Neerslagtekort
Kaarten worden dagelijks geüpdatet! | Gewijzigd: 25 juni 2018, 21:34 uur, door Thijs.
Het is vanaf maandag verboden om in Noord- en Midden-Limburg water uit beken en rivieren te halen om akkers en weilanden te beregenen. Dat heeft het waterschap bepaald omdat het erg droog is.
In Zuid-Limburg is de afgelopen weken veel wateroverlast geweest. Daar geldt het verbod niet. Maar in het noorden en midden van de provincie daalde het waterpeil juist flink. Dat komt volgens het waterschap door een langere periode van warmte en droogte.
"Dit soort extreme weersituaties gaan we in de toekomst steeds vaker zien door het veranderende klimaat", zegt Har Frenken van Waterschap Limburg. "Je ziet in Spanje en Zuid-Frankrijk al een oprukkende woestijn. Over twintig jaar hebben we hier eenzelfde klimaat. We moeten goed nadenken hoe we daarop moeten inspelen."
Met het beregeningsverbod moet een verdere daling van het waterpeil voorkomen worden. De maatregel blijft van kracht tot het waterpeil weer op niveau is en duurt uiterlijk tot 1 oktober, schrijft 1Limburg.
nos.nl
Waterschap de Dommel heeft een verbod afgekondigd om water te halen uit alle beken en sloten die ten zuiden van het Wilhelminakanaal liggen.
De reden voor deze maatregel, die onmiddellijk is ingegaan, is dat door het warme weer en relatief weinig regen er te weinig water in sloten en beken zit, waardoor het slechter doorstroomt, daardoor opwarmt en sterfte onder vissen en en ander waterleven veroorzaakt.
Wel mag er water uit de sloten worden gebruikt bij brand en om dieren te drinken te geven. Waterschap De Dommel voert verscherpte controle uit op de naleving van het verbod. Als de waterstromen weer op peil zijn, heft het waterschap het verbod op. Anders blijft het tot 1 oktober 2018 van kracht.
tilburgers.nl
NIEUWS | Het #Waterschap #Limburg stelt vanaf maandag een verbod in op het onttrekken van water uit rivieren en beken in Noord- en Midden-Limburg voor het beregenen van #akkers. Dit als gevolg van de #droogte | https://t.co/eJazDpdWrh pic.twitter.com/h0sbppt8SD
— RobertDeVries.net (@weermanrobert) 13 juni 2018
Droogte neemt toe
Wat betreft regen blijft het allemaal zeer beperkt de komende week. Op de woensdag na, dan blijft het overal droog, valt er dagelijks een enkele verspreide bui of het miezert soms even. Over de hele week opgeteld levert dat amper 2 mm op.
Een groot deel van het land heeft sinds 1 april inmiddels neerslagtekort van zo'n 60 tot 120 mm opgebouwd, terwijl een tekort van 0 tot 40 mm ongeveer normaal is.
Met de huidige verwachting erbij kruipt 2018 langzaam maar zeker richting de 5% droogste jaren. Indien de verwachting voor de komende 15 dagen werkelijkheid wordt dan neemt het neerslagtekort toe van iets boven de 100 naar bijna 150 mm. Bij zonnig weer neemt het gevaar op natuurbranden dan snel toe.
...
weerplaza.nl
EINDHOVEN - Het gemaal staat al enige tijd stil en het water heeft een bruingroene kleur. Het waterschap De Dommel onderzoekt hoe erg de blauwalg is in het water tussen de Eindhovense stadswijken Meerhoven en Waterrijk. Het waterschap stelde al een verbod in op het gebruik van oppervlaktewater. "Een paar dagen miezeren en motregen zou de situatie kunnen oplossen", zegt Erik van Kronenburg van waterschap De Dommel.
"Er is een verbod om oppervlaktewater te onttrekken, omdat het water in de beken een te laag peil krijgt. Er is te weinig aanvulling vanuit het grondwater en vanuit regen", zegt Van Kronenburg. Een dergelijk verbod komt vaker voor. "Dit jaar is het redelijk vroeg, nu blijft het langere perioden droog."
Funest voor verkoeling stad
De lage grondwaterstand is, volgens Van Kronenburg 'funest' voor de verkoeling in de stad. "In een stedelijk gebied veroorzaakt droogte ook hoge temperaturen en blijven de nachttemperaturen stijgen. Daardoor kunnen mensen last krijgen van slecht slapen en dat soort kleine probleempjes." Dit soort 'hittestress' in de stad zou in de toekomst alleen maar erger kunnen worden.
De zonaanbidder zal het niet graag horen, maar het waterschap hoopt op een paar dagen miezerweer en motregen. Aan heftige hoosbuien heeft de stad namelijk niets. "Dat veroorzaakt alleen maar overlast." Miezerweer zou een evenwichtigere oplossing zijn voor de droogte in de stad.
Blauwalg
Nog een naar bijverschijnsel van de droogte en lage grondwaterstand is blauwalg. In de Eindhovense wijk Waterrijk heeft het water een bruingroene kleur. "Normaal gesproken pompt het gemaal hier het water door, waardoor het water in beweging blijft", zegt Van Kronenburg. "Maar omdat er te weinig water is, kan het gemaal niet werken. De temperatuur in het water loopt op en dan ontstaat er blauwalg."
Waterschap De Dommel heeft vier plekken in haar gebied waar al blauwalg is aangetroffen. "Hoe verder in de zomer, hoe meer plekken waar je het gaat tegenkomen. Maar het wil niet zeggen dat het overal gaat ontstaan. We moeten het niet erger maken dan het is."
omroepbrabant.nl
Een nieuw hogedrukgebied zorgt voor stabiel en droog weer. Het neerslagtekort komt daarmee in de buurt van recordjaar 1976. Niet alleen in ons land, maar ook in veel andere Europese landen is het gort en gortdroog.
boerenbusiness.nl
BREDA - Boeren in West-Brabant mogen vanaf donderdag geen oppervlaktewater gebruiken om hun akkers te beregenen. Waterschap Brabantse Delta heeft een onttrekkingsverbod ingesteld vanwege de droogte. De maatregel geldt tot nader order.
Het gaat om de stroomgebieden Kibbelvaart, Lokkervaart en de Bosloop en de Wouwse gronden. die gebieden liggen in Breda, Etten-Leur, Halderberge, Rucphen, Steenbergen, Bergen op Zoom en Roosendaal.
Tot nader order verboden
Het waterschap controleert of het verbod nageleefd wordt. Wanneer er weer gesproeid mag worden, is nog niet bekend.
Het verbod is ingesteld vanwege de weersverwachting voor komende week en de hoge temperaturen. Door de lage waterstand kan er schade optreden aan oevers en kaden en stijgt de kans op sterfte van dieren en planten, laat het waterschap weten.
omroepbrabant.nl
Het zomerhalfjaar heeft vaak patent op langdurige perioden met droogte. Gewassen, bomen, struiken, planten en gras groeien volop en hebben dus veel water nodig, terwijl de warme lucht en de zoninstraling een grote verdamping veroorzaken. Eigenlijk is het onmogelijk om zónder neerslagtekort uit de zomermaanden te komen. Op dit moment is er gemiddeld neerslagtekort van 114 millimeter. Met de verwachting voor de komende week in zicht, zal dit tekort oplopen en weldra de grens passeren van de 5 procent droogste jaren.
Het neerslagtekort heeft eerder deze maand in Noord- en Midden-Limburg al geleid tot een verbod om akkers en weilanden te beregenen. En dat terwijl Zuid-Limburg even daarvoor juist wateroverlast meemaakte. Zo zie je ook hoe lokaal de neerslagsommen in de zomermaanden kunnen zijn. Vaak valt regen in deze tijd van het jaar in de vorm van buien en die veroorzaken per definitie op de ene plek veel regen en een paar kilometer verderop niets.
De buien van vandaag vallen vooral in het noordoosten, plaatselijk komt het elders ook tot een bui, met uitzondering van Zeeland. Morgen zijn ook verspreid een paar buien mogelijk, al gaat het dan veelal om minder dan een millimeter. Zaterdag en zondag zijn de neerslaghoeveelheden nog minder meetbaar. Vervolgens komt na het weekeinde een hogedrukgebied in onze contreien tot stand. Daarmee worden neerslagzones uit de buurt gehouden en tellen we elke dag weer meerdere millimeters op bij het neerslagtekort.
Verdamping versus neerslag
Het berekenen van de hoeveelheid water die een gewas verdampt, is een complexe aangelegenheid. Het verschilt per gewassoort, per groeifase en per grondsoort. Bovendien is de verdamping afhankelijk van het aandeel zon, de temperatuur en de hoeveelheid wind. Op een zonnige en windrijke dag verdampt er beduidend meer dan op een bewolkte en windstille dag. Je kunt dus niet echt zeggen hoeveel millimeters je per dag zou moeten ontvangen om het verlies tegen te gaan. Maar kort door de bocht kun je stellen dat dat volgende week al snel om 6 of 7 millimeter gaat. Dit omdat we vanaf dinsdag 26 juni ook flink wat zon verwachten. Als dinsdag tot en met zaterdag (30 juni) dan vrij zonnig verlopen, heb je zo een tekort van 30 tot 35 millimeter. Dat telt flink aan. Dergelijke tekorten met een bui inhalen is lastig.
De droogste plekken
In afbeelding 3 wordt getoond waar de neerslagtekorten op dit moment voorkomen. Zoals meestal in deze tijd van het jaar zit geen enkele regio in de plus. Dus, overal is er een tekort, al is dat in Zuid-Holland en Centraal Groningen erg klein. De grootste tekorten worden weergegeven door de donkere kleuren en zijn te vinden in het westen van Midden-Limburg, in de Achterhoek, Twente en in Noord-Gelderland. Daar lopen de tekorten op tot meer dan 150 millimeter. Gemiddeld gesproken is het neerslagtekort in deze fase van de zomer ongeveer 90 millimeter.
Er komen al wel wat foto’s bij ons binnen van scheuren in klei en erg droge zandpaden. De situatie is nog niet zo dat de grasvelden geel zijn. Dat is wel zo in Duitsland. In Berlijn, hebben ze al heel wat zeer warme weken achter de rug en is het ook momenteel echt zomers. Het gras is er op meerdere plekken verdord en de lindebomen reageren ook op het watergebrek door hun bladeren deels te laten vallen. Vanaf morgen wordt het in Berlijn een paar dagen koeler, met een paar buien. Maar ook die buien zullen het neerslagtekort allesbehalve opheffen.
Bij verscherping van droogte
Het ziet er dus naar uit dat wij in ons land over een weekje ook wel gele grasvelden gaan krijgen. Met het uitdrogen van de toplaag van de bodem neemt langzaam maar zeker ook het risico op natuurbranden toe. Dat kan een heidebrand zijn, of een bermbrand. We zagen in mei ook al her en der natuurbranden uitbreken, onder andere op de Ginkelse hei. Mocht de hogedrukblokkade nog langer stand houden, dan komen er wellicht meerdere restricties voor wat betreft beregening.
weer.nl
"Regenputten staan droog en het zal niet meteen verbeteren": nu al brandgevaar in Antwerpse heidegebieden
Het Agentschap Natuur en Bos heeft code oranje afgekondigd voor verschillende Antwerpse natuurgebieden. Dat betekent dat het droog is en dat er brandgevaar is. En volgende week wordt het nog droger, zegt onze weerman Frank Deboosere.
Op dit moment wijst de thermometer 16 graden aan in Kalmthout. Absoluut niet warm. Maar toch waarschuwt het Agentschap Natuur en Bos nu al voor brandgevaar in verschillende heidegebieden in de provincie Antwerpen, met code oranje, de op één na hoogste alarmfase. Concreet geldt het alarm voor de Kalmthoutse Heide, de Eksterheide, De Merode, Most-Keiheuvel en de Tielenheide.
"Oranje betekent dat er een verhoogd brandgevaar is. Dan zorgen we ervoor dat de speciale brand-uitkijktorens bemand zijn. We roepen bezoekers ook op om niet te roken, kinderen niet zonder toezicht te laten spelen, en om ons snel te waarschuwen als ze iets verdacht opmerken", zegt Marie-Laure Van Wanseele van het Agentschap Natuur en Bos.
Het is toch helemaal niet zo warm?
Toch halen we op dit moment maar bescheiden temperaturen. Pas in de loop van volgende week verwacht de KMI warmer en nog droger weer. "In mei heeft het helemaal niet zoveel geregend, en ook deze maand is er nog maar weinig neerslag gevallen", zegt weerman Frank Deboosere. "De regenputten staan droog, en de situatie zal niet meteen verbeteren. We halen vanaf de 2de helft van volgende week temperaturen tot wel 30 graden.""Het is niet abnormaal om bij dit weer al brandgevaar te hebben", zegt opnieuw Marie-Laure Van Wanseele. "We komen uit een droge winter. De planten en bomen op de heidegebieden komen uit een hele droge winter, en zijn nog niet goed bestand tegen de brand. Als het warmer wordt, later op de zomer, zijn de gewassen meer brandbestendig."
Het is niet ongewoon dat er branden uitbreken op heidegebieden, soms worden die veroorzaakt door onvoorzichtige bezoekers. Maar in 2011 waren de problemen op de Kalmthoutse Heide enorm. Toen ging meer dan 600 hectare van het kostbare natuurgebied in de vlammen op. De oorzaak van de brand is nooit achterhaald.
Bron: vrtnws.be
Juni recorddroog; maar oosten en noordoosten juist nat
Bron afbeelding: OnweerOnline
Deze maand wordt een van de droogste junimaanden sinds het begin van de metingen in 1901. Volgens Weerplaza wordt het misschien zelfs de droogste juni. Op veel plekken in Nederland is het droog tot zeer droog. Alleen in het oosten en noordoosten was het nat vanwege flinke regen- en onweersbuien. Tot nu toe is er deze maand in De Bilt 12,1 millimeter regengevallen. De droogste juni sinds het begin van de metingen was in 1939 met 14,9 millimeter.
"Om onder het huidige record te blijven, mag er nog 2,7 millimeter vallen in De Bilt. Met de droge week voor de boeg, lijkt het record dus zo goed als zeker", schrijft Weerplaza. In Vlissingen viel de minste neerslag. Tot en met gisteren is daar slechts iets meer dan 1,1 millimeter gevallen. Het record voor de regio Vlissingen is 4,7 millimeter en dateert van 1962.
De droogte veroorzaakt sommige plekken problemen. Sinds vorige week is het verboden om in Noord- en Midden-Limburg water uit beken en rivieren te halen om akkers en weilanden te beregenen. In Zuid-Limburg is de afgelopen weken juist veel wateroverlast geweest. Daar geldt het verbod dus niet.
Bron: NOS.nl
DOETINCHEM - Het Waterschap Rijn en IJssel verhoogt de stuwen in de Oude IJssel bij Ulft, Gaanderen en Doesburg. De laatste weken is het erg droog geweest in de Achterhoek en daarom doet het waterschap hard zijn best het water langer vast te houden en een te lage waterstand te voorkomen.
Als het waterpeil zakt, stijgt de temperatuur van het water en wordt de kans op blauwalg groter. Daarom zijn er vast waarschuwingsbordjes geplaatst in vijvers in Meddo, Winterswijk en Duiven.
Elders in Gelderland zijn nog geen extra maatregelen genomen. Het waterschap zegt wel waakzaam te zijn. Mogelijk worden er extra surveillancevluchten ingezet wanneer de droogte aanhoudt, om in de gaten te houden of er branden ontstaan.
omroepgelderland.nl
ULFT - De aanhoudende droogte vanwege het warme weer zorgt voor de nodige onrust bij agrariërs in de Achterhoek. Door het gebrek aan neerslag komt de productie van gewassen in gevaar en is er bijna geen vers gras voor vee.
'Dat betekent veel sproeien', zegt groente- en fruitteler Gert Smits. 'We hebben de laatste twee maanden nauwelijks regen gehad. Een paar keer vijf millimeter en dat is absoluut te weinig om de gewassen aan de groei te houden. Het is eigenlijk dag en nacht beregenen en dat valt niet mee.'
Ook melkveehouder Manfred Keuper merkt de gevolgen van de droogte op zijn boerderij. 'De grasgroei is gestopt en als het nog een weekje zo blijft dan blijven de melkkoeien ook binnen in de nacht', laat Keuper weten. 'En dan moet je de wintervoorraad aanspreken. Als het binnen een maand niet gaat regenen, dan mislukt dadelijk de maisoogst ook voor een gedeelte.'
Duurdere producten
Veel agrariërs zijn genoodzaakt hele dagen te sproeien, wat de nodige kosten met zich meebrengt. 'Het begint nu wel in de papieren te lopen want we draaien drie machines dag en nacht', aldus Smits.
De groente- en fruitteler hoopt dat het snel met bakken uit de lucht komt vallen om te voorkomen dat de gevolgen merkbaar worden bij de consumenten. 'Als het erg droog blijft gaat de productie ten opzichte van andere jaren wel drastisch naar beneden', schetst Smits. 'En dat zal de marktprijs goed moeten maken.'
'Van de natuur afhankelijk'
Vooralsnog blijft het droge weer de komende dagen aanhouden. 'Dat is ook wel weer het mooie van agrariër zijn, er zijn heel veel facetten waar je niet in kunt sturen', stelt Keuper. 'Dus dan ben je gewoon van de natuur afhankelijk.'
omroepgelderland.nl
Brabantse boeren mogen niet meer sproeien vanwege de droogte
Het is al zo lang zó droog Nederland, dat het tijd wordt voor maatregelen. Boeren in een groot gedeelte van Brabant mogen geen water gebruiken uit onder meer sloten, beken en plassen om hun gewassen te besproeien.Het zogenoemde onttrekkingsverbod geldt voor het gebied ten oosten van Eindhoven en Den Bosch (waterschap Aa en Maas), en ten westen van Tilburg (waterschap Brabantse Delta). Er mag wel drinkwater voor vee worden gehaald. Ook mag het water mag wel worden gebruikt voor het blussen van branden.
De hoge temperaturen en de weersverwachting hebben ertoe geleid dat het waterschap deze maatregel moet nemen, laat het waterschap Aa en Maasweten. Door lage waterstanden en afvoeren kunnen oevers en kaden beschadigen. Ook kunnen dieren en planten in het water sterven.
Met hoge temperaturen en volop zon is het buiten goed toeven, maar voor de natuur heeft het gevolgen. "Gemeten vanaf 1 april is het nog nooit zo warm geweest. En de maand juni is de droogste maand ooit", zei Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen eerder vandaag tegen RTL Nieuws. Vooral die droogte heeft grote gevolgen voor de natuur. "Het kan echt dramatisch worden", zegt Van Vliet. "Poeltjes en hoogvenen kunnen droog komen te staan, daardoor kunnen sommige amfibiën lastiger overleven."
Bron: RTLNieuws.nl
@BuienRadarNL @MeteoGroupWeer @MeteoGouda @SevereWeather_N @ricoschroder @janvissersweer @pietsweer @Weerplaza @WeerEnLucht Vanmorgen starkblauw,later wat https://t.co/xMHmJwcLIB akkers zijn gortdroog,de gewassen worden volop beregend..... pic.twitter.com/OLtDFWSUTF
— Ton Wesselius (@Wessie54) 28 juni 2018
De eerste hittegolf is dan nog wel niet geweest, maar die zal vast nog wel komen. In 2003 kwam de eerste hittegolf ook pas officieel in augustus, die achteraf op 31 juli begon. | Gewijzigd: 29 juni 2018, 20:31 uur, door Wolkje7
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Het is droog: pas op voor brand, niet sproeien, niet in bad
Al bijna een maand lang is het vrijwel overal kurkdroog en daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen. Daarom roepen de brandweer, waterschappen en waterleidingbedrijven iedereen op om zuinig te zijn met water en alert te zijn op natuurbranden.
Vandaag was het al raak in het Brabantse natuurgebied de Rucphense Heide, waar een brand een natuurgebied van ongeveer een hectare verwoestte. Gisteren was de snelweg A27 bij Breda enige tijd afgesloten vanwege een brand in de middenberm.
En het risico van meer natuurbranden is groot. In delen van Zeeland, Brabant, Gelderland, Overijssel en Noord-Holland geldt de hoogste alarmfase voor de brandweer. Een overzicht van de risico's per regio is te zien op de site natuurbrandrisico.nl.
Alert tijdens wandeling
Politie en boswachters surveilleren extra in natuurgebieden en de brandweer vraagt ook aan bezoekers van bos en hei om extra alert te zijn op vuur. In een park in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn vlogen vandaag in korte tijd drie hooibalen in brand. Volgens de politie vatten die mogelijk spontaan vlam vanwege de warmte.
Update: brandjes kunnen volgens brandweer ook natuurlijk proces zijn ivm de hitte. We hebben gemeente gevraagd hooi met voorrang op te ruimen. Waakzaamheid blijft ondanks dat geboden. https://t.co/Z9GgDCHnqi
— Politie VDM (@PolitieVDM) 29 juni 2018
Niet sproeien
Vanwege de droogte roept het waterleidingbedrijf PWN Noord-Hollanders dringend op om hun tuin niet met kraanwater te sproeien. Volgens het bedrijf is het waterverbruik nu 40 procent hoger dan normaal. Klanten krijgen in een mail ook het verzoek om niet in bad te gaan. Andere drinkwaterbedrijven doen vergelijkbare oproepen. Zo vraagt Vitens de klanten om vooral drinkwater te besparen tijdens de piekuren, tussen 6.00 en 9.00 uur en tussen 18.00 en 22.00 uur. Volgens het bedrijf is het huidige verbruik van meer dan een miljard liter per dag een record.
Richting extreme droogte 1976
Volgens de Unie van Waterschappen wordt de droogte veroorzaakt door een combinatie van weinig regen en veel verdamping door de warmte. De waterschappen denken dat het deze zomer de kant op gaat van het recordjaar 1976, toen er een neerslagtekort was van 360 millimeter.
Via de Rijn en de Maas stroomt nog wel genoeg water het land in, zegt de Unie van Waterschappen. Dat wordt zoveel mogelijk opgevangen. Die voorraden met zoet water kunnen goed van pas komen als het water straks in gebieden te zout zou worden. In meerdere regio's zijn beregeningsverboden voor boeren opgelegd. En de waterschappen willen, net als de waterleidingbedrijven, dat tuinen zo min mogelijk met drinkwater worden besproeid. Volgens de unie zou het flink helpen als meer mensen een regenton in hun tuin zouden zetten.
Droogste plek in Zeeland
Op de site droogtemonitor.nl staan plattegronden van Nederland waarop te zien is hoe de droogte over het land is verspreid. Een van droogste plekken is Westkapelle. "Wij kwamen net terug van vakantie en het hele gras is geel", zegt een inwoonster van het Zeeuwse dorp tegen Omroep Zeeland.
Een andere inwoonster heeft het sproeien inmiddels bijna opgegeven. "Het moet niet langer zo doorgaan want anders doe ik het niet meer. Dan mogen ze van mij doodgaan, ik kan 't ook niet helpen."
Bron: NOS.nl
| Gewijzigd: 30 juni 2018, 11:59 uur, door Lako#Juni staat in de top 10 van droogste en warmste junimaanden. Lees het maandoverzicht: https://t.co/XI9fgQ0ytD #droogte pic.twitter.com/V7xOGIgLqo
— KNMI (@KNMI) 29 juni 2018
Het waterschap laat water uit het Twentekanaal in beken stromen. Op die manier wil het waterschap de extreme droogte het hoofd te bieden.
"Het is momenteel extreem droog in het zuidelijk deel van ons gebied, met name in Twente. De weersverwachtingen laten bovendien zien dat de droogteperiode nog een tijd zal aanhouden. We zijn daarom extra alert", laat het waterschap Vechtstromen weten.
"Waar mogelijk laten we water uit het Twentekanaal in beken stromen. Hierbij is het noodzakelijk om essentiële watergangen schoon te houden om belemmering voor wateraanvoer te voorkomen. Ook als er hoosbuien komen, is het belangrijk dat de watergangen schoon zijn om het water juist af te kunnen voeren."
Beregening
De extreme droogte betekent ook dat er streng gecontroleerd gaat worden op beregening.
"Er mag beregend worden uit oppervlaktewater zolang de benedenstroomse stuw nog overloopt. Als die stuw niet meer overloopt, geldt automatisch een onttrekkingsverbod. Bij overtreding zijn we genoodzaakt te handhaven."
Blauwalg
Door de droogte kunnen ook andere zaken ontstaan, zoals blauwalg en botulisme. Gezien de problemen met de waterkwaliteit is het tijdens deze extreem warme en droge periode extra belangrijk om alleen in officieel door het waterschap gecontroleerd natuurwater te zwemmen.
Ook vissterfte door zuurstofgebrek komt dan vaak voor. "Door de hoge temperaturen bevat het water namelijk veel minder zuurstof, wat nog versterkt wordt door overmatige alg-groei. Als u dode watervogels en vissen aantreft, is het sowieso raadzaam om dit te melden bij het waterschap."
rtvoost.nl