Afgelopen nacht was warm en werden op sommige plekken in de Alpen tropennachten gemeten. Bij zogenaamde tropennachten daalt de temperatuur niet onder de 20 graden. Deze hoge nachtelijke temperaturen zijn zeldzaam en komen normaal slechts een enkele keren per jaar voor. De plek waar dit het meest voorkomt is Lugano, vanwege de ligging dichtbij een meer kan het hier maar langzaam afkoelen.
Blik vanaf Hörnlihütte bij Zermatt vanmorgen (Foto: Giuseppe en Tamara Casile-van Den Berg)
Met bijna 20 graden een warme start van de dag in Mittelberg. Het is benauwd. Mogelijk vanmiddag flinke onweersbuien. (foto: Hans ter Braak)
Door orografie en relatief vochtige lucht aan de zuidzijde van de Alpen kwamen gisteren veel buien tot ontwikkeling. Ook komende dagen blijft de kans op onweersbuien groot.
Vandaag warmt het weer snel en krijgt de Alpen opnieuw te maken met hoge zomerse temperaturen en veel zonneschijn. De dag begint op de meeste plaatsen veelal onbewolkt en is het helder. In de loop van de dag zullen er steeds meer stapelwolken ontstaan die mogelijk lokaal kunnen uitgroeien tot onweersbuien. Daarbij is de luchtvochtigheid relatief hoog waardoor het soms benauwd kan aanvoelen.
De grootste kans op onweersbuien wordt verwacht aan de zuid en zuidwestkant van de Alpen vanwege de hoge relatieve vochtigheid en onstabiele atmosfeer aan deze kant. Hier kunnen later vandaag en ook vannacht lokaal stevige regen- en onweersbuien ontstaan. Ook aan de noordkant kunnen deze plaatselijk voorkomen, maar is de kans relatief lager. De nulgradengrens ligt op dit moment hoger dan de hoogste toppen van de Alpen en komt vandaag uit boven de 4500 m. De wind is zwak en komt vanuit noordelijke richting.
Afgelopen nacht koelde het maar langzaam af. In het Zwitserse Basel daalde de temperatuur niet onder de 20 graden en beleefden ze hier een tropennacht (min. temperatuur Kachelmannwetter.de)
In Oostenrijk was het iets koeler dan Zwitserland, maar ook hier lagen de minimumtemperaturen hoog en op veel plaatsen dichtbij de 20 graden. (min. temperatuur Kachelmannwetter.de.)
Morgen, zondag wordt het wederom weer zonnig en heet. In het noorden is de atmosfeer vrij stabiel, zodat er alleen zeer lokaal enkele onweersbuien tot ontwikkeling komen. In het zuiden van de Alpen is de buien activiteit actiever. Stapelwolken kunnen snel uitgroeien tot stevige onweerscomplexen en zijn vroege middag regenstormen en onweersbuien al mogelijk. De onweersactiviteit is het groot aan de westkant en zuidkant van de Alpen. Tegen de avond verschuift de onweersactiviteit iets verder naar het zuiden.
Maandag en dinsdag is ook erg zonnig en blijft het weerbeeld vergelijkbaar met het weekend. De atmosfeer wordt wel iets droger en stabieler, maar de kans op onweersbuien blijft aanwezig. Doordat het hogedrukgebied langzaam richting het oosten trekt krijgen de Alpen ook te maken met de invloed van een warme luchtstroming vanuit zuidwestelijke richting. Maandag en dinsdag zullen ook in de Alpen een van de warmste dagen worden.
Dit weekend zijn op veel plaatsen in de Alpen weerwaarschuwingen afgegeven voor extreme hitte en geldt code geel, oranje en rood (meteoalarm.eu)
Een hogedrukgebied boven de Alpen zorgt voor aanhoudende hitte en droogte. Deze luchtmassa is bovendien onstabiel waardoor de kans op onweer groot is. Maandag en dinsdag wordt het ook zeer warm en worden ook de Alpen beïnvloed door een warme zuidwestelijke stroming (GFS voor 7 aug, via Wetterzentrale.de)
Vooruitzichten
Ook de komende dagen blijven de Alpen te maken met hoge temperaturen. Deze hittegolf gaat in de Alpen door tot ten minste donderdag. Daarbij blijft de atmosfeer onstabiel en vooral later in de middag blijft de kans op onweer groot. Op vrijdag krijgen we mogelijk te maken met een weersverandering waarbij koelere lucht vanuit noordoostelijke richting naar de Alpen stroomt. De West-Alpen krijgen het eerste te maken met deze weeromslag. De dagen daarna blijft het koeler en zijn de temperaturen meer normaal voor de tijd van het jaar. Hoe lang deze koelere periode zal aanhouden is nu nog niet te zeggen.
Koelere lucht vanuit noordwestelijke richting bereikt vrijdag en zaterdag de Alpen. Vooral aan de westkant gaat het afkoelen (temp. afwijking 850 hPa, ECMWF op 11 aug, via Wettterzentrale.de)
Eind volgende week, op vrijdag of zaterdag, mogelijk een weeromslag met koelere temperaturen in de Alpen (prikpunt Basel, ECMWF ensemble)
Nog een foto vanochtend blik vanaf Hörnlihütte (Foto: Giuseppe en Tamara Casile-van Den Berg)