Kaartje is gunstig:
Zeker gunstig. De relatief warme Noordzee zal ook niet tegen gaan werken.
Gezien het late uur ga ik er niet dieper op in, we houden deze dag al even in het oog, maar ondertusen komt ook Estofex met een Extended Forecast.
Morgen meer hierover (ofja vandaag eigenlijk)
A developing frontal wave is expected to move across France and the Benelux during the day and evening while the associated surface low deepens. The wave develops ahead of an approaching trough across Western continental Europe under a south-southwesterly 30 m/s mid/upper jet.
The warm sector of the wave is expected to be moderately unstable with high low-level humidity in vicinity of the frontal zone. Strong shear is expected to exist across the warm sector, with long low-level hodographs projected ahead of the low near the warm front. Near the warm and cold fronts, organized storms including supercells are expected to develop along with disorganized clustered activity.
Especially ahead of the low across the northern area, low-level shear suggests a risk for a few tornadoes will develop along with a risk of damaging winds, heavy rainfall and large hail. Across the southern area, severe storms are forecast to develop along the eastward-moving cold front with large hail, severe winds and flash floods being the main risks.
| Gewijzigd: 8 augustus 2018, 08:09 uur, door Sven
Synoptisch
Woensdagavond zal boven het zuidwesten van Frankrijk een thermisch laag vormen. Met behulp van de rechteringang van de jet zal dit laagje uitdiepen en gedurende donderdag richting de Benelux trekken en in de nacht naar vrijdag het noordoosten van Nederland verlaten.
Weerkaart voor donderdag 9 augustus. Het lagedruk gebied is te zien met een warmtefront en koufront.
Neerslag
Wat een zekerheid is, is dat op het gebied van neerslag we een tweedeling kunnen verwachten: in het westen flinke buiige regen en in het oosten is er kans op potentieel zware onweersbuien langs het warmtefront welke de aandacht vergen. De buien worden min of meer door alle modellen weergegeven in het oosten. De exacte locatie van de buien wordt pas duidelijk als het lagedrukgebied is ontstaan en richting de Benelux trekt. Een oostelijke koers van het laag zal de zwaardere convctie doen beperken tot Duitsland omdat de warmere lucht Nederland in mindere mate bereikt, maar vrijwel alle modellen gaan voor hevige convectie boven Oost Nederland.
Twee kaarten van het Harmonie model om 17:00 en 19:00. Flinke signalen te zien in het oosten.
Convectiemodus
De CAPE waarden lopen in het oosten op naar 1000-2000 J/kg en met een indrukwekkende schering van 30-40 kn zijn goed georganiseerde clusters mogelijk en een enkele cel zou uit kunnen groeien tot een supercel. Qua randverschijnselen kan je hagel, veel onweer en overvloedige neerslag verwachten (buien trekken vrij snel over, maar de grond is nog steeds kurkdroog waardoor water minder snel de grond intrekt). En wellicht is een windhoos niet uit te sluiten op deze waarden.
Gisteren heeft Estofex een extended forecast uitgegeven (klik hier) voor onder andere Oost Benelux. Dit geeft al aan dat de setting potentieel zwaar uit kan pakken. Sowieso kunnen we vanavond een definitieve forecast verwachten.
Wat mij betreft een echte afsluiter van een lange lange hittegolf | Gewijzigd: 8 augustus 2018, 13:45 uur, door reedtimmer
Interessante setting donderdag
Guidance aangevuld: Vanmiddag en vanavond passeert een zwak koufront van west naar oost, ongeveer samenhangend met Theta-W 850 hPa 14-15 C, tegelijkertijd bouwt zich een zwakke rug op boven ons land. Het koufront blijft vanavond en de nacht naar donderdag min of meer stationair ZZW-NNO georienteerd evenwijdig aan de bovenstroming net ten oosten en zuidoosten van ons land liggen (boven Duitsland). Een grootschalige trog op de oceaan, behorend bij een IJslands lagedrukgebied, beweegt oostwaarts en ligt donderdagavond via de Britse Eilanden richting het westen van Frankrijk. In de trog bevindt zich een kortgolvige trog die donderdag vanaf de Golf van Biskaje via het westen van Frankrijk richting de Noordzee beweegt, alwaar het in de nacht naar vrijdag aankomt.Binnen de grijze omlijning ligt de grootschalige trog (het koufront van Noorwegen naar de Azoren). Binnen de grootschalige trog bevindt zich een kortgolvige trog (NW-Spanje), deze trekt richting de Benelux. Het thermisch laag boven Spanje trekt naar Frankrijk en gaat zich vervolgens uitdiepen.
Het thermische laag zal als gevolg van de positive vorticityadvection (PVA) aan de voorzijde van de kortgolvige hoogtetrog en de aanwezigheid van de rechteringang van de jet op donderdag gaan uitdiepen. Met de hoogtestroming beweegt het laag NNO-waarts en zal later donderdagmiddag en -avond over West-Duitsland (maar mogelijk over ons land) gaan bewegen. De fronten zullen zich gedurende donderdag zich geleidelijk gaan verscherpen waardoor er frontogenese gaat plaatsvinden. Donderdagochtend en -middag kan vooral het oosten van het land tijdelijk weer in de warmere lucht terecht komen. Wanneer het laag later op donderdagavond het noorden van Duitsland of ons land verlaat komen we van het zuidwesten uit echt in de polaire lucht terecht.
Dankzij de kortgolvige trog komen we weer (gedeeltelijk) aan de warme zijde van de fronten terecht, alvorens we definitief in de koele polaire lucht terecht komen.
Aandachtspunt 1: zware buien (betreft vooral de oostelijke helft van de Benelux)
Donderdag op nadering van de kortgolvige trog toenemende neerslagkansen (buiige regen). Net ten oosten van ons land zien we kans op wat zwaardere convectie, daar MUCAPE van 1000-2000 J/kg en een schering van 30-40 kn. Goed georganiseerde multicell of zelfs supercel lijkt te zijn weggelegd voor Duitsland maar zou ik voor het uiterste oosten niet willen uitsluiten (INDECS daar 40-50%), zeker niet gezien de onzekerheid in de koers van het laag. Bij die buien is dan ook grote kans op onweer en hagel. In het oosten kan in het geval van zwaardere buien lokaal veel regen vallen, tot lokaal mogelijk 30 mm. In het EC-scenario krijgen veel plaatsen dik 30-50 mm regen.
Westen: langdurige matige/zware neerslag: hoge neerslagsommen
Meer naar het westen van het land zien we de CAPE-waardes snel afnemen, daar dus veelal stratiforme neerslag die soms een buiig karakter heeft. 5-15 mm lijkt op veel plaatsen mogelijk te zijn.
Aandachtspunt 2: zware windstoten?
Het belangrijkste aandachtspunt is de koers van het lagedrukgebied op donderdag. De koers en de mate van uitdiepen zijn nog onzeker op deze termijn, wat normaal is bij een systeem van deze schaal. De 00Z-run van ECMWF valt op. Het laag diept sterk uit in de operationele run, onder invloed van een gunstige ligging t.o.v. de rechteringang van de jet. Het gevolg is veel regen en vooral extreem veel wind. Opvallend is dat de oper niet alleen staat. Het EPS laat landelijk ruim 70% kans op zware windstoten van 75 km/u zien en 40% kans op meer dan 100 km/u. Het stormgetal heeft in het EPS al 80% kans op meer dan 0, 40% kans op meer dan 1. Dat is significant te noemen. Toch is het raadzaam om niet volledig op dit EPS af te gaan, het vorige EPS was een stuk gematigder en het is goed mogelijk dat het EPS van vanavond dat ook weer zal zijn. De mate van uitdiepen lijkt erg gevoelig te zijn voor de ligging ten opzichte van de jet. De timing van het doorzwaaien van de hoogtetrog speelt hierbij een grote rol. Het EC volgt een vrij westelijke koers, waardoor de interactie blijkbaar optimaal is. Hirlam en H36 hebben een oostelijker koers, al heeft H36 voor het noorden uiteindelijk ook zware windstoten. H40 volgt meer EC (dat is goed te begrijpen omdat H40 de randen van EC gebruikt en H36 die van Hirlam) en ook dat EPS volgt die lijn. Wel zijn de zwaarste windstoten minder zwaar dan in EC. Daarnaast bepaalt de koers van het laag ook de kans op al dan niet zware convectie boven het oosten van het land. Bij een oostelijker koers blijft de daarvoor benodigde warme lucht boven Duitsland. Totale accumulaties lopen per model eveneens uiteen. EC het meest (op veel plaatsen tientallen mm), Hirlam het minste (gemiddeld 2-5 mm). Zodra het laag ontstaan is dus de koers nauwkeurig volgen (Nowcasten!)
Westelijk = worstcasescenario EC volgen, oostelijk (d.w.z. buiten landsgrenzen) = Hirlam volgen.
EC, laag koerst op west
In EC koerst het laag op west, wat betekend dat?
Het laag kan sneller uitdiepen omdat het t.o.v. de straalstroom nu gunstiger ligt. Bovendien komt de Benelux dan ook verder in de warme onstabiele lucht waardoor er in een groter gebied zware buien mogelijk zijn met onweer, windstoten, hagel ect..
Hirlam, het laag koerst oost
Als het laag meer ten oosten van ons terecht komt betekent dat dat het laag minder ver kan uidiepen en er dus minder luchtdrukverschil is en dus ook minder windkracht (kans op zware windstoten dan erg klein). Bovendien komt de Benelux dan amper in de warme lucht waardoor de zware buien tot Duitsland beperkt blijven.
Storm of Sisser?
De meeste andere modellen bevinden zich ergens tussen het EC scenario (storm) en het Hirlam scenario (sisser).
Welk scenario het uiteindelijk wordt is afwachten, nowcasten zoals gewoonlijk!
Nog enkele kaarten:
Warmtefront over westelijk Benelux, warme lucht kan weer iets verder uitstromen over oostelijk Benelux, maximum komt in Hirlam rond de 24ºC, in EC wordt het nog 27ºC.
EC: hoogste neerslagsom boven Westelijk Benelux (lokaal 60 mm), Hirlam: hoogste neerslagsom boven Duitsland (Oost-NL nog lokaal 35 mm).
EC: windkracht 9 (storm) aan de kust en windstoten tot 140 km/u, ook redelijk ver in het binnenland zeer windering. Hirlam: normaal briesje aan zee (windkracht 6), in het binnenland niets aan de hand.
2018 had 29 dagen onweer...
Storm Forecast
Valid: Thu 09 Aug 2018 06:00 to Fri 10 Aug 2018 06:00 UTC
Issued: Thu 09 Aug 2018 00:33
Forecaster: GATZEN
A level 2 was issued across eastern France, Benelux, and north-west Germany mainly for severe wind gusts, excessive rain, and to a lesser extent tornadoes and large hail.
A level 2 was issued across Finland mainly for severe wind gusts and tornadoes.
A level 1 was issued across north-eastern Spain, southern France, northern Italy, eastern Germany and north-western Poland mainly for large hail, severe wind gusts, and excessive precipiation.
A level 1 was issued across northern Algeria mainly for large hail and severe wind gusts.
DISCUSSION
SYNOPSIS
Between a west-European trough and the amplified east-European ridge, a strong south-westerly flow extends from the Iberian Peninsula to the North Sea and Scandinavia. An intense vort-maximum rotates around the base of this trough and crosses northern France, the Benelux countries, and southern Scandinavia as a negatively tilted short-wave trough. At lower levels, relatively strong cyclogenesis is expected by latest models, with a cold front moving eastwards across France and a warm-sector with backing low-level winds farther east. A broad area with CAPE develops from the west Mediterranean to northern Finland and will be the focus of severe weather on Thursday.
DISCUSSION
North-eastern France, Benelux, north-western and northern Germany
Ahead of the approaching negatively tilted trough, a deepening surface low is expected to move from northern France to Denmark during the period. Backing surface winds to the north of this low cause moisture return into western Germany during the morning and noon. Additionally, strengthening southerly winds in the warm sector east of the low will cause steep lapse rates to spread northward from the Alpine region into Germany. With some diurnal heating, 1000 J/kg MLCAPE may be possible over western and central Germany. Farther west, both moisture return and lapse rate increase are a bit questionable. Latest models suggest that convective storms and stratiform rain will spread northward across the Benelux countries in the morning hours, limiting the chance of SBCAPE. Nonetheless, severe thunderstorms are not ruled out capable of producing severe wind gusts, excessive precipitation, and maybe a tornado. If backed surface winds can form in the afternoon hours and SBCAPE evolves far to the west across western Germany into the Benelux countries and north-eastern France, long and favourably curved hodographs will be supportive for well-organized storms including supercells. Severe wind gusts and tornadoes will be possible if this scenario comes true.
Strong or severe winds in the wake of the developing cyclone may occur but are not included in the threat levels since convective storms will be absent.
Farther east, partly linear organized clusters of storms are forecast that quickly spread north and north-east. Although deep layer vertical wind shear is below 20 m/s, supercells are not excluded that pose a threat of severe wind gusts, large hail, and tornadoes. Over northern Germany, clusters of storms may produce excessive precipitation. With strong low-level vertical wind shear, tornadoes are also possible with embedded supercells.
Southern France into western Alps and south-western Germany
Clusters of storms will be ongoing in the morning hours and may re-intensify in the noon and afternoon across eastern France and Switzerland, moving into south-western and southern Germany. Given a hot and well-mixed air mass to the east of the mesoscale convective systems, severe wind gusts become increasingly important. Bowing lines are possible with a potential of very severe wind gusts. Farther east, weaker CAPE can result in overall weakening storm severity, although damaging wind gusts can be expected late in the period over south-eastern Germany. Large hail is most likely near the Alps with new initiating storms.
Eastern Germany
In the evening and night hours, convective activity along the main front will quickly spread east. Although CAPE and vertical wind shear are limited, well-mixed low-levels will still support a severe wind gust threat until the late night hours.
Finland
A short-wave trough moves around the sharp ridge axis across Finland. A 25 m/s 500 hPa jet follows the short-wave trough and will be located over northern Finland, but there is also very strong low-level flow of 20 m/s at 700 hPa that extends into southern Finland. At low levels, a plume of very warm air spreads into Finland from the south-west in the warm sector of a deepening cyclone that moves from northern Sweden eastwards. Rich low-level moisture is advected from the Baltic Sea, and diurnal heating is expected to lead to CAPE in the order of 500 J/kg. Initiation of storms is forecast given weak CIN and probably some lift along sea breeze convergence zones, and latest models show storms that move eastwards in the noon and afternoon.
Forecast profiles indicate curved low-level hodographs over most of Finland, and mesocyclones are expected to form. Given weak deep layer vertical wind shear in the southern portions, storms likely cluster posing a severe wind threat along with a few tornadoes and excessive precipitation (precipitable water around 40 mm). Farther north, longer hodographs may also support some long-lived supercells capable of producing tornadoes that may be strong. Large hail is also not ruled out. Over northern Finland, long straight hodographs will support fast moving storms also capable of producing severe wind gusts and tornadoes. In the wake of the cyclone, dry air is pushed into northern Finland causing storm decay. In the south, backing low-level flow and warm air advection will still be supportive for a few storms overnight. Severe threat will weaken given weakening flow.
Northern Italy
Latest soundings indicate a deep layer with plentiful moisture that overlaps with steep lapse rates. Models indicate the development of CAPE around 1000 J/kg along with rather weak CIN. Main lifting mechanism will be upslope south-westerly flow and mountain-valley circulations. Main activity is expected in the afternoon and evening when the west-European short-wave trough passes to the north. At this time, 0-6 km vertical wind shear increases to 10, locally more than 15 m/s what is supportive for multicells and a few supercells. Main threat will be large hail with the stronger storms. Local flash flooding is also expected given high precipitable water and rather slow storm motion.
Northern Algeria
At the southern flank of the mid-level polar jet, a weak vort-maximum travels east over the west Mediterranean Sea. Its right entry will pass over northern Algeria in the afternoon. At low-levels, upslope northerly flow transports moisture towards the Atlas, whereas rather strong south-westerly winds at 700 hPa advect an elevated mixed layer. CAPE in the order of 2000 J/kg will be strongly capped near the coasts. Over the mountains, CAPE but also the capping is expected to be weaker, and initiation is forecast during the afternoon. With 0-6 km vertical wind shear about 15 and locally more than 20 m/s, multicells and supercells are forecast. Main threats are large hail and severe downbursts. Storms may cluster along the cold pools and move north-east. Given weakening forcing in the evening, and large CIN farther north, storms are expected to decay soon after sunset.
Eastern Europe, Balkans
Well-mixed low-level air masses are present over most of eastern Europe. Moisture is low in the eastern portions, but increases over Poland and the Balkans, where CAPE is expected. Vertical wind shear is weak and severe potential is limited. However, due to the deep boundary layer indicated by latest soundings, severe wind gusts are not ruled out. Furthermore, across the highlighted regions over the western Balkans, Slovakia, Hungary, eastern Austria and the Czech Republic, western and central Poland, higher CAPE may support a few pulse storms, capable of producing large hail and local flash floods.
Bron: http://www.estofex.org/
CODE ORANJE
Vandaag trekt een erg actieve regen- en onweersgolf vanuit het zuiden over ons land. De onweders kunnen heel hevig zijn en gepaard gaan met hagel, zeer zware windstoten van meer dan 90 km/h en wateroverlast. We verwachten neerslaghoeveelheden die in sommige streken de 20 liter/m? zullen overschrijden. Ook de kans op windschade is hoog.
Bron: http://www.meteoalarm.eu
Vanavond kans op zware windstoten
Voor de komende uren zijn er nog geen waarschuwingen van kracht.
Vanavond kunnen er in het gehele land zware windstoten voorkomen tot ca. 80 km/uur, in het noordwesten en noorden van het land tot ca. 90 km/uur, op het IJsselmeer en in het Waddengebied tot ca. 100 km/uur. De windstoten zullen in de nacht naar vrijdag het land verlaten, het laatst in het Waddengebied.Uitgifte:
09/08/2018 05:58 uur LT
Bron: https://www.knmi.nl | Gewijzigd: 9 augustus 2018, 07:28 uur, door Repac
Bron:https://meteologix.com/nl/model-charts/euro/netherlands/gusts-3h/20180809-2100z.html | Gewijzigd: 9 augustus 2018, 07:49 uur, door Repac
Zoals het er op dit moment voorstaat, en nog altijd is die voorspelling niet met zekerheid te zeggen, de kaarten lijken nu vooralsnog voor het westen te gaan.
Zoals het er op dit moment voorstaat, en nog altijd is die voorspelling niet met zekerheid te zeggen, de kaarten lijken nu vooralsnog voor het westen te gaan. Opvallend is dat Estofex toch iets heel anders aangeeft en echt voor het Oost-Nederland gaat.