Olievlek in havengebied Rotterdam: havens dicht en dieren besmeurd met olie
In de Rotterdamse haven is een olietanker tegen een steiger gevaren. Het gaat om de Bow Jubail van Odfjell, die onder Noorse vlag vaart. Het schip was niet onderweg naar de Rotterdamse vestiging van Odfjell, maar wilde aanleggen bij een bedrijf in de Derde Petroleumhaven in het Botlekgebied. Eerder werd gemeld dat de Bow Jubail in de Geulhaven tegen een steiger was gevaren. De Bow Jubail verloor veel stookolie voordat een lek gedicht kon worden. Er is zo'n 200 ton stookolie vrijgekomen.Het opruimen van alle stookolie gaat nog dagen duren, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. "Specialistische bedrijven zijn nu al aan de slag met het opruimen. De olie is bovendien deels op de Maas gekomen. Dat is een vrij lang spoor geworden." Er zijn al dieren gezien die olie op hun veren hebben.
De olie heeft zich verspreid tot aan Hoek van Holland. Daardoor bestaat de kans dat de stranden in de omgeving vervuild raken. Bovendien kan er de komende dagen stankoverlast zijn door de olie. Vanwege het olielek zijn de jachthavens in het havengebied dicht om verdere verspreiding van de olie te voorkomen. Het is nog onduidelijk hoelang die dichtblijven. Het schip heeft inmiddels aangemeerd bij een andere steiger. De hulpdiensten gaan uit van een ongeval. Er is niemand aangehouden.
In de nabije omgeving is een sterke olielucht te ruiken. Door de windrichting hebben vooral bedrijven in het Botlekgebied last van de stank. Uit Spijkenisse en Vlaardingen zijn vooralsnog geen meldingen gekomen.
Bron: NOS.nl
Dikke vette olie in de Geulhaven in Botlek na aanvaring schip Odfjell met steiger.@RTV_Rijnmond pic.twitter.com/CPA0SWHORe
— Mirjam de Winter (@mirjamdewinter) 23 juni 2018
| Gewijzigd: 24 juni 2018, 16:11 uur, door LakoOlietanker vaart zichzelf lek in de #Rotterdamsehaven wat een #natuurramp #Rotterdam #vervuiling #Haven pic.twitter.com/FL4Koiql7E
— Dj-Ramon (@raremon76) 23 juni 2018
Ruim honderd vogels besmeurd met olie na tankerlek Rotterdam
Meer dan honderd vogels zijn besmeurd met olie na de lekkage van stookolie in het Botlekgebied in Rotterdam van gisteren. Dierenorganisaties, ondersteund door de dierenambulance, brandweer en Rijkswaterstaat proberen de dieren te vangen en schoon te maken. Het gaat om onder andere besmeurde zwanen, aalscholvers, meeuwen en ganzen. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zegt dat er een landelijke eenheid is ingezet om de dieren te redden.Er wordt actief naar de vogels gezocht, zegt een woordvoerder. "De brandweer vaart met bootjes op een aantal plekken rond om de dieren te vangen." Vervolgens worden de dieren naar een vogelopvangcentrum in Rotterdam gebracht.
Gedupeerde van de aanvaring gisteren in #botlek #rotterdam olie vervuiling #vervuiling pic.twitter.com/gZz67xF8IR
— Pablo (@GewoonGuusje) 24 juni 2018
Het grote olielek ontstond gisteren toen een Noorse olietanker tegen een steiger voer. Er lekte zo'n 200 ton stookolie het water in. De hele nacht zijn hulpdiensten met zes reinigingsvaartuigen bezig geweest om de olie te verwijderen. Het gaat dagen, zo niet weken duren om de vervuiling op te ruimen, verwacht de woordvoerder.
Op de stranden van de Noordzee is geen olie beland, wel ligt het op de oevers van de Nieuwe Maas. Mensen worden opgeroepen om de stranden bij de rivier te mijden. Ook zijn de plezierhavens afgesloten. De Veiligheidsregio benadrukt dat het inslikken van olie gevaarlijk is en waarschuwt mensen om de olie niet aan te raken. Ook voor watervogels is de olie gevaarlijk, omdat hun verendek erdoor wordt aangetast. De dieren kunnen erdoor onderkoeld raken en het drijfvermogen van de veren neemt af.
Bron: NOS.nl
| Gewijzigd: 24 juni 2018, 16:12 uur, door Lako"@marian070249
— Rotterdam by Day (@010byday) 24 juni 2018
Drijvende blokkade voor de scheepvaart en de eventuele olie vanuit het #Botlekgebied #veerhaven#scheepvaartkwartier @MustSee010 pic.twitter.com/HFHmSiyu9M"
Ramp met dieren na olielek in Rotterdam breidt zich snel uit
Bron afbeelding: Jacco van Giessen
Honderden zwanen zijn in de problemen door de olieramp in de Rotterdamse haven. Dat aantal wordt snel groter. De dierenambulance schat zondagmiddag rond 15:00 uur dat er drie- tot vierhonderd zwanen besmeurd zijn met stookolie. Of ook andere vogels zijn getroffen, is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder.
Andere organisaties zoals Reddingsteam Zeedieren Nederland spreken ook van besmeurde ganzen, andere vogels en zeehondenpups, maar een totaalplaatje ontbreekt zondagmiddag nog. "We hebben geen eenden gezien en het aantal ganzen dat is besmeurd weten we niet", zegt Peter van Baarle van de dierenambulance.
De besmeurde dieren worden zo snel mogelijk uit het water gehaald en naar Vogelklas Karel Schot gebracht. Daar is alle hulp welkom, maar de Vogelklas benadrukt dat het belangrijk is dat met mensen ervaring hebben met de opvang van de vervuilde dieren. "De Vogelklas heeft nu geen tijd om mensen te trainen", zegt verslaggever Mooike de Moor.
Hulp
Verschillende organisaties zijn bezig met het redden van de dieren, waarbij veel particulieren waaronder roeiers en mensen met een plezierboot, een handje toesteken. Snelheid is geboden, want de zwanen kauwen aan hun veren om de olie zelf te verwijderen en daardoor krijgen ze de olie ook binnen."Als je dat binnenkrijgt, verbrandt je eigenlijk. Dus er is hier echt een heel groot drama bezig", vertelt verslaggever Jacco van Giessen vanuit Hoek van Holland.
De dierenambulance krijgt uit het hele land hulp aangeboden van dierenambulances. Op dit moment is alleen een dierenambulance uit Velsen naar onze regio gekomen om te helpen. "Als we willen kunnen ze de rest bellen, maar we hebben wat moeite met de coördinatie hier", zegt Van Baarle.
Opruimen
Het gaat nog zeker dagen duren voordat de stookolie die in de Derde Petroleumhaven in Rotterdam weglekte, is opgeruimd. De veiligheidsregio vermoedde dat zaterdag al, maar een woordvoerder laat zondag weten dat het opruimen een flinke klus is die mogelijk zelfs nog weken in beslag neemt."Het opruimen is lastig en tijdrovend en door het grote verspreidingsgebied een grote klus voor hulpdiensten en het reinigingsbedrijf", zegt de woordvoerder.
Een gespecialiseerd bedrijf is de hele nacht doorgegaan met de opruimwerkzaamheden. De olie is van Hoek van Holland tot Spijkenisse in het water aangetroffen. Volgens de veiligheidsregio drijft het spul rond 15.00 uur met het getij mee richting Rotterdam, maar is het nog niet verder gekomen dan Schiedam.
Aanvaring
Zo'n 220 ton stookolie lekte zaterdag weg toen een tankschip tegen een steiger in de Derde Petroleumhaven voer. De hulpdiensten probeerden te voorkomen dat het spul verder zou drijven.Hoewel het overgrote deel van de olie nog in de Petroleumhaven ligt, is het niet helemaal gelukt om verspreiding te voorkomen. Volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio komt dat doordat een oliescherm niet snel genoeg kon worden opgezet.
"Het is niet één dikke laag olie, maar op sommige plekken concentreert de olie zich en op andere stukken ligt er alleen een dun filterlaagje olie."
Bron: Rijnmond.nl
| Gewijzigd: 24 juni 2018, 16:11 uur, door Lako
Haven: eigenaar olietanker aansprakelijk voor ernstige verontreiniging
Het Havenbedrijf Rotterdam heeft de Noorse rederij Odfjell aansprakelijk gesteld voor schade die veroorzaakt is door het olielek in het Botlekgebied. Gisteren botste een olietanker van Odfjell tegen een steiger, waarna er zo'n 200 ton zware stookolie in het water terechtkwam. Een aanzienlijke hoeveelheid, noemt het havenbedrijf het. De haven spreekt over een ernstige waterverontreiniging in de Derde Pretoleumhaven. Honderden vogels zijn met olie besmeurd.
De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond richt zich samen met Rijkswaterstaat en andere organisaties op het opruimen van olie en het verzorgen van besmeurde vogels. De Derde Petroleumhaven, de Wiltonhaven en de jachthavens van Vlaardingen en Schiedam zijn tot nader order gesloten. Volgens het Havenbedrijf kan het opruimen dagen, zo niet weken en mogelijk nog langer duren.
Bron: NOS.nl
Zwanen besmeurd met olie worden af en aan het water uitgehaald bij Rozenburg en vervoerd met dierenambulances #botlek pic.twitter.com/wRwoeQEXk8
— Salwa van der Gaag (@SalwavanderGaag) 24 juni 2018
Vieze zwanen geboend met afwasmiddel: 'Je moet ze met liefde behandelen'
Bij vogelopvang De Houtsnip in Hoek van Holland zijn vrijwilligers hard bezig om zwanen schoon te maken. Die kwamen onder de olie te zitten door het lek in het Rotterdamse havengebied. De vogelvrienden werken twee aan twee in grote wasbakken. Ze verwachten nog zo'n zestig zwanen en zijn dus nog wel even bezig."We pakken eerst de ergste gevallen, de dieren die ziek zijn omdat ze te veel olie hebben binnengekregen", zegt vrijwilliger en bestuurslid Saia Hendrickx. "Bij sommige zwanen voel en zie je de paniek als ze binnenkomen. Anderen laten hun kopje hangen. Die moet je rustig, met liefde en zonder stress behandelen. Want het is een behoorlijke aanslag op een leventje, afschuwelijk gewoon."
Nu het water gezakt is, zie je alle zwarte plekken waar de olie is achter gebleven.
— RichardHoogeveen.nl (@RichardMaasdijk) 24 juni 2018
dit gaat nog weken duren om alles op te ruimen pic.twitter.com/4WXHBXCD1r
Per zwaan duurt het schoonmaken ongeveer een uur. "We moeten blijven poetsen met onze handen, in water van 38 tot 40 graden en met Dreft. Het is heel intensief en zwaar." Sommige veren worden afgeknipt. "Daar zitten zo veel klonten en rotzooi in, dat gaat er gewoon niet uit."
Hendrickx en haar collega's spoelen en wassen en spoelen en wassen. Dat gaat door tot de vrijwilligers helder water zien. Dan mogen de dieren opdrogen in quarantaineruimtes. Later vanavond kunnen ze naar een buitenterrein. "Daar kunnen ze rustig rondlopen en wat eten als ze daar zin in hebben. Er staan ook veel badjes met water."
De vele lijdende en zieke dieren maken de vrijwilligers treurig. "We hebben allemaal heel veel verdriet, maar iedere keer als er eentje klaar is, zeggen we 'kom op, we gaan door'." Het Reddingsteam Zeedieren Nederland heeft meer dan duizend vogels die zijn besmeurd met olie geteld. Naast zwanen zijn het onder meer aalscholvers, meeuwen en ganzen. Het kan nog dagen duren om ze schoon te krijgen. Er zijn al vogels overleden.En de Zwanen blijven maar binnen komen in Maassluis.
— RichardHoogeveen.nl (@RichardMaasdijk) 24 juni 2018
In het Botlek gebied zitten nog +/- 200 zwanen die Rotterdam morgen gaat vangen. Voor vandaag stopt Rotterdam.
Alleen bij Maassluis gaan ze door met binnen halen van olie besmeurde zwanen. #triest pic.twitter.com/ewrewtaBKv
Bron: NOS.nl
| Gewijzigd: 25 juni 2018, 09:43 uur, door Lako#Help kan iemand deze zwaan helpen please! #Botlek #Rotterdam pic.twitter.com/FKI4AABsSk
— Pablo (@GewoonGuusje) 24 juni 2018
'Ik heb nog geen zwaan zonder olie gezien': Rijkswaterstaat richt noodopvangcentrum in
Rijkswaterstaat is maandagochtend begonnen met het inrichten van een noodopvangcentrum in Maassluis. Het opvangcentrum voor de met olie besmeurde vogels komt op een parkeerterrein bij de Maeslantkering. Honderden vogels worden momenteel al opgevangen in Rotterdam-Zuid, Hoek van Holland en Den Haag. Er zijn echter zoveel dieren met olie besmeurd door het grote olielek zaterdagmiddag, dat de aanwas veel groter is dan de capaciteit van de huidige opvanglocaties.Deze 'loopt' daar ook. pic.twitter.com/qAeUEi7WwQ
— W. Meerkerk (@Warhamstr) 24 juni 2018
Ruimte
Het opvangcentrum in Maassluis moet uitkomst bieden. "Zwanen zijn best grote vogels. Ze hebben veel ruimte nodig en er zijn ook veel mensen nodig. Bij de Maeslantkering hebben we een grote parkeerplaats en bovendien zitten we dan dicht bij het gebied waar de besmeurde vogels zitten", legt Elske ten Have van Rijkswaterstaat uit. Het keringshuis wordt ingericht als commandocentrum. Wanneer de vogels daadwerkelijk kunnen worden opgevangen in het opvangcentrum, is nog niet duidelijk. Adviseur Claude Velter verwacht dat maandagavond de tenten staan en dat komende nacht of dinsdagochtend de eerste zwanen gestabiliseerd kunnen worden.
Catastrofe
"Het lichaam gaat door de olie achteruit. Dat proces moet gestopt worden. Daarna kunnen we ze wassen, maar dat duurt nog wel twee tot drie dagen." Voordat de vogels ook daadwerkelijk kunnen uitvliegen, zijn we volgens Velter enkele weken verder.Hoewel er nu al driehonderd vogels zijn opgevangen, moeten er nog zeker zeshonderd vogels uit het water gehaald worden. "Het is echt een catastrofe", zegt Velter. "Ik heb nog geen zwaan zonder olie gezien."
Bron: RTVRijnmond.nl
OPROEP!
— R'dams Milieucentrum (@milieucentrum) 24 juni 2018
Omvang #olieramp in de haven van Rotterdam is groter dan gedacht. Het gaat niet meer om honderden besmeurde vogels maar duizenden! Ze worden eerst opgevangen bij @vogelklas Karel Schot. #Donaties zijn hard nodig!
Dat kan via: https://t.co/T7ZeMP1rJN pic.twitter.com/haPpSgqn3z
Een echte ramp is het! Een grootschalige reddingsactie probeert de honderden met olie besmeurde vogels te redden maar voor veel dieren komt de hulp te laat. #hvnl #olieramp #dierenambulance pic.twitter.com/SsR9hMTAca
— Michael Monkau (@MichaelHVNL) 24 juni 2018
Helft van 200 ton gelekte olie in haven Rotterdam geruimd
Van de ruim 200 ton gelekte olie in de Rotterdamse haven, is inmiddels ongeveer 100 ton geruimd. Naar verwachting duren de opruimwerkzaamheden nog enkele dagen, meldt het Havenbedrijf maandag. De opruimwerkzaamheden worden verricht door een gespecialiseerd bedrijf, dat met zes olie-opvegende schepen actief is.Voor de schoonmaak van ruim vijftig binnenvaartschepen is sinds zondagavond een wasstraat operationeel in de Geulhaven. Inmiddels zijn daar drie schepen schoongemaakt. Later op maandag wordt in het Botlekgebied ook een wasstraat voor zeeschepen geopend om vijftien vervuilde zeeschepen schoon te maken.
Na het schoonmaken van het havenwater en de schepen, worden verontreinigde steigers, glooiingen, oevers en taluds schoongemaakt. Dit zal naar verwachting tenminste enkele weken in beslag nemen.
Botsing
Een olietanker botste zaterdag in de Rotterdamse haven tegen een steiger. Hierdoor stroomde 200 ton stookolie in de Derde Petroleumhaven in het water. Een klein deel is ook via de Nieuwe Waterweg naar Hoek van Holland gedreven.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft laten weten een verkennend onderzoek te gaan doen naar de olielekkage. Het Havenbedrijf Rotterdam stelt de eigenaar van de tanker aansprakelijk. Waarvoor de eigenaar, Odfjell, precies aansprakelijk wordt gesteld, moet nog nader worden bepaald. Door de olie zijn veel dieren, met name zwanen, besmeurd geraakt.
Bron: nu.nl
Het #Kustwachtvliegtuig heeft foto's gemaakt vd tanker die in 3e Petroleumhaven (Rotterdam) 200.000 liter ruwe stookolie heeft verloren door aanvaring met een steiger. #Botlekgebied is niet 'ons' gebied. Volg @rijnmondveilig voor alle informatie & updates pic.twitter.com/emCZbgpBhW
— Kustwacht Nederland (@Kustwacht_nl) 23 juni 2018
Noodopvang voor met olie besmeurde zwanen geopend
Bij de Maeslantkering in Hoek van Holland heeft Rijkswaterstaat een speciale noodopvang in gebruik genomen waar met olie besmeurde zwanen kunnen worden schoongemaakt. Door de aanvaring van een olietanker met een steiger, zaterdag, is 200 ton stookolie in het water terechtgekomen. Er zijn naar schatting zo'n 900 zwanen in het Botlekgebied met olie besmeurd geraakt.Er zijn er tot nu toe ongeveer zwanen 400 gevangen en naar verschillende opvangplekken in Rotterdam gebracht om te worden schoongemaakt. Rijkswaterstaat, dat de opvang coördineert, denkt dat er nog 500 besmeurde vogels zijn die ook moeten worden gevangen en schoongemaakt. Die moeten uiteindelijk in de noodopvang terechtkomen.
Het wassen van de zwanen begint op zijn vroegst donderdag, omdat de dieren erg gestresst zijn en eerst tot rust moeten komen. Ze worden met afwasmiddel schoongemaakt, wat per zwaan ongeveer een uur kost. Daarna zullen ze nog een of twee weken in de opvang moeten verblijven om te herstellen, en dan pas kunnen ze weer worden vrijgelaten.
Bron: NOS.nl
Moeten de met olie besmeurde waterplanten niet worden gesnoeid om de olie te verwijderen waar schone watervogels weer door worden vervuild? De hele waterweg zit vol met olie besmeurde oevers en planten. #rijkswaterstaat #olieramp #Rotterdam pic.twitter.com/b5CsBdQOIA
— Aad van Uffelen (@aadvanuffelen) 26 juni 2018
Driekwart olie in Rotterdamse haven opgeruimd
Zaterdag botste een Noorse bulktanker tegen een steiger in de Rotterdamse haven, waardoor ruim 200 ton olie lekte. Het schoonmaakwerk kan nog weken duren.Van de ruim 200 ton olie die in het water van de Botlek terechtkwam, is ruim 150 ton al opgeruimd. Dat zegt de beheerder van de Rotterdamse Haven, het Havenbedrijf, dinsdag. Een bulktanker raakte zaterdag een steiger van de Derde Petroleumhaven in Rotterdam, waardoor olie uit het schip in het water lekte.
Prioriteit ligt volgens de exploitant bij het schoonmaken van het havenwater en de verontreinigde schepen. Acht van de vijftig bevuilde binnenvaartschepen zijn al schoongemaakt. Bij de zeeschepen is pas één van de vijftien ontdaan van olie. Naast de schepen moeten ook onder meer steigers en oevers worden schoongemaakt, maar die opruimwerkzaamheden kunnen volgens het Havenbedrijf nog wel enkele weken duren.
‘Noorse rederij aansprakelijk’
Op dit moment is verkeer van en naar de haven in beperkte mate mogelijk. De Derde Petroleumhaven, waar de botsing plaatshad met de tanker van de Noorse reder Odfjell, is nog afgesloten. Het Havenbedrijf liet dit weekend al weten de Noorse rederij aansprakelijk te stellen. Het Openbaar Ministerie en de zeehavenpolitie onderzoeken de toedracht van de aanvaring en kijken of er sprake is van een strafbaar feit. Daarbij wordt onderzocht of alle procedures goed gevolgd zijn. De Verkeersongevallenanalyse van de politie doet ook nog onderzoek naar het incident.
Donatie van 10.000 euro voor vogels
Dinsdag werd ook bekend dat het DeltaPORT Donatiefonds, een stichting van onder meer het Havenbedrijf Rotterdam, een donatie doet van 10.000 euro voor het oplappen van de honderden met olie besmeurde vogels. Eerder lieten vrijwilligersorganisaties al weten zich de komende tijd over de dieren te ontfermen, maar daarover ontstond veel ophef op sociale media. Bij de Maeslantkering ten westen van Rotterdam wordt dinsdag door Rijkswaterstaat een opvang geopend.
Bron: NRC.nl
Indrukwekkend. Met ons Tweede Kamerlid @FemkeMerel bezoek gebracht aan @vogelklas waar de getroffen zwanen vd olieramp worden behandeld. @PartijvdDieren #Rotterdam #stookolie #KarelSchot pic.twitter.com/UTyDXxvCYW
— Ruud van der Velden (@RuudvdVelden010) 27 juni 2018
| Gewijzigd: 28 juni 2018, 18:00 uur, door LakoZojuist letterlijk en figuurlijk een motorkapoverleg bijgewoond. De verschillende ribs zijn inmiddels druk bezig om besmeurde ganzen/zwanen te vangen. De dierenambulances staan klaar voor transport naar het noodhospitaal. #olieramp #RWS851 @Rijkswaterstaat @BrandweerZHZ pic.twitter.com/vaf4aiMngd
— Gezagvoerder Tjeerd (@GZW_Tjeerd) 28 juni 2018
Met olie besmeurde zwanen gewassen in noodopvang Maeslantkering
Met olie besmeurde zwanen kunnen vanaf zaterdag gewassen worden bij het speciaal ingerichte opvangcentrum bij de Maeslantkering in Hoek van Holland.In het begin van de week is gestart met de opbouw van de locatie die nodig was omdat vele vogels en vooral zwanen in aanraking waren gekomen met stookolie. Ruim 200 ton van de stookolie lekte vorige week uit een olietanker die in de 3e Petroleumhaven in Rotterdam tegen een steiger was gebotst.
Volgens Rijkswaterstaat kostte het tijd om de waterleidingen aan te sluiten en de stroomvoorziening te regelen. Maar alles is nu gereed. Zo'n zeshonderd zwanen zullen in de opvanglocatie worden schoongemaakt.
Opruimwerkzaamheden
Een week geleden botste het schip, de Bow Jubail van de Noorse rederij Odfjell, met de achterkant tegen de kade. De Rotterdamse wethouder Adriaan Visser (D66) noemde het een ongekende olieramp voor de stad. "Het is nog een volkomen raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het schip had een loods aan boord, er was helder zicht en met windkracht 3 was er weinig wind." Eerder in de week was al een derde van de gelekte stookolie opgeruimd.
Bron: NU.nl
Voor iedereen die wil helpen bij het schoonmaken van de met olie besmeurde vogels in de noodopvang bij de #Maeslantkering in Hoek van Holland. Je bent van harte welkom! Meld je wel even hier aan >> https://t.co/RfJLceSmia #schonezwaan pic.twitter.com/QFLYKqHqUr
— Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat) 29 juni 2018