Aanhoudend zomers, deze week stijgende onweerskansen
In de westelijke Alpen steeg het kwik gisteren met een zuidelijke stroming weer tot hoog zomerse waardes en op uitgebreide schaal werd de tropische 30 graden grens opnieuw ruimschoots overschreden.Turbach dal Gstaad. Foto Sébastien Epiney @SebastienEpineyHet warmst werd het in het Zwitserse Oberwallis alwaar het kwik in het Rhonedal (600m) tot 33 a 35 graden steeg. Opmerkelijk ook de zeer hoge temperaturen op wat grotere hoogte. Mijn eigen weerstation (officieel meerstation Meteo-Centrale-Schweiz Termen op 1020m) registreerde een temperatuur van 31 graden. Op 3000 meter meldde Saas-Fee maar liefst 14 graden en op 3500 meter bijna 10 graden.
De aangevoerde lucht was vrij droog met slechts onschuldige stapelwolken boven de bergen. Een stuk minder warm was het in de oostelijke delen en speciaal de oostelijke regionen van Oostenrijk. Hier hadden ze nog te maken met de invloed van het oost Europese (hoogte)laag met aan de westflank een koelere noordelijke stroming. Hier kwam het kwik niet veel hoger dan 20 tot 22 graden en deels werd de 20 graden niet gehaald.
Van westen uit stijgende onweerskansen
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat hoog – Ekkehard – zijn zwaartepunt een stuk noordelijke verplaatst heeft en de drukverdeling boven midden Europa weer verder vervlakte.
De westelijke Alpen hebben daarbij te maken met invloed van het (hoogte)laag boven de Golf van Biskaje en een apart laagje boven Frankrijk. De oostelijke Alpen en speciaal de oostelijke delen houden ook vandaag nog de invloed van het (hoogte)laag boven oost Europa.
Geleidelijk stroomt er vandaag onder aanvoering van een Franse thermische laagje van het zuiden uit wat vochtigere lucht de westelijke Alpen binnen met als resultaat dat de atmosfeer geleidelijk onstabiel van opbouw wordt.
Met de vlakke (lage) druk , en weinig stroming en ondersteund door de dagelijkse gang neemt het risico op lokale regen en onweersbuien vanaf vandaag dan ook toe. In eerste instantie zijn de berggebieden betroffen maar later op de dag kunnen de buien zich ook tot over de aangrenzende lagere delen uitbreiden.
Naar het oosten toe algemeen afnemende kans op onweersbuien maar ook hier kunnen met voorkeur voor de bergen enkele geïsoleerde onweersbuien tot ontwikkeling komen. De temperaturen bereiken opnieuw tropische 30 tot 35 graden, in het uiterste oosten vandaag nog minder warm met maxima van 18 tot 23 graden.
Dinsdag nemen op nadering en passage van een storing de onweersbuien overal in de westelijke Alpen verder toe. Reeds in de nacht op dinsdag krijgt de Alpennoordkant al te maken met regen en onweersbuien. Overdag dan verder uitbreidend tot over het westen van de oostelijke Alpen en in activiteit toenemend.
Lokaal worden dit pittige buien met plensregens, hagel en kans op zware windstoten! Droog en overwegend zonnig blijft het in het noordoosten. Samenhangend met de onweersstoring gaan de temperaturen dinsdag in het westen wat omlaag, in de oostelijke Alpen daarentegen verder omhoog met dan hier de tropische waardes. Woensdag dan ook in de oostelijke Alpen diverse regen en onweersbuien met lokaal ook weer pittige buien.
Na woensdag houdt het warme tot zeer warme zomerweer onverminderd aan en houden we boven midden Europa en de Alpen de vlakke drukverdeling met weinig drukgradiënt. In de loop van de dag vorming van stapelwolken die lokaal tot een verfrissende regen of onweersbui zullen uitgroeien. Tijdens de zwaarste buien kans op veel neerslag, hagen en ook zware windstoten.
Op de wat langere termijn lijkt het erop (GFS / ECMWF) dat de Atlantische hogedruk zijn vleugels geleidelijk tot over west Europa gaat uitslaan en de lagedruk naar het oosten moet uitwijken.
Ook het Atlantische hoogtelaag zal dan geen invloed meer hebben. De neerslagkansen (buien) gaan in het weekend van west naar oost steeds verder afnemen respectievelijk worden naar het oosten toe weggedrongen. Daarmee lijkt het warme tot zeer warme zomerweer nieuwe impulsen te gaan krijgen.
Vakantie landen
Het warme tot zeer warme zomerweer houdt hier onverminderd aan en vooral de westelijke delen van het Middellandse Zee gebied gaan op de wat langere termijn flink opwarmen en het belooft daar met volop zon bloedje heet te worden (40+).
De centrale Middellandse Zee moet vooral tijdens het weekend rekening houden met oplevende buienactiviteit door de dagelijkse gang, veel zon aan de kust en warm tot zeer warm. OP en top zomer en zeer warm tot heet ook in oostelijke Middellandse Zee. De Balkan houdt nog kans op lokale regen en onweersbuien en dan met landinwaarts (berggebieden).
Tot zover voor deze maandag. Fijne dag waar dan ook en niet vergeten goed in te smeren. Ciao vanuit een (nog) practisch onbewolkt Oberwallis
UV-Index: 8-11
De kracht van de zon is hoog. De UV-index is 8 tot 11 (in de lagere delen en het Alpenlaagland 7, de hoogste waardes gelden voor hoger in de bergen (1000 tot 3000 meter, bij sneeuw door albedo effect nog hoger) en dat betekent matig tot zeer sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 20 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!
Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor 8 deelnemers!!
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.
Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
- Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
- Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
- Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
- Seminars en Webinars
- NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
- Wereldwijde weathercard service
- Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis