Extreme hitte “teistert” grote delen van Europa
Het verhaaltje van aanhoudende droogte en hitte begint zo langzamerhand eentonig te worden. Elk spatje regen, uitgroeiende cumulo nimbus wolken of lokale regen of onweersbui hebben nog nooit zoveel aandacht binnen de media gekregen als deze dagen. En dan praten we natuurlijk ook met zijn allen over de extreme temperaturen die Europa en de Alpen “teisteren”. Het kan niet op zo lijkt het en ook gisteren sneuvelden er weer diverse “hitte” records.Extremen
In de Alpen is het al weken lang op en top zomers met dagelijks temperaturen tussen de 23 en 33 graden en lokaal ook nog hoger. Al met al valt het hier met de thermische excessen nog wel mee en met 31.5 graden als maximum in Oostenrijk (Feldkirch) en 35.6 graden in Zwitserland (Sierre) zijn we nog ver af van record temperaturen en ook bij de rest van Europa en Benelux blijven we momenteel ver achter. Vergelijk bijvoorbeeld Nederland alwaar het kwik gisteren in Arcen steeg tot 38.2 graden! Zie ook Beneluxweerbericht.
De hoogste temperatuur in Zwitserland werd overigens op 11 augustus 2003 geregistreerd toen het kwik in Grono (382m / Graubünden) tot 41.4 graden steeg! In Oostenrijk werd de de hoogste temperatuur op 8 augustus 2013 in het plaatsje Bad-Deutsch-Altenburg geregistreerd, die middag steeg het kwik er tot 40.5 graden.
Wanneer we dan toch bezig zijn dan ook meteen nog maar even de hoogste temperatuur op deze aardkloot vermelden. Deze werd op 10 juli 1913 opgetekend in Death Valley (USA) met een temperatuur van 56.7 graden! In Afrika in het gehucht Al’Aziziyah (112m, Libië) steeg het kwik op 13 september 1922 naar 57.7 graden, dit record werd in 2012 echter als ongeldig verklaard!
Temperaturen van boven de 40 graden zijn in de Alpen uitzonderlijk en het is ook maar de vraag of deze de komende dagen gehaald zullen worden. Geheel uitgesloten is dit echter niet daar het de komende dagen extreem warm blijft. Goede kans dat medio volgende week de hoogste temperaturen zullen worden gehaald.
Voor het zover is gaat het tegen en in het weekend van het westen uit ietwat afkoelen. Het blijft echter ook dan (zeer) warm en de verkoeling zullen we met name ook te danken hebben aan meer bewolking en op een wat grotere schaal regen en onweersbuien.
Vandaag kunnen met name in het oosten en zuiden de buien weer flink uitpakken met kans op plensregens, hagel en (zware) windstoten.
De onweersbuien en afkoleing in het weekend hangen samen met een depressie die het zeegebied tussen Schotland en IJsland induikt en daar quasi stationair zal worden.
Een opkomend occlusie storing gaat dan vanuit het westen ietwat minder warme lucht over west Europa aanvoeren.
Een navolgend koufront begin volgende week verliest zijn fut en zal nauwelijks nog van invloed zijn. Pre-frontaal en met het inschuiven van een volgende warme hoogterug wordt dan zelfs weer warmere lucht aangevoerd en wellicht gaan we dan de warmste week van de zomer beleven! Ook in de bergen gaat de vorstgrens na een tijdelijk daling weer omhoog naar 4500 tot 4600 meter!
Afkoeling op langere termijn?
Tegen het einde van de week zien we dat de oostelijke Alpen geleidelijk wat gaan afkoelen. Deze afkoeling hangt samen met lagere druk (hoogtelaag) en het instromen van wat minder warme en ook onstabiele(re) lucht. Het blijft ook echter dan gewoon warm en meer naar het westen en zuiden toe zeer warm.
In hoeverre we te maken gaan krijgen met een toenemende instabiliteit is nog even afwachten. Kijken we naar de ensemble oplossingen van het GFS dan zien we dat de diverse lijntjes (leden) vanaf dan ook wat meer uit elkaar gaan lopen en het aantal mindere warme leden ook wat gaat toenemen.
Mogelijk een eerste trend voor een overgang naar een ander stromingspatroon en minder warm zomerweer. De komende dagen maar eens verder kijken of deze trend dan bevestigd gaat worden.
Voorlopig zijn we nog niet af van de hitte en droogte en zullen we het moeten doen met de verfrissende lokale regen en onweersbuien. Fijne dag en zomerse groeten vanuit een onbewolkt Oberwallis. Ciao