Veel bosbranden in Zweden
In Zweden is het net zoals in de Benelux erg droog en warm geweest, in de Benelux hebben we nog weinig grote bosbranden gehad (misschien wel door de huidige waakzaamheid). In een bosrijk land zoals Zweden is de droogte nog gevaarlijker, in Zweden woeden er wel veel grote bosbranden die het land zelf amper kan blussen, daarom heeft Zweden hulp gevraagd.
Naast de Benelux is het ook op de Britse eilanden en in Duitsland, Zuid-Noorwegen en Zweden erg droog.
Bron afbeelding
Hitte en droogte zorgen voor uitbreiding bosbranden in Zweden
De aanhoudende hoge temperaturen en droogte zorgen voor een grote kans op uitbreiding van de bosbranden in Zweden. Momenteel woeden al meerdere branden in het midden van het land. Dat zei het hoofd van de brandweer tijdens een persconferentie tegen Zweedse media.
De laatste paar dagen kwam de temperatuur iedere dag boven de 35 graden, terwijl 23 graden normaal is eind juli. Daarnaast heeft het sinds mei nauwelijks geregend in Zweden.
Vanwege de droogte is een verbod op het aansteken van vuurtjes, roken en barbecueën in de natuur ingesteld. "Iedereen die zoiets toch doet, is strafbaar en wordt vervolgd", aldus het hoofd van de brandweer. Vorige week werden meerdere dorpen die in de bossen liggen in het midden van Zweden ontruimd. Het vuur verspreidde zich snel en bedreigde de dorpen. De afgelopen dagen zijn de bosbranden niet groter geworden, maar ook niet kleiner.
Ruimte
De bosbranden zijn inmiddels zo groot dat ze vanuit de ruimte te zien zijn. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA verklaarde maandag dat op satellietfoto's de vlammen en rook van ten minste twee vuurzeeën duidelijk zijn te herkennen. ESA publiceerde beeldmateriaal van vorige week, toen de branden nog beduidend kleiner waren. Ook daarop zijn de dikke rookpluimen gemakkelijk te onderscheiden van wolken.
Buitenlandse hulp
De Zweedse brandweer krijgt sinds vorige week hulp van Italië, Noorwegen, Polen, Denemarken, Litouwen, Duitsland, Oostenrijk, Portugal en Frankrijk bij het bestrijden van de brand.
Italië heeft twee blusvliegtuigen gestuurd en Frankrijk drie. Duitsland heeft vijf helikopters gestuurd om te blussen en Litouwen één. Polen, Denemarken, Oostenrijk en Portugal hebben in totaal 340 brandweermannen gestuurd.
De Zweedse overheid had een verzoek ingediend bij de Europese Unie om hulp. Dat acht landen hulp hebben toegezegd, is niet eerder gebeurd.
Bron: nu.nl
Zweden gooit bom op bosbrand
In de strijd tegen de bosbranden heeft Zweden nu een bommenwerper ingezet, dit deden ze als experiment en als laatste redmiddel om een brand te doven. De bom zorgt voor een drukgolf, in deze drukgolf is er sprake van een tijdelijk zuurstoftekort. Hierdoor kan één bom het vuur in een omtrek van circa 100 meter doven.Het Zweedse leger sprak van een geslaagd experiment.