Koufront met onweersbuien in aantocht
Er lijkt maar geen einde te komen aan de tropenzomer en de zeer hoge temperaturen in de Alpen. De laatste dagen zijn ook de dauwpunten weer verder opgelopen waardoor het broeierig warm en klam aanvoelde. Gisteren liepen de temperaturen weer tot tropische waardes op, in Zwitserland steeg het kwik tot 33 graden, in Oostenrijk tot 36 graden. Met de hoge dauwpunten (veel vocht) Natuurlijk net als ook de voorgaande dagen prima condities voor het ontstaan van onweersbuien tijdens de dagelijkse gang.De zwaarste buien gingen gepaard met plensregen waarbij er korte tijd soms veel neerslag viel. Hier in Termen en omgeving viel eergisteren in een uurtje tijd 26 mm neerslag, verder naar het westen in Wallis nog meer. Zo meldde bijvoorbeeld de hoofdstad van het kanton 55 mm neerslag met daarbij de nodige wateroverlast!
Violent thunderstorms struck vast swathes of western Switzerland late yesterday, causing major floods that prompted evacuations. Jo
Meer dan 55 mm neerslag in korte tijd in Unterwallis (Sitten) zorgden voor de nodige (water)overlast
Dit soort zware buien veroorzaken soms modderstromen waarbij niet alleen water maar ook veel puin en modder wordt meegevoerd. Op kritische plaatsen kunnen deze zogenaamde flash-floods via special gemaakt (afwaterings)kanalen gecontroleerd het dal instromen. Soms is echter ook dit niet voldoende en richten deze flash floods kleinere of grotere schade aan. Hieronder zie je opname van dinsdag avond van een flash flood (ook wel debris genoemd) in het dorp Chamoson in het westelijke Wallis gelegen.
Ook de komende dagen zijn we nog niet van de onweersbuien verlost. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat de frontale zone steeds verder naar het oosten opschuift.
Een daarmee samenhangende hoogtetrog en meelopend koufront gaan vandaag vooral in de westelijke Alpen voor een extra trigger voor de onweersbuien zorgen. Pre-frontaal wordt met een zuidwestelijke stroming aan de warme kant van de jetstream eerst nog zeer warme lucht aangevoerd.
De donderdag start weer met volop zon en de temperaturen stijgen vlot naar 30 tot 33 graden. Omdat we met een zuid overdruk te maken (oplopend naar 6 tot 8 hPa) neemt de föhn (Südföhn) in kracht toe en kan het kwik nog een extra thermische ruggesteuntje krijgen. Dit geldt in het bijzonder voor de oostelijke delen van Oostenrijk, hier kan het kwik tot 35 a 39 graden oplopen.
De westelijke Alpen krijgen in de loop van de ochtend en voormiddag met het naderende koufront en opkomende onweersbuien te maken. Dit kunnen pittige buien zijn met veel neerslag, hagel en (zware) windstoten. Estofex (zwaar weer) komt voor vandaag voor de westelijke Alpen met een level 2 waarschuwing voor met name veel neerslag en kans op zware windstoten als ook in geringere mate (zware) hagel! Even goed de lucht en weerradar vandaag en morgen (oosten) in de gaten houden!
Met de bewolking en de buien en achter het koufront stroomt dan minder warme en geleidelijk ook drogere lucht binnen. Ook de (wind) zal morgen een thema gaan worden, in de bergen aantrekkend tot hard of stormachtig, in het oosten stormachtige Südföhn.
Op 2000 meter wordt het nogmaals 18 tot 20 graden en op 3000 meter een graad of 8. De vorstgrens ligt morgen rond de 4100 meter, in het oosten een stuk hoger. Achter het frontin het westen dalend naar circa 3700 meter.
Vrijdag keert met stijgende luchtdruk (post frontaal) de rust in de westelijke Alpen weer terug. Na wat rest bewolking in de ochtend gaat de zon weer schijnen. Langs de noordkant en dan met name naar het oosten toe vallen nog laatste buien. De oostelijke Alpen (oostelijke delen) en het zuiden verblijven ook dan nog in de warmere en vochtigere lucht met lokaal pittige regen en onweersbuien. Meer naar het westen toe is het met de ingestroomde koelere lucht minder warm en een stuk aangenamer dan voorheen.
Zomers weekend
In het weekend keert dan ook in het oosten de rust weer terug. Aan de voorzijde van een volgend Atlatische laag stroomt vanuit het zuidwesten dan weer warmere lucht binnen. Met veel zon begint het kwik overal weer naar hoog zomerse waardes van 25 tot 30 graden op te lopen en lokaal zal de 30 graden weer worden gepasseerd. Zaterdag in de zuidoostelijke Alpen nog laatste (onweers)buien en dan is het ook daar met de extreme hitte en föhn gedaan. Begin volgende week volgt een nieuw wat minder actief koufront.
Een einde aan het warme zomerweer is echter nog gee wat dan weer neerslag (buien) en enige afkoeling met zich meebrengt. Daarna gaat het kwik echter gewoon weer omhoog en blijft het in de Alpen gewoon lekker door zomeren.