Even een stukje uit de knmi guidance betreffende de onweerskans van vanavond:
De stroming is zuidwestelijk tussen een laag boven het zuiden van Scandinavie en een uitloper van het Azorenhoog boven het zuidwesten van Frankrijk. Een hoogtetrog/laag ten NW van de Britse Eilanden trekt zuidoostwaarts en trekt in de nacht naar zaterdag over de centrale Noordzee oostwaarts naar Denemarken. Aan de voorzijde hiervan ontwikkelt zich een buienlijn die steeds meer frontale eigenschappen gaat krijgen (Cold Air Development). In het drukpatroon ontstaan een lagedrukgebied dat rond middernacht net noordwest van ons land wordt verwacht en dat zaterdag in de loop van de ochtend boven het zuiden van Denemarken aankomt. Ons aandachtsgebied komt dan onder invloed van een naderende rug van hoge druk vanaf de Britse Eilanden die in de avond over ons land trekt en zondag als hogedrukkern boven Centraal Europa wordt verwacht.
In de Hirlam uitvoer ontwikkelt zich vrijdagavond boven het oosten van Engeland bij de trog een kleinschalig laag, dat vervolgens sterk uitdiepend noordoostwaarts en later weer zuidoostwaarts (naar de Duitse Bocht) trekt. In de andere modellen is deze ontwikkeling weliswaar ook zichtbaar, maar veel minder uitgesproken. Het lijkt erop dat Hirlam iets overdrijft, iets wat we meer zien in dit model in dergelijke situaties. Opvallend is dat in Harmonie het IJsselmeer onder de 20 graden, terwijl waarnemingen laten zien dat deze ruim boven de 20 graden. Dit heeft in deze situatie ongetwijfeld gevolgen voor de convectie in dit model. We zien de convectie in het model vanavond/vannacht boven land flink inzakken, maar dat zal boven het IJsselmeer en ook stroomafwaarts dus wel eens flink door kunnen gaan.
Patronen lijken grootschalig op elkaar. Vanavond op passage van trog/koufront CAPE van 700-1000 J/kg, lokaal daar net boven. Schering rond 30-40 kt, dus multicel waarschijnlijk, aan de kust zal duidelijke organisatie plaatsvinden als gevolg van kustconvergentie. Onweerskansen zijn met name in het westen en noorden groot. Op de zuidflank van het wegtrekkende laag vannacht en morgenochtend met name in net noorden nog enige buiigheid met afnemende onweerskans.
Lagedruk in de maak
Momenteel vormt zich boven Engeland een laagje door Cold Air Advection (CAD), dit gebeurt soms bij relatief behoorlijk koude bovenluchten. Omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht zakt het omlaag, als gevolg ontstaat in de bovenlucht een tekort aan lucht (een gebied met lagedruk). Dit tekort wordt aangevuld met opnieuw erg koude lucht uit dezelfde luchtlaag, waardoor het effect zichzelf versterkt. Dit zet een circulatie op gang waardoor uiteindelijk een lagedrukgebied onstaat. (Ditzelfde is ook mogelijk met warme lucht, dit heet dan Warm Air Advection).In het rood de huidige positie van het front en het ontwikkelende laag, in het geel de positie vanavond, in het noordwesten zal het front opnieuw het meest actief zijn.
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21