Rond 02:00 uur wordt het maximum bereikt.
De meteorenzwerm Perseïden bereikt op zondag 13 augustus 2017, rond 2 uur, zijn maximum. De radiant van de zwerm staat rond 7:30 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 84° boven de horizon. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo'n 85 meteoren per uur te verwachten. De meteoren zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen.ond 5:45 uur gaat het schemeren en om 6:20 uur komt de Zon op. De Maan is voor ongeveer 65% verlicht en kan storen. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is op 13 augustus rond 23:45 uur (zie het kaartje). Dat is circa 22 uur na het moment van het maximum, wat niet ideaal is voor een zwerm met een korte piek als deze. Hierdoor zijn zeker 35% minder meteoren te zien dan in het meest gunstige geval. De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 33° boven de noordoostelijke horizon.
Doordat de omstandigheden niet ideaal zijn, zijn er bij ons dan ieder uur naar schatting “slechts” ongeveer 35 meteoren van deze zwerm zichtbaar. Dit is nog steeds de moeite van het waarnemen waard. In totaal zijn er, door meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren, circa 44 “vallende sterren” per uur te zien.
Over het algemeen zijn de de meteoren van een zwerm niet alleen op de dag van het maximum zichtbaar. Zo is gedurende circa 3,1 dagen rondom het maximum ruim de helft van het maximale aantal meteoren (18 per uur) van de Perseïden te zien. Tot 12 dagen voor en na het maximum zijn nog meteoren van deze zwerm te herkennen. De zwerm heeft daarmee een relatief korte piek. Er zijn dus nog meer kansen, voor het geval het in de nacht van het maximum niet helder is. Iedere dag verder weg van het maximum zijn er echter wel ongeveer 40% minder meteoren per uur te zien. De typische snelheden van de meteoren in deze zwerm zijn met circa 59 km/s (ongeveer 213.840 km/uur) relatief hoog. Meteoren waarnemen kan zonder speciale instrumenten. Het blote oog, een heldere hemel, een ligstoel, warme kleren en wat geduld zijn de belangrijkste benodigdheden.
Bron: http://hemel.waarnemen.com
Bron:http://www.spaceweather.com | Gewijzigd: 6 augustus 2018, 14:08 uur, door Joyce.s
Het klinkt natuurlijk spectaculair, maar ik vind dat je mensen niet op het verkeerde been moet zetten, je moet al geluk hebben als je er 1 per minuut kan zien.
Wolken werken niet mee, sterrenregen amper te zien
In heel Nederland zaten liefhebbers er klaar voor, maar door de bewolking is er maar weinig te zien geweest van de sterrenregen boven Nederland. De bewolking bleek veelal dik genoeg om het zicht op de zogenoemde Perseïden te belemmeren. Ook regende het her en der.Deze nacht was eigenlijk het hoogtepunt van de sterrenregen. De Perseïden, een zwerm ruimtepuin, zorgden voor tientallen vallende sterren per uur. De afgelopen nachten waren die ook te zien, al waren het er een stuk minder dan deze nacht.
Tussen de opklaringen door lukte het sommige nachtbrakers wel om iets van de sterrenregen te zien. Toch liep #Perseids2018 voor de meeste natuurliefhebbers en fotografen dus uit op een teleurstelling.
Bron: https://nos.nl
Te mooi om waar te zijn... Een gat in de wolken van 15min, geduld en Raak!
— JdW studios (@jadewit51) 12 augustus 2018
Rechts boven in is de vallende ster te vinden.#melkweg #milkway #nature #space #galaxy #incredible #bijzonder @omroepgld #mooi #vallendesterren #sterren #achterhoek #star #photography #lightroom pic.twitter.com/UDvV4DemGH
Best looking #meteor I picked up from last night's #PerseidMeteorShower. #Perseids2018 pic.twitter.com/MSe4Nf8WAf
— Jason O'Young (@jasonoyoung) 12 augustus 2018
Let’s continue the #PerseidsMeteorShower series with this #meteor crossing paths with the #Milkyway last night in the Jura mountains in #france ???? @B_Ubiquitous @StormHour @SpaceToday1 @meteofrance @StormchaserUKEU @Meteo_Europe @ChasseursNuits @AstronomyNow @CarnegieAstro pic.twitter.com/1TDVTHVAs9
— Adrien Mauduit (@ADphotography24) 12 augustus 2018
Meteor from tonight’s Perseids meteor shower. #perseidmeteorshower #meteor #nightsky pic.twitter.com/09Y38jKNcd
— Brandon Ivey (@BrandonIveyWX) 13 augustus 2018
Awesome Perseid Fireball ???????? last night with reflection on National Park Galicica near Ohrid, Macedonia #PerseidMeteorShower #Perseids2018 #meteor #MeteorShower #astronomy #photography #photo #stojanstojanovski #2sstudio #reflection #space #CNNiReport #cnnireport pic.twitter.com/KagR8V0LTt
— Stojan Stojanovski2S (@Stojan2s) 13 augustus 2018