Dinsdag wordt het heet en wordt op veel plaatsen de tropische 30 graden gemakkelijk behaald. In het zuidoostelijke deel van Nederland wordt het 33 tot lokaal 35 graden. Elders ligt het kwik veel tussen de 30 tot 33 graden. In het Waddengebied iets frisser, maar wel zomers warm! De zon is geregeld te zien, maar later op de dag ontstaan er wel wat meer stapelwolken.
Die dag liggen we op een overgang van tropische warmte naar een koeler weertype. Een lagedrukgebied boven de UK beweegt zich langzaam voort richting het oosten en zorgt bij ons voor een verdraaiing in het weerpatroon: de zuidelijke stroming raken we na dinsdag kwijt en zoekt meer een zuidwestelijke tot westelijke hoek op, waardoor de temperaturen na dinsdag weer lager komen te liggen. Nu is het de vraag: wordt de hitte afgestraft met (zwaar) onweer?!
Die kans is aanzienlijk aanwezig! De meeste weermodellen berekenen een koufront later die dag. Dit gaat mogelijk gepaard met stevige regen en onweersbuien. Vooral GFS maar ook WRF laten dit zien in hun berekeningen. Opvallend is dat het ECMWF weermodel er heel magertjes over is en berekent deze situatie meer op woensdag a donderdag, maar alsnog is de ligging en timing niet optimaal voor een paar leuke onweersbuien.
Gezien we het ECMWF weermodel niet moeten wandtrouwen (want de afgelopen situaties zat EC er best redelijk op) is het nog wat onzeker. Het is wachten op de kortere termijn weermodellen o.a. Hirlam en het Harmonie weermodel. Mochten deze weermodellen met dezelfde situatie komen als het GFS en WRF, dan is de kans erg groot dat er daadwerkelijk wat gaat gebeuren die dag.
Wat als het toch doorgaat?
Mocht de situatie plaatsvinden, dan kunnen we later die dag een paar goeie onweersbuien verwachten. Aandachtspunt is wel richting de avond en in de nacht naar woensdag. CAPE waardes lopen die dag in de avond snel op richting de 500 tot 2000 J/kg (Hoogste waardes in het zuidoostelijke deel Effectieve schering ligt vrij fors en bedraagt tussen de 30 tot lokaal 60 KTS. De buien zullen zich goed organiseren in een vorm van een complex of in een buienlijn. Indien tot een buienlijn gaat komen, zijn zware windstoten goed mogelijk!
Timing en positie zijn nog de aandachtspunten...
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Ook GFS en WRF blijven positief voor de dinsdagavond en woensdagnacht
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Dat 'magertjes' is dan nog zacht uitgedrukt Hieronder de totale neerslagsom volgens ECMWF tot donderdagochtend:
Maar goed, zoals je zelf aangeeft, we kunnen vanaf nu ook de korte termijn modellen er bij nemen en deze zijn tot nu toe gewoon goed te noemen. Benieuwd naar de runs later vanavond en morgen!
http://www.severe-weather.eu/recent-events/a-hot-week-with-severe-weather-ahead-for-much-of-europe-aug-6-12-2018/
mooie bespreking van de komende week
Berichten samengevoegd door Sven | Gewijzigd: 6 augustus 2018, 00:13 uur, door Sven
Harmonie en Hirlam zijn binnen! Het Harmonie model is tot zover rustig net als het EC, maar Hirlam laat wel tegen de avond wat signalen zien boven NW Frankrijk en boven Belgie. Hoeverre dit naar het noorden komt moet morgen blijken of als het nog erin blijft staan.
| Gewijzigd: 5 augustus 2018, 23:39 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Huidige stand van zaken - onweerskans 7 augustus
Morgen (dinsdag 7 augustus) bereikt de huidige warmte zijn hoogtepunt, in het zuiden kans op een enkele 37ºC, op de meeste plaatsen eerder zo rond de 35ºC, zoals gebruikelijk aan de kust en in het noorden iets minder heet. In de middag en avond wordt de lucht langzaam instabiel, de hoeveelheid vocht in de lucht neemt dan langzaam toe en verschillende fronten komen dichterbij. Tijdens deze kans is er vrij veel windschering aanwezig (50 kn), cape loopt in de avond op tot 1500 - 2000 j/kg, maar de vraag is of de timing van de fronten voldoende is om deze waardes maximaal te kunnen benutten. De kans bestaat dat dit niet lukt en de overlap dus niet voldoende is om tot zware onweercomplexen te komen. In dat geval zal het onweer lokaler en (veel) minder zwaar zijn.Binnen cirkel meeste kans op een weerstation dat de 37ºC bereikt.
Fronten
Allereerst nadert, op een thermisch laag, in de avond een vore vanuit Frankrijk (op onderstaande afbeelding al verdwenen). Vervolgens komt er in de nacht nog een koufront over van het ontwikkelende (thermische) laag. Het koufront die bij het laag tussen IJsland en Schotland bereikt ons nog niet (dat is iets voor donderdag). We blijven dus woensdag en deels donderdag nog in semi-warme lucht.
Voorspelde ligging fronten Woensdag 02:00
Buien in Harmonie (Dinsdagavond)
Laten we beginnen bij Harmonie. Harmonie laat vanuit Frankrijk buien de grens met België oversteken. Het lijkt erop dat deze buien in de huidige run niet doorpakken en in België blijven steken.
Guidance:
Dinsdagavond in het uiterste zuiden kleine kans op een enkele onweersbui, SBCape 1500-2000 J/Kg reikt tot over het zuiden. In combinatie met een effectieve schering van rond 35 kn kan er een goed georganiseerde cel ontstaan.
In de huidige Harmonie run komen de buien in actieve vorm niet veel noordelijker dan de rode lijn. In België kunnen enkele multicellen ontstaan.
Windsnelheden in Harmonie (Dinsdagavond)
Er zijn wel op de outflow (outflow = uitstroom van lucht uit buien) flinke windstoten mogelijk. De krachtigste windstoten zijn aan de grens met Frankrijk mogelijk (deze kunnen boven de 100 km/u uitkomen in de huidige berekeningen). Wanneer de activiteit van de buien afneemt kunnen de windstoten wel doorstoten naar Nederland, ook in Nederland is dus een gustfront mogelijk. De windstoten zullen hier wel minder zwaar zijn (uitschieters van meer dan 75 km/u mogelijk).
EC & Hirlam (& Arome) (Nacht naar Woensdag)Guidance:
Dinsdagavond is er in het uiterste zuiden een kleine kans op een onweersbui op nadering van de vore vanuit Frankrijk. Aandachtspunt daarbij zijn mogelijk zware windstoten die op outflow het zuidwesten van het land kunnen binnenlopen. Deze windstoten kunnen voortkomen uit buien die laat in de middag boven NW-Frankrijk en het zuiden van België ontstaan, alsmede outflow boundaries die dieper vanuit Frankrijk 's avonds in een afkoelende grenslaag grote afstanden kunnen afleggen. Dit laten beide Harmonies duidelijk zien en in mindere mate ook Hirlam. De zware windstoten ontstaan in een zeer droge en diepe grenslaag, de Fawbush-Miller methode komt met een deltaT van 15 zelfs tot > 70 kn!. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beide Harmonies tot dergelijke windstoten (boven ons land 40-50 kn) komen, hoewel de timing ervan sterk uiteenloopt. Harmonie 36 geeft vooral veel wind en enkele op de vore, Harmonie40 en Hirlam op het nog te vormen koufront.
EC en Hirlam laten dan beiden een signaal voor enkele onweersbuien zien, zo in het begin van de nacht. Dit laten ze vooral zien in het zuidwesten van de Benelux. Deze buien ontstaan op het front van het (thermische) laag. EC en Hirlam beperken zich dus tot enkel West-Vlaanderen en Zeeland, GFS is een voorbeeld van een model dat de overlap beter is en laat een complex vormen boven Zuid-Nederland. Aangezien GFS geen geschikt korte-termijn-model is, besteden we hier minder aandacht aan.
Noordwaarts trekkende buien in Hirlam over West-Vlaanderen en Zeeland.
Het westen van Vlaanderen krijgt in EC nog net iets mee van de buien van Noord-Frankrijk en Engeland.
WRF, goede overlap
Het enige korte-termijn model die nu een goede overlap heeft is WRF, dit laat een complex in de avond over Nederland trekken, 's nachts gevolgd door nog een ander complex vanuit Frankrijk dat over het oosten van Vlaanderen en Zuidoost-Nederland trekt. Omdat WRF de enige is die dit gunstige scenario toont is de kans dat dit zo uitkomt kleiner dan het scenario van bijvoorbeeld Harmonie en Hirlam.
Fraaie bow-echo structuur in WRF, een complex met dankzij veel schering goed georganiseerd is. Helaas is de kans hierop klein.
Guidance:
Overigens lijkt er in de nacht naar woensdag kans op vorming van een wat groter complex als er grootschalige optilling plaatsvindt bij de in betekenis afnemende hoogtetrog met het zwaartepunt nabij het laag boven zee. INDEC geeft relatief lage onweerskansen (meer dan 1 ontlading), rond 30%, maar als het tot onweer komt dan is de kans vrij groot dat er veel ontladingen zijn, met name in het zuidoosten. Kans op meer dan 50/5 min is dan 70-80%, kans op meer dan 200/5 min = bijna 60%.
Overlap verschillende modellen
Als we alle modellen naast elkaar leggen voor dinsdagavond en de nacht, dan krijgen we heel veel verschillende mogelijkheden. Afhankelijk van de timing en overlap van windschering en onstabiliteit (Cape) zijn er veel scenario's mogelijk. De meeste overlap van de buien is er momenteel (kan nog zeker veranderen) in het zuidwesten. De verwachtingen van EC - Hirlam - Arome komen op dit moment het meest met elkaar overeen.
Het zal verder vooral een kans van alles of niets worden, in het ene model ontstaan er wel buien en kunnen die al organiserend doorstoten naar Nederland, in het andere model lukt het niet om de buien op de gang te krijgen en blijven ze beperkt tot België.
Vooruitzichten donderdag
Donderdag kan ook een interessante dag worden, dan belandt de Benelux onder het slepende front, dit kan veel neerslag opleveren, mogelijk (in het oosten) ook wat onweersachtige neerslag.EC en Arpege berekenen flink wat neerslag voor (zoals het er nu voorstaat) westelijk Benelux. Dit duurt echter nog een paar dagen, dus we zullen zien waar deze neerslagsommen (en eventuele kansen) nog naartoe verschuiven. | Gewijzigd: 6 augustus 2018, 17:23 uur, door Thijs.
.... France, Belgium, the Netherlands and NW Germany ....
An approaching trough from the Atlantic with strong vorticity advection over a wide area with unstable air masses will lead to severe weather phenomena. First, France will be affected by storms that will be able to cluster in MCSs and supercells producing all kinds of severe weather. At the right exit of the mid-level jet streak the lapse rates may reach 8 K/km creating an overlap of 2-3 kJ/kg CAPE with 20-25 m/s DLS. In the afternoon and night as the storms will propagate NE towards Benelux, increasing low/mid-level shear creates some hundreds of SREH and storms can gain strong rotation, producing severe tornadic supercells. These storms will be able to produce large hail, severe wind gusts and tornadoes.
The level-1 area that surrounds the level-2 areas shows the locations of the storms where they may become severe. Locally large hail, severe wind gusts, excessive precipitation from slowly moving storms and landspouts / tornadoes are well possible especially during the late afternoon - night. Thunderstorm activity will continue overnight till the morning of Wednesday but with a limited threat for severe phenomena. | Gewijzigd: 6 augustus 2018, 22:48 uur, door Sven
Estofex waarschuwt wel vaker voor 'tornadoes', in die situaties is er een (erg) kleine kans op een tornado (wil er een tornado in de Benelux ontstaan moet echt álles goed vallen). Omdat een tornado erg veel schade aan kan richten is het in de waarschuwingen van Estofex wel het vermelden waard.
Ik zou het dus niet vergelijken met 1967, want de kans dat alles morgen goed valt voor een tornado is gewoon echt héél klein. (De tornado van 1967 was een zeer zeldzaam exemplaar.)
Estofex waarschuwt wel vaker voor 'tornadoes', in die situaties is er een (erg) kleine kans op een tornado (wil er een tornado in de Benelux ontstaan moet echt álles goed vallen). Het is nou niet zo dat de tornado in Duitseland op 16 mei in het verre verre buitenland gebeurde.
Momenteel zien we op het satellietbeeld een nog grotendeels onbewolkt Nederland en België, dat is goed. In het uiterste westen van België en verder in noordwest Frankrijk zien we wel meer bewolking. Onder die bewolking bevinden zich 2 erg pittige buien, waarvan de bui boven Bretagne al goed georganiseerd is. Deze bui zou het daardoor mogelijk langer vol kunnen houden.
Waar wachten we op?
Wat mooi zou zijn voor de Benelux is het ontstaan van buien binnen de lichtgroene cirkel, die buien zouden dan namelijk door trekken naar België en daarna Nederland. Of deze buien daadwerkelijk op gang komen in België/Frankrijk is dus nog maar de vraag, nowcasten!
Thermisch laag en bijbehoorde vore (donkerrood), zwak zeewindfront (lichtblauw) zorgt ook voor wat buienvorming boven Normandië.
Actieve buien in de rode cirkels, gebied waar de voor ons gunstige buien moeten ontstaan lichtgroen omcirkeld.
En de bijbehorende buienradar
Mocht er daadwerkelijk vanavond iets op gang komen, kan dat o.a. met onze stormtracker gevolgd worden!