Warm tot zeer warm zomerweer,
De tweedeling tussen het westen en oosten hield ook gisteren nog aan en net als de voorgaande dagen konden de westelijke Alpen weer profiteren van volop zon en hoog zomerse temperaturen. De hoogste waardes werden gisteren gehaald in het zuiden van Zwitserland (Tessin) alwaar het kwik tot bijna 33 graden steeg.Door de invloed van het hoogtelaag boven oost Europa hadden de oostelijke Alpen opnieuw te maken met meer bewolking waaruit nog wat regen of een bui viel. Algemeen hier dan ook wat minder hoge temperaturen. Hoger dan 25 graden werd het nergens met als topper Andau alwaar het kwik nog net de zomerse grens van 25 graden knakte.
Doordat het oost Europese hoogtelaag wat afzwakte en iets naar het noordoosten verplaatste nam de harde tot stormachtige wind vooral in de Zwitserse Alpen(noordkant) markant af en werd het voor het gevoel meteen een heel stuk warmer en ook aangenamer!
Ondertussen heeft zich boven Scandinavie een apart filiaal van hogedruk ontwikkeld (Eggehard, kerndruk 1025 hPa) en precies tijdens het weekend gaat dit systeem in het gehele Alpen gebied voor op en top zomerweer zorgen.
Tropisch
Met volop zon stijgen de middagtemperaturen naar hoog zomerse 30 tot 34 graden en wellicht hier en daar ook nog wat hoger. Zaterdag in de oostelijke Alpen aanvankelijk nog wat rest bewolking en kans op een buitje. Veel stelt dit echter niet voor en meest blijft het hier ook gewoon droog en zonnig.
De hoogste temperaturen zijn dit weekend en ook de maandag echter voor de westelijke Alpen weggelegd, algemeen wat minder warm is het dan nog in het oosten. Dit heeft te maken met de aanvoer van zeer warme lucht die met een zuidwestelijke hoogtestroming en een inkomende hoogterug aan de oostflank van een (hoogte)laag boven de Golf van Biskaje naar het noorden en noordoosten toe op transport wordt gezet.
De oostelijke Alpen hebben aan de westflank van het hoogtelaag boven oost Europa eerst nog te maken met een minder warme noordelijke hoogtestroming.
Maandag schuift de hoogterug dan wat verder door naar het oosten en met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming kan de atmosfeer dan ook naar het oosten toe verder gaan opwarmen. Dinsdag volgt in de westelijke Alpen van het zuidwesten uit vochtigere lucht (trog, thermisch laagje Frankrijk) en samenhangend daarmee dinsdag een onweersstoring.
Vooral dinsdag moet al vroeger op de dag rekening worden gehouden met pittige regen en onweersbuien die ook de westelijke delen van de oostelijke Alpen zullen aandoen. Hoe verder naar het oosten hoe stabieler de atmosfeer en afnemende buienkansen.
De rest van de week verloopt warm tot zeer warm en met veel zon stijgen de temperaturen dagelijks naar hoog zomerse dan wel tropische hoogtes.
Omdat we met een vrij vlakke drukverdeling te maken hebben en weinig stroming blijft de kans op geïsoleerde onweersbuien ondersteund door de dagelijkse gang en met voorkeur voor de bergen aanwezig.
In het weekend zou de invloed van een zwak hoogtelaag boven midden Europa de onweerskansen op grotere schaal weer doen kunnen toenemen. Deze situatie en ontwikkelingen zijn echter, mede ook gezien het vaak wispelturige karakter van deze systemen, nog onzeker. Daarover later dan meer.
Algemeen kunnen we dus stellen dat de zomer dit weekend op volle toeren gaat draaien en actieve storingen ver buiten bereik van de Alpen. Afkoeling vind je in de bergen (vuistregel 1 graad per 100 meter hoogte) of door een lokale regen of onweersbui.
Kijken we nog even naar de vorstgrens voor de komende dagen / week dan zien we dat die het weekend rond de 4200 graden ligt en volgende week meest rond de 3800 meter (oosten dan nog hoger tot 4000 meter)
Vakantie landen
Ook in zuid Europa gaat de zomer op hoog-toeren draaien met middag temperaturen die op uitgebreide schaal tot tropische hoogtes gaan oplopen. Landinwaarts stijgen de temperaturen naar 35 tot 38 graden en lokaal wordt het nog warmer (40+)!
Verkoeling vind je aan de stranden en in het water van de Middellandse Zee. Zee water temperaturen Middellandse Zee variërend van 22 graden in de westelijke regionen, 24 tot 25 graden in de centrale delen en tot 27 a 28 graden in de oostelijke regionen. Langs de Atlantische kust zee water temperaturen variërend van 17 tot 22 graden, Canarische Eilanden 21 a 22 graden.
Tot zover dit weerpraatje, de komende dagen gaan we de zomerse kaarten verder vervolgen dus blijf volgen. Fijn weekend en ciao vanuit een onbewolkt Oberwallis
UV-Index: 8-11
De kracht van de zon is hoog. De UV-index is 8 tot 11 (in de lagere delen en het Alpenlaagland 7, de hoogste waardes gelden voor hoger in de bergen (1000 tot 3000 meter, bij sneeuw door albedo effect nog hoger) en dat betekent matig tot zeer sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 20 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!