Oostelijke Alpen tijdelijke onbestendig / minder warm
Het zomerse weer houdt aan maar geheel storingsvrij blijft het niet. Vooral de oostelijke Alpen en deels ook de oostelijke delen van de Zwitserse Alpen krijgen te maken met de invloed van (hoogte)laag – Gislinde boven Duitsland.Koudere bovenluchten en een daarmee samenhangende occlusie storing/koufront zorgen ervoor de de atmosfeer toenemend onstabiel van opbouw wordt met als resultaat meer bewolking en regen en onweersbuien. Met name in de oostelijke Alpen kunnen die pittige exemplaren zijn met plensregen, hagel en zware windstoten.
Ook aan de zuidkant destabiliseert de atmosfeer gaandeweg en ook daar kunnen zich lokale onweersbuien ontwikkelen. In alle hoogte koelt het met de buien een graad of 5 af, pre-frontaal in de warme lucht kan het kwik met zon (ochtend) nog oplopen tot 25 a 30 graden. De hoogste waardes gelden voor de oostelijke regionen. De vorstgrens daalt en komt tussen de 3400 en 3000 meter te liggen.
Simplonpass. Foto via Twitter WeerEnMeer @WeerEnMeer
De westelijke Alpen hebben minder tot geen last van de invloed van het hoogtelaag. Het is meest zonnig en droog met in de loop van de dag stapelwolken. Algemeen hier ook de hoogste tempeaturen met lokaal ook weer 30+ graden (Wallis), Vorstgrens meest tussen de 4000 en 4200 meter, morgen tijdelijk dalend naar 3500 meter
De Zwitserse Alpennoordzijde en Alpenvoorland moeten in de loop van de middag en avond eveneens rekening houden met opkomende lokale regen of onweersbuien.
Ook de woensdag houden de oostelijke Alpen nog last van de invloed van het hoogtelaag. Afgezien van enige zonnige momenten overheerst de bewolking en vallen er regen en onweersbuien met zwaarte punt de zuidoost kant. De Franse en ook Zwitserse Alpen blijven buiten schot van het slechtere weer en geleidelijk breekt ook in de noordoostelijke Zwitserse Alpen de zon steeds meer door.
Donderdag volgt met het wegtrekken van het hoogtelaag naar het oosten dan ook in de oostelijke Alpen een weersverbetering. Afgezien van wat stapelwolken met voorkeur boven de berggebieden schijnt de zon en stijgt het kwik weer naar zomerse waardes met maxima dei oplopen naar 23 a 27 graden en lokaal 30 graden (Wallis).
In de middag en -of avond kan er met voorkeur voor de bergen en Alpen zuidkant (wat vochtigere lucht) een geïsoleerd warmte onweder tot ontwikkeling komen. Vorstgrens meest weer rond de 4000 meter.
Vrijdag nog ietwat warmer waarbij vooral de westelijke Alpen profiteren van wat meer hogedruk invloed. De centrale oostelijke Alpen hebben te maken met wat vochtigere luchtmassa’s en hier is het onweersrisico algemeen wat hoger.
Weekend zeer warm, maandag opkomende onweersstoring
De zaterdag en waarschijnlijk ook de zondag wordt het met veel zon zeer warm tot heet en op uitgebreidere schaal kan de tropische grens van 30 graden weer overschreden worden met lokaal maxima die tot 32 a 33 graden. In de middag kunnen de stapelwolken met voorkeur voor de bergen lokaal tot een regen of onweersbui uitgroeien. Dit geldt met name voor de zondagmiddag en avond.
Maandag krijgen we te maken met een onweersstoring samenhangend met een naderende Atlantische hoogtetrog en lagedruk boven het westelijke continent (Frankrijk).
Maandag trekt het front gevolgd door afkoeling west naar oost de Alpen binnen en gaan er op uitgebreidere schaal regen en onweersbuien vallen. Hoe dit allemaal in detail en qua timing gaat verlopen en of het warme en zonnige zomerweer in het verdere verloop weer kan herstellen gaan we de komende dagen in kaart te brengen. Tot zover voor deze dinsdag en zomerse groeten uit Termen in Oberwallis. Ciao
UV-Index: 8 – 11 oosten met bewolking lager
De kracht van de zon is hoog. De UV-index is vandaag 8 tot 11 (in de lagere delen en het Alpenlaagland 7) , de hoogste waardes gelden voor hoger in de bergen (1000 tot 3000) Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl