Weekend ook in oosten herstel zomerweer
De westelijke Alpen profiteerden ook gisteren weer van de invloed van hoog Daryl met zwaartepunt boven noord Europa. Met volop zon stegen de temperaturen weer tot hoog zomerse en zelfs tropische waardes. Het warmst werd het in Graubünden alwaar het kwik tot 32 graden steeg, echter ook in het Wallis en Ticino werd de tropische grens gehaald.Minder zonnig en ook minder warm was het opnieuw in de oostelijke Alpen. Onder invloed van een hoogtelaag boven de Balkan werd daar minder warme en ook vochtigere lucht aangevoerd. Resultaat meer bewolking en later op de dag ook lokale regen en onweersbuien.
Verkoeling vindt je de komende dagen in de bergen en deze Noorweger demonstreert dat op wel heel bijzondere wijze! #Summerfun
Vervelend hoogtelaag
De tweedeling tussen de oostelijke Alpen en de westelijke Alpen blijft de komende dagen nog bestaan en nemen zelfs verder toe. Dit heeft te maken met het feit dat het hoogtelaag boven de Balkan ietwat westelijker verplaatst.
Daarmee neemt de noordoostelijke hoogtestroming nog wat in kracht toe en wordt nog vochtigere lucht aangevoerd. De bewolking die hiermee samenhangt kan in de loop van de dag tot over de noordoostelijke Zwitserse Alpen gaan uitbreiden en net als in het oosten kan er een bui of wat neerslag gaan vallen.
De meeste neerslag wordt echter in de Nordstau van de oostelijke Alpenhoofdkamberekend. Daar gaat tot vrijdagmiddag met deels aanhoudende en intensieve neerslag vallen waarbij de modellen tussen de 40 en 100 mm berekenen.
Onder de bewolking en in de neerslag is het natuurlijk een stuk koeler en met met 18 tot 22 graden en wat hogerop in de bergen met 12 tot 15 graden dan wel gedaan. Daar waar de zon langer kan schijnen stijgt het kwik tot 23 a 27 graden.
De westelijke Alpen mogen zich vandaag en ook de komende dagen verheugen op veel zon en hoog zomerse temperaturen. Algemeen geldt wel hoe meer naar het oosten hoe meer invloed van het hoogtelaag. Hetzelfde beeld zien we in het zuiden alwaar langs de Italiaanse Alpenhoofdkam ook meer bewolking kan gaan stuwen met wat neerslag.
De aangevoerde lucht is in alle hoogtes vrij zacht waardoor de sneeuwvalgrens en vorstgrens ook vrij hoog liggen. In de oostelijke Alpen sneeuwt het vanaf 3000 tot 3200 meter, vorstgrens 3000 meter en tot morgenmiddag stijgend naar 4000 meter. In de westelijke Alpen algemeen ietwat lagere waardes maar daar zal de sneeuwvalgrens geen thema zijn.
Herstel zomerweer
Richting en in het weekend verplaatst het hoogtelaag zich weer wat naar het noordoosten en gaat het weer ook in de oostelijke Alpen opknappen. Met veel zon stijgen de temperaturen naar zomerse waardes van 23 tot 27 graden. De westelijke Alpen krijgen met nog warmere lucht te maken die aan de zuidoostflank van een ander hoogtelaag met kern boven de Biskaje naar het noordoosten op transport wordt gezet.
De hoogste temperaturen worden dan ook hier gehaald en lokaal kan het kwik met veel zon tot 32 a 34 graden gaan oplopen. Omdat de lucht geleidelijk wel weer wat vochtiger zal worden nemen de onweerskansen geleidelijk wel weer toe. De zeer warme lucht kan in et weekend over de westelijke delen van de oostelijk Alpen uitstromen, naar het oosten toe is het zoals gezegd wat minder warm. Begin volgende week dan ook hier verder stijgende temperaturen zeer warm zomerweer.
De rest van de volgende week staat in het teken van warm tot zeer warm zomerweer. Kijken we naar de kaarten dan zien we dat aan de drukverdeling en setting in grote lijnen niet veel verandert.
Omdat we met weinig drukgradiënt te maken hebben (vlakke drukverdeling) en dus weinig stroming kunnen er ondersteund door de dagelijkse gang lokale regen en onweersbuien ontstaan.
Hoe dat allemaal precies in zijn werk zal gaan en veder details gaan we de komende dagen vervolgen.
Tot zover voor nu vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis, fijne dag en ciao
UV-Index: 8-11
De kracht van de zon is hoog. De UV-index is 8 tot 11 (in de lagere delen en het Alpenlaagland 7, de hoogste waardes gelden voor hoger in de bergen (1000 tot 3000 meter, bij sneeuw door albedo effect nog hoger) en dat betekent matig tot zeer sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 20 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!
Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor 8 deelnemers!!
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl