Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 juni 2018, 10:13 uur | Bericht #487585

Weersatellieten begeleiden nieuwe windsatelliet op zee


Bron afbeelding: ESA

De wind is een belangrijke factor in Nederland. Vaak komt de wind van zee en brengt dan slecht weer. Hoe weten we eigenlijk hoe hard het waait boven zee en hoe snel het slechte weer naar Nederland komt? Het KNMI is betrokken bij de nieuwste windsatelliet met de naam Aeolus, die nu per schip over de Atlantische oceaan cruiset en later deze zomer gelanceerd wordt.

Dankzij weersatellieten zijn er al windmetingen aan het zeeoppervlak. Maar de huidige weersatellieten zijn niet in staat wind op grotere hoogten te meten. En juist de wind op grotere hoogten speelt een belangrijke rol bijvoorbeeld bij het ontstaan van depressies boven de Atlantische Oceaan die bepalend zijn voor het weer boven Nederland een paar dagen later. Met windmetingen van Aeolus zijn we beter in staat om weermodellen bij te sturen en dat zorgt voor betere weersverwachtingen.

Oversteek per schip
Deze week vaart Aeolus aan boord van het cargoschip Ciudad De Cadiz over de Atlantische Oceaan. Begin juli komt hij op de lanceersite aan in Frans Guyana. Alhoewel het orkaanseizoen nog maar net begonnen is, is de reis niet zonder risico. Gelukkig zijn er dankzij bestaande weersatellieten tegenwoordig betrouwbare windmetingen boven zee, zodat ook de Ciudad De Cadiz de oversteek vanuit Europa veilig kan maken. Zelfs veiliger dan met een vliegtuig. In een vliegtuig daalt de luchtdruk na het opstijgen en door de weer toenemende druk bij het landen kan dat leiden tot de inname van buitenlucht, hetgeen funest kan zijn voor de gevoelige optische elementen in de Aeolus satelliet. Een vliegtuig moet immers snel kunnen dalen, indien nodig, om zijn bemanning te beschermen, mogelijk te snel voor Aeolus. Vandaar de keuze voor transport per schip.

Bijdrage KNMI
Het KNMI is sinds 1992 betrokken bij de voorbereiding van de Aeolus missie, die wordt  gecoördineerd door de Europese ruimtevaart organisatie (ESA). Het KNMI heeft bijgedragen aan het ontwerp, de keuze en de ontwikkeling van de missie, ter voorbereiding op de wetenschappelijke en operationele exploitatie van haar gegevens na de lancering op 21 augustus 2018 vanuit Frans Guyana. Na de lancering is het KNMI, tezamen met internationale partners, verantwoordelijk voor het verwerken van de satellietmetingen tot windprofielen die vervolgens door weercentra wereldwijd gebruikt worden.  



Bron: KNMI.nl
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 593 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 593, lezen 5 mensen het topic "Zomer discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden