Weekend enige verkoeling op passage onweersstoring
Door het zeer warme voorjaar en zomer tot dato alsmede ook door het droge weer en weinig Neuschnee in het hooggebergte is de “sneeuw-voorsprong” die we aan het einde van de winter konden optekenen inmiddels alweer te niet gedaan.Herinneren we ons nog de beelden vant de afgelopen winter met die record sneeuwhoogtes!? Tot meer dan 200 cm sneeuw lag er op het meetveld bij ons chalet op Rosswald (1800m). De gemeten 180 cm gezette sneeuw op het sneeuw-meetveld begin april was in circa een maand tijd alweer geheel gesmolten! Hieronder een paar “verkoelende” beelden van toen!
Tot boven de 3000 meter zijn bv de gletsjers in de Walliser Alpen (en ook elders) weer sneeuwvrij en daarmee hebben ze in een record tempo hun “beschermende winterjas” weer verloren. Voor het tweede deel van de zomer ziet het er voor de gletsjers dan ook somber uit inzake de “ijs huishouding /balans” en ook aan de warmte anomalie lijkt maar geen einde te komen!
Hieronder een reportage /interview van Marco Kachub (WetterOnline) met de Oberwalliser gletsjer-expert Dr. David Volken vanaf de eens grootste gletsjer van de Alpen, de Rhone gletsjer in Oberwallis. (Duitstalig maar de beelden spreken voor zich)
Warm met regen en onweersbuien
Ook gisteren steeg het kwik met veel zon weer tot zomerse 25 a 30 graden en lokaal tot bijna 33 graden. In de middag en avond was het dan weer de beurt aan stapelwolken gevolgd door regen en onweersbuien.
De meest actieve exemplaren ontwikkelden zich ten noorden van de Zwitserse Alpenhoofdkam met lokaal 50 mm aan neerslag in relatief korte tijd. De onstabiliteit werd veroorzaakt door verstoringen in de wat hogere atmosfeer en door de dagelijkse gang (opwarming zon). In de later avond en nacht ging door gebrek aan voeding de fut er grotendeels weer uit. In de nabijheid van een trogstoring konden de buien echter langer persisteren.
Aanhouden warm tot zeer warm / lokaal regen -onweersbui
Vandaag gaan we op herhaling met dien verschil dat met de overtrekkende storing vooral aan de oostelijke noordkant reeds in de ochtend lokale buien de zon zullen frustreren.
Achter de storing stroomt geleidelijk ook wat minder warme lucht binnen. In de middag en avond dan overal weer verhoogde kans op lokale warmte onweders. Lokaal kunnen dit weer pittige exemplaren zijn met hagel en (zware) windstoten.
De middag temperaturen stijgen naar 23 tot 28 graden, met bewolking en in neerslag koeler. De oostelijke regionen lokaal nogmaals maxima tot 30 graden. Op 2000 meter wordt het 11 a 13 graden, op 3000 meter een graad of 5 en de vorstgrens ligt zo tussen de 3600 en 3800 meter.
Dinsdag vooral in de centrale Alpen en de Alpenzuidkant (noordwind) wat betere condities, elders weinig verandering in weerbeeld en temperaturen. Vanaf woensdag neemt de invloed van hogedruk weer wat toe waardoor de buienkansen weer wat onderdrukt zullen gaan worden.
Geheel stabiel is het echter ook dan niet en met name in de bergen kunnen zich in de middag weer lokale onweersbuien vormen. Omdat we geleidelijk aan de voorzijde van een langzaam opschuivende Atlantische hoogtetrog komen te liggen en de hoogte stroming wat meer de zuidwest hoek opzoek gaan de temperaturen in de tweede helft van de week weer in de lift!
Weekend afkoeling en onbestendig op hoogtetrog
Vanaf vrijdag en in het weekend schuift de hoogetrog /laag via de Alpen door naar het oosten en dat betekent dat we dan overal met een toename van regen en onweersbuien te maken gaan krijgen. Omdat er achter het meelopende koufront wat minder warme lucht wordt aangevoerd gaan ook de temperaturen wat naar beneden.
Een echte afkoeling of overgang naar een natter en koeler weertype is echter ook dan niet aan de orde. Integendeel, in de nieuwe week gaat het kwik gewoon weer omhoog en met veel zon belooft het zeer warm tot heet te gaan worden. De kans op lokale warmte onweders is echter ook dan dagelijks aanwezig!
Ofschoon er nog enige onzekerheid geldt voor met name de hoogtetrog in het weekend en de positie van de sturende drukgebieden (hoogtelaag Atlantische Oceaan) lijkt het aanhouden van het warme tot zeer warm zomerweer wel vrij zeker omdat dit door zowel het GFS als ook het ECMWF wordt ondersteund.
Hoe dat allemaal in detail gaan verlopen zal de komende dagen duidelijk moeten gaan worden, daarover dan later meer. Vanuit een weer onbewolkt Oberwallis een fijne dag gewenst, ciao