Westelijke hoogtestroming met periodiek storingsinvloeden
Gisteren hadden de zuidelijke Alpen aanvankelijk nog te maken met vochtige lucht die tegen de Alpenhoofdkam stuwde en daar voor (lagere) bewolking zorgde. Uit de bewolking viel lokaal ook wat regen. In het verloop van de dag draaide de stroming wat meer naar het oosten en kwam er een einde aan de Stau en brak op steeds meer plaatsen de zon door. Vooral in de centrale zuidelijke Alpen (Tessin) duurde het echter tot ver in de middag voordat het ook daar begon op te klaren. Met zon en de aanvoer van weer wat warmere lucht steeg het kwik weer tot zomerse 25 a 30 graden en lokaal zelfs weer naar tropische 30 tot 33 graden.Onophoudelijk stroomt het smeltwater vanuit de Simplon via de Saltina naar de Rhone. In 1993 zorgde dit riviertje voor catastrofale overstromingen die een groot deel van Brig en met name de oude binnenstad verwoestten onder een laag van meer dan 2 meter modder, puin en water
Later op de dag vormden zich door de dagelijkse gang dan boven de bergen weer stapelwolken met in de westelijke Oostenrijkse Alpen later in de namiddag en avond ook enkele onweersbuien. Meer en actievere onweersbuien zagen we in de avond in het zuiden van Frankrijk en de Pyreneeën ontstaan. Deze buien zijn een voorbode op een weersverslechtering die in de loop van de maandag en dinsdag van west naar oost zijn intrede zal doen!Opkomend koufront en onweersbuien
De maandag gaat in de oostelijke Alpen onder invloed van het wegtrekkende hoog – Kevin– boven oost Europa nog optimistisch van start. Met volop zon en een föhnige zuidenwind stijgt het kwik weer naar 28 tot 34 graden.
De westelijke Alpen moeten het op nadering van een koufront vanuit het westen behorende bij depressie – Pamel – boven de zuidelijke Noordzee met minder zon doen en na het westen toe zal de bewolking reeds in de ochtend de zon meer en meer frustreren. De Franse Alpen hebben in de ochtend al te maken met eerste neerslag.
Ook elders in de westelijke (Zwitserse) Alpen ontwikkelen zich nog voor de middag eerste regen en onweersbuien welke zich geleidelijk verder naar het oosten verplaatsen en in de namiddag en avond ook de westelijke oostelijke Alpen zullen bereiken.
De föhn en navolgende onweersbuien hebben zoals gezegd net van het westen uit inschuivend koufront en hoogtetrog te maken en na passage van het front stroomt opnieuw een portie koelere lucht.
Met de bewolking zullen de maxima in de westelijke Alpen niet meer zo hoog uitkomen en met een graad of 24 is het meest wel gedaan. In het oosten en speciaal de oostelijke regionen kan het met ondersteuning van de föhn en in de warme lucht nogmaals 30 tot 34 graden worden. De vorstgrens daalt ligt in de westelijke Alpen van 4000 meter naar 3700 meter, in het oosten nog een stuk hoger.
De dinsdag start nog met veel (rest)bewolking en naar het oosten toe ook nog (buiige) neerslag waarbij vooral aan de zuidkant ook onweer kan voorkomen. In de koelere lucht wordt het niet veel warmer dan 18 tot 24 graden, in het oosten en zuiden lokaal 27 graden. De vorstgrens komt rond de 3200 meter te liggen. In de loop van de (middag) volgt van het westen uit met stijgende luchtdruk een inzettende weersverbetering.
Woensdag krijgen we met verder toenemende invloed van een volgende uitloper van het Azorenhoog tot over west Europa weer te maken met een mix van zon en wolken en vooral in de oostelijke Alpen vallen eerst nog enkele buien. De middagtemperaturen stijgen naar 20 tot 27 graden en vorstgrens weer stijgend tot 3800 a 4200 meter (west – oost)
De donderdag staat weer in het teken van warm zomerweer en met volop zon stijgt het kwik weer naar 25 tot 30 graden. De stapelwolken die zich in de middag boven de bergen vormen zullen vrijwel nergens het buien stadium bereiken en onweersrisico is dan ook klein. Deze warme lucht wordt aan de voorzijde van een volgende Atlantisch hoogte trog en naderend koufront vanuit het zuidwesten op transport gezet.
Koufront nummer twee
Vrijdag schuift de hoogtetrog en het koufront van het westen uit de Alpen binnen en opnieuw gaan regen en onweersbuien voor een afkoeling zorgen. Zaterdag volgt dan weer een overgangsdag in aanloop naar een volgende warmere en drogere weerfase van een volgende uitloper van het Azorenhoog.
Hogedruk, zomerse lange termijn
In het verdere verloop zien we de jetstream (straalstroom) een vrij noordelijke strakke zonale (west-oost) koers vervolgen. Koelere lucht en depressie bevinden zich ten noorden daarvan terwijl ten zuiden ervan hogedrukgebieden voor warmer zomerweer gaan zorgen.
De Alpen profiteren van de warme kant van het geheel. met veel zon en zomerse temperaturen ziet er er voor de zomerliefhebbers dan ook prima uit. Minder gunstig zijn deze ontwikkelingen voor de gletsjers en de aanhoudende droogte.
Voorlopig dus nog maar lekker genieten! Tot zover vanuit een toenemend bewolkt Termen in Oberwallis. Ciao