Warm en zonnig zomerweer westen, toenemend onbestendig noordoosten
Gisteren profiteerden vooral de westelijke Alpen al van verder drukstijgingen. Met veel zon stegen de temperaturen tot zomerse 25 a 28 graden, in het zuiden werden zelfs tropische waardes van 30 tot 32 gehaald. Ook in de oostelijke Alpen begon zich in de loop van de dag de hogedruk wat meer te manifesteren en kreeg de zon van west naar oost steeds meer ruimte. Uit de bewolking viel er lokaal nog wat neerslag of een buitje maar veel stelde dit niet meer voor.Veel zon en warm zomerweer westelijke Alpen
De komende dagen houden we een tweedeling tussen west en oost waarbij de westelijke Alpen het meest van de hogedruk profiteren. Met een noordoostelijke wind (Zwitserland ” Bise“) wordt vrij droge en warme lucht aangevoerd en met veel zon stijgen de temperaturen naar zomerse 25 tot 28 graden.
Lokaal kan het in het zuiden en inner-alpin (Wallis) de tropische 30 graden grens al aangetipt worden. De kans op een lokale bui is klein neemt echter richting de donderdag vooral richting de oostelijke noordkant wat toe.
Veel neerslag noordoosten verwacht
Meer neerslag gaat er in de oostelijke Alpen vallen en vooral aan de oostelijke noordkant wordt neerslag van betekenis verwacht. Deze neerslag heeft te maken met een apart (hoogte)laag boven oost Europa en een van het noordoosten indraaiend warmtefront en trogstoring waarbij toenemend warme maar ook vochtige lucht vanuit de oostelijke Middellandse Zee wordt aangevoerd.
In de loop van de woensdag gaat de neerslag daar verder intensiveren en naar verwachting gaat er dan tot en met vrijdag middag 50 tot 100 mm aan neerslag vallen. Lokaal kan er ook nog meer gaan vallen met kans op kleinschalige overstromingen en -of modderstromen (Murgänge).
Overgang naar zeer warm zomerweer
In de loop van de vrijdag wordt het door stijgende luchtdruk droog en vanaf zaterdag keert net als al in de westelijke Alpen de zomer weer terug. Het weekend en ook de eerste dagen van de nieuwe week belooft zeer warm tot heet te gaan verlopen wanneer aan de oostflank van een laag boven de Golf van Biskaje en ondersteund door een inschuivende “warme hoogterug” vanuit het zuidwesten zeer warme lucht wordt aangevoerd.
De middagtemperaturen stijgen op uitgebreide schaal tot 30 a 33 graden en lokaal kan het 34 tot 35 graden worden. Ook in de bergen gaat het kwik flink in de lift. Op 1500 meter (850 hPa) stijgt het kwik naar 20 tot 22 graden en op 500 hPa (5800m) naar “milde” -10 graden). Met deze hoge waardes hzal de vorstgrens grens eind juni en de eerste dagen van juli tot 4200 a 43000 meter gaan uitkomen!
Met een toenemend vrij vlakke drukverdeling en lagedruk boven west Europa en met de hoge temperaturen zullen vooral de westelijke Alpen gevoelig zijn voor geïsoleerde warmte onweders. In de oostelijke Alpen algemeen kleinere onweerskansen door hogedruk invloed.
Ook in het verdere verloop houdt het warme tot zeer warme zomer weer aan, enkele warmte onweders ondersteund door de dagelijkse gang zorgen lokaal voor een welkome verfrissing.
Vakantie landen zuid Europa
De vakantie landen rondom en aan de Middellandse Zee hebben al langere tijd te maken met een “koude anomalie” met voor de tijd van het jaar bescheiden temperaturen en steeds weer neerslag (buien).
De westelijke Middellandse Zee profiteert de laatste weken al wat meer van de hogedruk invloed en algemeen hogere en voor die contreien normale temperaturen. Elders is het nog steeds te koel voor de tijd van het jaar met steeds weer buien die vooral landinwaarts voor lokaal veel neerslag zorgen.
Geleidelijk komt daar echter een einde aan doordat de lagere druk (hoogtelaagjes) en kleinschalige verstoringen naar het oosten wegtrekken. Zeer warme en vooral drogere lucht kan dan van west naar oost gaan uitbreiden.
Het wordt met volop zon zeer warm tot heet met middagtemperaturen van 35 tot 39 graden en lokaal ook nog hoger. De Balkan en oostelijke Middellandse Zee hebben de eerste dagen nog te maken met de nodige instabiliteit (onweersbuien) door de daar (nog) aanwezende lagedruk (hoogtelaag)- Later in de week gaat het ook daar ook daar opknappen en verder opwarmen.
Verfrissing en verkoeling vind je de komende dagen aan de stranden en in het water van de Middellandse Zee. Temperatuur zeewater Middellandse Zee variërend tussen 22 graden in het westen, 24 tot 25 graden in de centrale delen en tot 28 graden in de oostelijke delen.
Tot zover het Alpen en vakantie landen weer praatje voor vandaag. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag en graag weer tot de volgende keer. Ciao.
UV-Index: 8-11
De kracht van de zon is hoog. De UV-index is 8 tot 11 (in de lagere delen en het Alpenlaagland 7, de hoogste waardes gelden voor hoger in de bergen (1000 tot 3000 meter, bij sneeuw door albedo effect nog hoger) en dat betekent matig tot zeer sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 20 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!
Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor 8 deelnemers!!