Dinsdag volgende koufront, zomerweer houdt stand
Achter het wegtrekkende koufront dat een gevoelige afkoeling bracht nam gisteren in de westelijke Alpen de hogedruk invloed alweer toe. Na nog veel lagere (rest)bewolking in de ochtend brak in de loop van de dag de zon weer goed door en steeg het kwik in de frissere luchtmassa’s weer naar 23 tot 27 graden.Nog warmer was het aan de zuidkant alwaar het kwik tot 30 graden opliep. Een stuk koeler was achter het koufront onder de bewolking en in de neerslag naar het oosten toe. De hoogste temperaturen werden gehaald in de oostelijke regionen waar de warme lucht nog verzet bood tegen het oprukkende koufront. Lokaal werd het hier nogmaals 31 tot 33 graden.The best for the west
Ook vandaag zaterdag hebben we nog met de tweedeling tussen west en oost te maken. De westelijke Alpen profiteren alweer van de hogedruk als ook de aanvoer van weer warmere lucht en het kwik stijgt met veel zon naar 23 tot 27 graden, in het zuiden lokaal ook nog hoger.
In de oostelijke Alpen start de dag veelal nog met rest bewolking waaruit ook nog wat neerslag kan vallen. Het is met de bewolking duidelijk koeler dan in het westen. In de loop van de dag van het westen uit dan overgang naar droog en steeds zonnigere condities.
De uiterste oostelijke regionen hebben ook vandaag nog met warmere lucht te maken en het kwik kan hier lokaal tot 30 graden kan pieken. In de middag kunnen er lokaal enkele warmte onweders ontstaan. De vorstgrens stijgt in de westelijke Alpen weer naar 4000 meter, in de oostelijke Alpen aanvankelijk nog rond de 3400 meter en stijgend naar 3800 meter.
Zondag belooft onder verder toenemende hogedruk vooral in de noordelijke Alpen een heel fraaie ZONdag te gaan worden en stijgen de temperaturen weer naar zomerse 25 tot 30 graden. Door de dagelijkse gang ontstane cumulus wolken zullen naar alle waarschijnlijkheid niet tot het buien stadium uitgroeien en geheel uitsluiten kan met een lokale bui echter niet.
De zuidkant heeft zondag te maken met wat vochtigere lucht en hier is het risico op lokale regen of onweersbuien een stuk groter. Dat geldt speciaal voor de berggebieden langs de centrale Alpen. De zwaarste buien kunnen in de middag gepaard gaan met plensregens en ook hagel is niet geheel uitgesloten.
De maandag gaat nog optimistisch van start en vooral in de ochtend is het de zon die het weerbeeld bepaald. Op nadering van een hoogtetrog koufront wordt het föhnig en met de zon en föhn stijgt het kwik naar 25 tot 30 gaden. In de middag neemt de bewolking steeds verder toe toe gevolgd door regen en onweersbuien die tot in de avond tot over de westelijk delen van de oostelijke Alpen zullen uitbreiden. De hoogste temperaturen zullen maandag in het oosten worden gehaald, lokaal kan het kwik hier met föhn tot 33 a 36 oplopen.
Dinsdag stroomt achter het koufront en op passage van de hoogtetrog dan weer wat minder warme en onstabiele lucht over de Alpen uit. Met een mix van wolken, zon en buien stijgt het kwik tot 20 a 24 graden, in het oosten en zuidoosten waar de warmere lucht zich kan vasthouden lokaal 27 tot 29 graden. In de loop van de middag en avond van het westen uit inzettende weersverbetering.
Woensdag zien we de hoogtetrog boven oost Europa liggen en een volgende uitloper van Atlantische hogedruk gaat in de de westelijke Alpen weer mooi zomerweer te gaan opleveren, onbestendig is het dan nog in de oostelijke Alpen door nabijheid van de lagedruk (hoogtetrog) boven oost Europa De temperaturen stijgen naar 21 tot 28 graden.
Vanaf donderdag neemt ook in de oostelijke Alpen weer toe en ondersteund door een inschuivende warme hoogterug stijgen de temperaturen met veel zon weer naar hoogzomerse en deels ook weer tropisch waardes. Lokaal kan er in de middag ene geisoleerd warmte onweder boven de bergen ontstaan maar algemeen zijn de onweerskansen niet bijzonder groot.
De vraag is nog even in hoeverre een volgende hoogtetrog vanaf donderdag – vrijdag vooral in de westelijke Alpen weer een stempel op het zomerweer(hoog) gaat drukken. Gisteravond leek het sein nog volop op groen te staan voor het zomerweer, de laatste GFS ensembles vanmorgen laten toch weer wat verdeeldheid zien en de trog er weer inkomen. De ECMWF kaarten zijn op dit moment helaas nog niet beschikbaar.
Uitgaande van de diverse modeluitdraai lijken ook de dagen daarna onder de vleugels van het Atlantische hoog (uitloper) zomers te gaan verlopen en een overgang naar een koeler of onbestendiger stromingspatroon en weertype is niet uit de kaarten op te maken.
Tot zover voor vandaag vanuit een nog fris en praktisch onbewolkt Termen in Oberwallis. Fijne dag, ciao.