Afhankelijk van de koers van het laag kan het westen te maken krijgen met dikke bak water en eventueel stormachtige wind, maar voor randverschijnselen gelinkt aan onweer moet je naar de oostelijke helften en Duitsland kijken.
KNMI: code oranje voor windstoten
Het KNMI heeft voor de kustprovincies code oranje uitgegeven voor zware windstoten, in het binnenland geldt ook code geel voor onweer. Er is één provincie die zich dapper tegen al deze kleurtjes blijft verweren, dat is Groningen!En toch heeft het westen nu code oranje terwijl het Oosten het 'slechts' met een code geel moet doen
Omdat Estofex de focus legt op de mogelijk zware onweersbuien (lees hun stuk misschien eens dat hier op de site staat), die code oranje is ook niet voor onweersbuien maar voor mogelijke windstoten tot zelfs stormachtige wind (zie ook vele posts hiervoor). Setting van vandaag is ook tweeledig, zie ook vorige posts... Ga niet nog eens hetzelfde verhaal typen
En toch heeft het westen nu code oranje terwijl het Oosten het 'slechts' met een code geel moet doen
Hmzz,het zal eerder code oranje zijn voor de windstoten want hier regent het af en toe dus ook droge momenten..er beweegd niets buiten wat op wind lijkt,mischien moet dat nog komen.voor rest geen onweer hier omdat de paar buien met onweer buiten de bewolking zit.helaas wordt dit een trent in een toch al zeer mager onweersjaar tot nu toe.waar blijven trouwens die complexen uit zuid frankrijk van vroeger?? het is de laatste jaren flink aan veranderen.maar de regen is ook welkom voor de natuur ook al is er geen onweer en scheeld weer wateroverlast waar ze over schreeuwen
Momenteel schuift er een groot regengebied over het westen, net op de Noordzee valt de meeste neerslag. Dit gaat om stratiforme regen (regen uit front). Voor convectieve buien (regen uit stijgende lucht) kijken we naar het oosten en noordoosten, daar is de komende uren nog een kans op onweer (het woord ''noodweer'' zou ik hier zeker niet voor gebruiken).
Stormkans
Voor de stormkans is het van belang dat het laag gaat uitdiepen. In de verwachting staat dat dit laagje binnenkort gaat uitdiepen, want het komt dan in een gunstig gebied voor het uitdiepen (door de ligging van de straalstroom). Het is de vraag of dit uitdiepen snel genoeg gaat om zware windstoten te veroorzaken aan de kust. Lukt dit niet, dan hebben we windstoten van veel lagere snelheden.
Vore, koufront (KF) en warmtefront (WF) ingetekend. Het wit gemarkeerde veld zou zich kunnen ontwikkelen tot windveld waar we in de avond/nacht mee te maken kunnen krijgen.
Nogmaals de ligging van vore, koufront en warmtefront.
Als het uitdiepen snel genoeg gaat dan kunnen we vanavond en vannacht aan de Nederlandse kust zware windstoten verwachten, samen met misschien net een windkracht 9.
Als het uitdiepen niet snel genoeg gaat dan zal het beperkt blijven tot een windkracht 7 of 8 en windstoten van grofweg 75 km/u aan de Zeeuwse kust tot 90 km/u in het Waddengebied. De zwaarste winden komen dan ten noorden van Nederland te liggen.
We zullen zien. | Gewijzigd: 9 augustus 2018, 15:51 uur, door Thijs.
Eigenlijk zijn het twee verschillende weertypen die allebei tot het interessegebeid van dit forum horen ,toevallig op één dag dat maakt het wel ietsje verwarrend.
Edit Sven: is nochtans in verschillende posts klaar en duidelijk uitgelegd, ook de waarschuwingen van een KNMI zijn hierin duidelijk | Gewijzigd: 9 augustus 2018, 18:11 uur, door Sven
Bij de trog van vrijdag CAPE van 700-1000 J/kg. Schering rond 30 kt, dus multicel waarschijnlijk, aan de kust zal duidelijke organisatie plaatsvinden als gevolg van kustconvergentie, die ook een belangrijke forcering is.
KMI komt met een code geel:
Klopt maar de waarschuwingen verschillen per provincie:
Zuid-Holland & Zeeland:
Noord-Holland, Friesland, Groningen en de Wadden:
Momenteel al buien in het noordwesten
Op dit moment trekken er al talrijke buien over in het noordwesten. Elders in het land is er misschien al een erg klein buitje, maar dat mag geen naam hebben.Deze buien danken hun bestaan vooral aan het temperatuursverschil tussen zeewater & bovenlucht. De bovenluchten zijn namelijk flink afgekoelt sinds de passage van het lagedrukgebied gisteren (vannacht daalt de temperatuur op 5 km hoogte in het noordwesten tot grofweg -20). Door dit temperatuursverschil kunnen er met wat hulp pittige buien ontstaan. Kustconvergentie biedt deze nodige hulp. (kustconvergentie: windrichtingen op zee en op land verschillen, hierdoor wordt er aan de kust lucht gedwongen om te stijgen) de kustconvergentie zet de buienvorming dus uiteindelijk in gang.
Vanavond de meeste buien
Vanavond wordt dit proces nog eens extra geholpen door een koufront dat hoort bij een laag iets ten noorden van Nederland. Dan kunnen er in de gehele kuststrook van België tot aan de Wadden buien overtrekken. Lokaal kan dit zorgen voor een goed gevulde regenmeter (20 mm mogelijk).
In Vlaanderen en het zuidoosten van Nederland zo goed als droog, aan de noordwestkust lokaal ruim 20 mm mogelijk. | Gewijzigd: 10 augustus 2018, 13:08 uur, door Thijs.