopende temperaturen gaan zorgen. Daarover en de verdere details de komende dagen dan meer.
Tot zover voor deze ZONdag, vanuit Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer.