Tropisch, op termijn tempering “hitte”
Geheel volgens de planning hadden we gisteren te maken met een storing die van west naar oost over de Alpen trokken. Dit ging gepaard met regen en onweersbuien en in sommige gebieden viel ook wat langer aanhoudend neerslag. De neerslaghoeveelheden varieerden behoorlijk, zo viel er bijvoorbeeld in Magadino (Ticino) 80 mm aan neerslag terwijl het in delen van Oberwallis, Graubünden gewoon droog bleef. Duidelijk minder neerslag viel er in de oostelijke Alpen.Nog stevigere plensbuien incl. hagel vielen er wat zuidelijker zoals
in Piacenza in het Noord-Italiaanse Emilia-Romagna
Ook hier in Termen viel het met de neerslag tegen en behoudens wat gespetter en 0.0 mm in de pluviometer bleef het droog. Tegenvallend was hier ook de maansverduistering (bloedmaan) of beter gezegd; er was helemaal niets van te zien. Niet door wolken, het was die avond kraakhelder, maar door de bergen en de maan die daar tot middernacht nog achter verscholen ging. Volgende gelegenheid dus maar weer afwachten, naar verluid over een jaar of 100 wanneer een soortgelijke maansverduistering zal voordoen. Opnieuw tropisch
Waar we in ieder geval niet lang op hoeven te wachten is de terugkeer van het zonnige en (zeer) warme zomerweer. Na het dipje en de afkoeling van gisteren wordt met een zuidwestelijke hoogtestroming aan de zuidwest flank van een hoog met kern boven Duitsland weer drogere en warmere lucht aangevoerd.
De thermische opleving wordt tevens nog extra gestimuleerd door een volgende inschuivende “warme hoogterug” (subtropen-hoog).
De dag start op veel plaatsen nog met rest-bewolking en -of “Dunst”, meer bewolking en laatste buien vandaag nog in delen van de centrale oostelijke Alpen tot over Karinthie. Hier kunnen vandaag ook nog een paar (onweers)buien ontstaan. Elders zal met de hogedruk en drogere lucht (subsidentie hoog) vooral de zon het weerbeeld gaan bepalen en de temperaturen weer tot hoog zomerse waardes oplopen.
In de middag wordt op uitgebreide schaal weer 30 tot 32 graden gehaald en lokaal stijgt het kwik naar 33 tot 35 graden (hoogste waardes voor de oostelijk regionen Oostenrijk).
Ook in de bergen gaat het kwik weer flink in de lift. Op 2000 meter wordt het een graad op 16 tot 20, op 3000 meter een graad of 9 en de vorstgrens stijgt weer van 4000 naar. 4500 meter.
De wind is meest zwak tot matig uit overheersend zuidwest tot westelijke richtingen, in het oosten deels ook nog krachtig uit west tot noordelijke richtingen. De kans op een lokale regen of onweersbui is klein, grootste kans daarop in de oostelijke regionen alwaar nog wat vochtigere lucht zit.
In het verdere verloop zien we depressie – Juli – ,vandaag nog op de Atlantische Oceaan in het zeegebied tussen Schotland en IJsland, richting Groenland verplaatsen. Boven west en centraal Europa sluiten zich dan weer de hogedruk gelederen en gaat de tropen-zomer weer op volle toeren draaien.
Een overgang naar een koeler en onbestendiger weertype of zelfs een compleet ander stromingspatroon lijkt daarmee niet aan de orde. Kijken we naar bijvoorbeeld het ECMWF model dan blijft het zeker nog tot midden volgende week door zomeren met temperaturen die tussen de 28 en 33 zullen uitkomen, lokaal zelfs ook nog hoger.
Goed nieuws dus voor de “warmte aanbidders”, geduld is gevraagd voor diegenen die smachten naar koelere en vooral ook nattere tijden, en slecht nieuws voor de Alpengletsjers en permafrost.
Pas in de tweede helft van de volgende week zou minder warme lucht aan de oostflank van een hoog met zwaartepunt boven de Noord en Noorse Zee van het noorden uit voor wat afkoeling gaan zorgen. Het GFS voorziet in de tweede helft van deze week ietwat tempering van de hitte maar ook in dit geval blijft het gewoon op en top warm tot zeer warm zomerweer
Hieronder nog de T850 anomalie (temperaturen op circa 1500 meter hoogte) voor donderdag. Zuidwest Europa gaat verder opwarmen ( 8 tot 10 graden boven normaal) en ook de Alpen ligt het kwik 4 tot 6 graden boven normaal!
Mogelijk dat lokale warmte onweders, met name rond het midden van de week wat verfrissing zullen geven. Zo niet dan is het het zaak om de bergen in te trekken of het water op te zoeken.
Vanuit een praktisch onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne (zon)dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao