Koufront, stijgende kans onweersbuien
De “Hochsommer” krijgt het steeds moeilijker en heel langzaam zien we op de weerkaarten steeds meer signalen die een meer herfstachtig patroon aankondigen. Eergisteren eindigde ik in het Alpen weerpraatje met op de langere termijn een mogelijke overgang naar een meridionaal (noordelijk) stromingspatroon en de aanvoer van koudere luchtmassa’s vanuit het hoge noorden. Nog even memoreren, citaat;“Een overgang naar een andere koeler stromingspatroon is aan het einde van de 10 daagse verwachtingstermijn eventueel mogelijk wanneer de Atlantische hogedruk naar het noorden toe gaat kantelen /uitpunten en we een overgang (kunnen) gaan krijgen naar een veel koeler noordelijk (meridionaal) stromingspatroon. Deze ontwikkelingen zijn echter nog zeer onzeker. Zeker is echter dat het de komende 5 tot 10 dagen gewoon prima zomerweer gaat worden!”
Ook gisterochtend en gisteravond kwamen zowel het GFS als ook het ECMWF met deze markant koude(re) oplossing die rond de 24 – 25 augustus gestalte moet gaan krijgen!
Vanaf de Pool gaat dan arctische lucht op directe weg naar het zuiden afzakken en ook de Alpen zullen dan niet aan een markante afkoeling ontkomen. Veel kouder met zelfs sneeuw wordt het in de hogere delen van Scandinavie en de Schotse bergen. Of de modellen vandaag ook weer met deze oplossing komen gaan we straks of wat er van deze vroege “arctische outbreak” nog overeind staat gaan we aan het einde van het weerpraatje bekijken.
Opkomend koufront /onweersbuien
Gisteren hadden we in de Alpen niet te klagen voor wat betreft zon en warmte. Onder invloed van hoog – Lorin – langzaam verder naar het oosten koersend, stroomde droge en zeer warme lucht over de Alpen uit. In Zwitserland steeg het kwik lokaal weer naar tropische 30 tot 33 graden, ietwat minder warm was het in de oostelijke Alpen alwaar het kwik nauwelijks tot boven de 30 graden uitkwam.
In de middag en avond ontstonden er de westelijke Alpen met het instromen van ietwat vochtigere lucht enkele lokale regen en onweersbuitjes. Veel had het allemaal nog niet te betekenen en meest bleef het gewoon droog. In de nacht klaarde het met uitzondering van de westelijke zuidkant overal weer op en konden we genieten van een prachtige sterrenhemel.
Bram Oostdijk maakte van deze gelegenheid gebruikt en stuurde vanuit St Gallenkirch (Vorarlberg) deze prachtige foto’s op van de “milky way /melkweg” (een spiraalvormig sterrenstelsel met een diameter tussen 150.000 en 200.000 lichtjaar en naar schatting Naar schatting bevatten deze 100 – 400 miljard sterren)
Koufront / stijgende buienkansen
Het mooie zomerweer gaat vandaag en morgen echter (tijdelijk) op de schop en dat geldt speciaal voor de westelijke en zuidelijke Alpen. In het voor-veld van een opkomende hoogtetrog en meelopend koufront stroomt er van het westen uit warme maar toenemend ook vochtigere lucht binnen.
Dit gaat er voor zorgen dat de atmosfeer steeds verder destabiliseert met als resultaat meer stapelwolken gevolgd door regen en onweersbuien. Tot de avond zullen de regen en onweersbuien zich tot over de westelijke regionen van de oostelijke Alpen hebben uitgebreid.
Radarbeeld 08h00. Via Wetteronline.de
GFS12 T850 hPa zaterdag 00h00, de oostelijke en zuidelijke Alpen verblijven dan pre-frontaal nog in de (zeer) warme lucht
Ook zaterdag hebben we nog te maken met het (slepende) front met lokale regen en onweersbuien en ietwat afkoeling. Veel stelt het echter allemaal niet voor en met name de oostelijke en zuidelijke Alpen verblijven ook dan meest in de warmere luchtmassa’s.
Nieuwe hogedruk en weer warmer
In de loop van de zondag gaat op nadering van een volgende Atlantische hoog /hoogterug het weerbeeld weer verbeteren en met het retrograde front (warmtefront) keert het warme en zonnige zomerweer gewoon weer terug. De temperaturen stijgen weer tot hoog zomerse ( 25- 30°C) en lokaal ook weer tropische hoogtes ( > 30°C). Geheel stabiel is de atmosfeer echter niet en met voorkeur voor de bergen kunnen zich door de dagelijkse gang lokale warmte onweders ontwikkelen!
Ook in de bergen gaat het tijdelijk afkoelen zonder dat het echter koud laat staan winters gaat worden. Op 1500 meter (850 hPa) daalt het kwik in de westelijke en noordelijke Zwitserse Alpen tijdelijk van circa 18 naar 12 graden en de vorstgrens naar 3700 meter. Vanaf zondag dan weer stijgend naar 19 graden respectievelijk 4200 meter
Zoals het er naar uitziet zal het zomerse weer tot het einde van de week aanhouden. Vanaf dan, we schrijven dan inmiddels alweer 24 augustus, lijkt het dan definitief gedaan met de hoogzomer en evolueren we in ieder geval tijdelijk naar een markant kouder weertype.
Arctische uitbraak?!
Ten slotte dan nog even een kijk op de mogelijk arctische uitbraak tegen het einde van de volgende week. Het GFS als ook het ECMWF zijn vanmorgen veel minder overtuigd van de uitbraak van de koude poollucht. Weliswaar zien we in eerste instantie een aanzet tot een soortgelijke ontwikkeling maar de opwerpende hoogterug is veel minder uitgesproken (minder amplitude) en wordt vervolgens weer snel “glad gestreken” en overlopen door een zonale jetstream.
Het blijft dan ook bij een uitdiepende hoogtetrog met vooral aan de noordkant onstabielere en koelere condities. In het verdere verloop zien we net als al eerder weer een zonaal (westelijk) stromingspatroon met een vrij noordelijke verlopende jet. Voor midden en zuid Europa dus vooral weer hogedruk invloed en heel aangenaam nazomer weer.
Een overgang naar een aanhoudend veel koeler en onbestendiger stromingspatroon (herfst) lijkt voor de Alpen vooralsnog nog geen thema! De komende dagen maar eens verder vervolgen.
Tot zover voor deze vrijdag. Vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag en alvast dito weekend gewenst. Ciao
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats