Als t maar ook droog blijf op 15 augustus (Na Rescue Vlissingen)
Hoe is het nu qua droogte, is dat uberhaupt iets afgenomen? Anderhalve week van tevoren kan je kijken naar weerkaarten van GFS, en 2 dagen van tevoren kan je meer gedetailleerde weerkaarten van Hirlam of Arome bekijken. Dit kan op websites als wxcharts en wetterzentrale.
Gedetailleerde verwachtingen kan je ook terugvinden op meteoblue (met multimodel kan je veel verschillende modellen met elkaar vergelijken).
De droogte is de afgelopen tijd vooral toegenomen, zo is ook te zien op onderstaande grafiek:
Vooruitzichten lange termijn
donderdag 09 augustus tot en met donderdag 16 augustus40% kans op het aanhouden van het droge, warme en zonnige weertype, 40% kans op een licht wisselvallig weertype met temperaturen rond normaal en 20% kans op een duidelijk koeler en wisselvalliger weertype.
https://www.weeronline.nl/Europa/Nederland/DeBilt/4058458
https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/verwachtingen
| Gewijzigd: 2 augustus 2018, 14:08 uur, door Noorderzon
Hogedrukgebieden wisten afgelopen maand van geen wijken
Het zal je absoluut niet ontgaan zijn, de maand juli zat boordevol zon en ook warme tot hete dagen kwamen regelmatig voor. De oorzaak was een blokkade van hogedruk die lagedrukgebieden met vochtige en koelere lucht op afstand hielden.
Vaak zagen we een aaneenschakeling van hogedrukgebieden vanaf het Azorengebied tot Scandinavië, West- en Noord-Europa zaten dus vrijwel continu onder het hogedrukgebied.
De laatste dagen van juli ontwikkelde zich een hogedrukgebied boven Scandinavië. Zelden zie je in de zomer in Scandinavië zo'n hoge kerndruk (ruim 1035 hPa).
Ook vandaag vanaf de Azoren tot Rusland één aaneenschakeling van hogedrukgebieden.
Houden de hogedrukgebieden stand of komt er een omslagpunt?
TemperatuurOp de korte termijn houden de hogedrukgebieden en dus de warmte en droogte stand. Vandaag en morgen zijn twee hete dagen, in het binnenland wordt het 33 of 34ºC. Aan de kusten is het vandaag nog wat koeler (25 tot 27ºC), maar morgen kan het aan de kusten ook in de buurt komen van 30ºC, een kleine zeewind kan in de namiddag/avond nog wel op de loer liggen.
Richting zondag is het minder warm, dan krijgen we een vleugje verkoeling uit het noorden. Lang houden de iets lagere temperaturen (23 tot 28ºC) niet, want vanuit Spanje volgt een bel hete lucht. Het is nog zeker of de bel vol over de Benelux trekt of dat het merendeel van de hitte naar Duitsland gaat. Afhankelijk van de koers van de hete lucht kunnen we temperaturen van 30 tot 35ºC verwachten. Eerdere runs kwamen tot de 37ºC, maar zowel EC als GFS blijven nu weg van de extreme waardes en zitten nu enkele graden lager. Nadat deze hitte gepaseerd is, zakt de temperatuur weer naar een nog steeds aangename 25ºC.
Aanstaande dinsdag en woensdag kans op hitte, vervolgens volgen er waarschijnlijk iets minder warme dagen.
Neerslag
De kansen op neerslag de komende week zijn nihil, de hogedruk beheerst de Benelux nog volledig. Na afloop van de bel hete lucht uit Spanje stijgen de neerslagkansen wel, ook op de lange termijn toont de pluim (kleine) neerslagkansen. Omdat dit nog lange termijn is, moeten we nog afwachten of het een droge 25ºC of een 25ºC met af en toe een bui wordt.
Schaal van de neerslaggrafiek is enigszins om zeep geholpen door één uitbijter in neerslag.
De weerkaarten
Komend weekend verandert er vrij veel op de Europese weerkaart, in Spanje en Portugal komt vanuit Marokko een bel ongekend hete lucht Europa binnen. In Spanje en Portugal komen daarmee diverse records onder druk te staan (o.a. het Europees hitterecord van 48,0ºC, Athene 1977). Het wordt in Portugal op grote schaal 45ºC, of een enkele plek de 48ºC bereikt, is nog de vraag.
Aan de andere kant van Europa, in Scandinavië, vormt zich juist na maanden van hogedruk een lagedrukgebied, aan de westzijde van dit lagedrukgebied stroomt vochtigere en vooral koelere lucht vanuit het noorden Scandinavië binnen. Dit zorgt nog niet voor een einde aan de droogte daar, maar de trend is daar gebroken.
En de Benelux zelf? Hier houdt de hogedruk de komende week nog stevig stand, en van de Scandinavische verkoeling krijgen we zondag slechts een schampschot.
Noordenwind in Scandinavië, hogedruk boven West-Europa en extreme hitte arriveert in Spanje en Portugal.
Spaanse hitte trekt naar Centraal-Europa
De bel hitte trekt daarna verder naar Centraal-Europa, geholpen door een opbouwend lagedrukgebied boven Bretagne. Het is de vraag waar het zwaartepunt van de hitte (inmiddels 36 tot 38ºC) terecht komt, in de Benelux of toch in Duitsland.
Hitte verdreven
Vrij snel na het arriveren van de hitte komt vanuit het westen een koufront opzetten, dit zou een potentiële onweerskans kunnen worden, maar het is nog veel te vroeg daar iets zinnigs over te zeggen. Details zoals vochtigheid van de lucht en schering zullen de komende paar dagen langzaam duidelijk worden.
Warmte wordt zeer waarschijnlijk verdreven, maar of dit een serieuze onweerskans oplevert is nog maar de vraag.
Lange termijn?
De onzekere lange termijn toont meer en meer lagedrukgebieden in Noord-Europa, bij ons steken steeds vaker westenwinden op die zorgen voor wat koelere lucht. Of het ook echt een omslagpunt qua neerslag wordt is onzeker, omdat de luchtdruk bij ons nog relatief hoog blijft (zoals het er nu uitziet blijven we wel onder invloed van een rug van hogedruk).
| Gewijzigd: 2 augustus 2018, 15:00 uur, door Thijs.
And now, the end is near?
Bron afbeelding: Meteogroup
Nederland komt meer en meer in de ban van de droogte. Steeds meer mensen maken zich zorgen, want wat we nu zien, hebben de meesten nog nooit eerder zo bewust meegemaakt. En elke dag lijkt het ook een beetje erger te worden, zeker als het zoals vandaag zo heet is. Daarbij is er volgens de overheid nu ook officieel sprake van een watertekort in Nederland. Houdt de zomer dan nooit op? Het antwoord is nee, maar misschien ook wel weer een beetje ja…
Er is eindelijk een weersverandering in zicht. Vanaf volgende week woensdag lijkt het regime van de hogedrukgebieden in elk geval tijdelijk tot een einde te komen. Een bovenluchtstoring van de oceaan komt dan zo dichtbij dat we echt met een aantal buien rekening moeten gaan houden. Maar het definitieve einde van de zomer betekent deze omslag waarschijnlijk niet, want als je de kaarten voor de periode erna goed bestudeert, zie je de zomer waarschijnlijk toch weer snel terugkomen.
We hebben een aantal weken geleden ook eens zo’n moment gehad. De omslag, die eraan leek te komen, zat zo goed in de weerkaarten dat we het zelfs verantwoord vonden om er een persbericht over te schrijven. De afloop is bekend, toen het puntje bij het paaltje kwam, hield de zomer gewoon aan. En zelfs dat is een mogelijkheid waarmee we nu gewoon rekening moeten houden.
Orde in de chaos
We schrijven het op deze plaats wel vaker. Als bepaalde patronen van het weer gedurende een seizoen eenmaal goed zijn ingesleten, komen ze steeds weer terug, ook doen de weerkaarten je vooral voor de wat langere termijn geregeld anders geloven. Een droge en hete zomer kan nu eenmaal alleen zo’n status krijgen, als het weer langere tijd een grote voorkeur heeft voor drukverdelingen die dat droge en warme weer in onze omgeving tot gevolg hebben. Hoe chaotisch het proces achter het weer ook is, er kunnen factoren zijn die langere tijd hun invloed doen gelden en een soort van orde in die chaos brengen. Dat is dit jaar ook overduidelijk het geval.
Binnen MeteoGroup wordt al heel lang gewerkt aan het maken van seizoensverwachtingen. In april en mei stond het vizier op de zomer gericht en toen al bleek dat de kans op een hete, droge zomer veel groter was dan normaal. Het heeft feitelijk steeds in de verwachtingen gezeten. En die verwachtingen zijn ook onverkort uitgekomen. Belangrijke drijvers achter de zomer van nu zijn de bijzondere temperatuurverdeling van het zeewater in de Atlantische Oceaan, de overgang van een La Niña naar mogelijk een zwakke El Niño, later dit jaar en het veelvuldig voorkomen van hogedrukgebieden op noordelijke breedten als een gevolg hiervan. Zo’n patroon kan het lange tijd volhouden en de gebeurtenissen tijdens deze zomer zijn daar een duidelijk voorbeeld van.
Hoe doorbreek je het patroon?
Wat is er nodig om dit patroon te doorbreken? De bovenluchtstoring, die vanaf volgende week woensdag een aantal dagen bij Nederland in de buurt lijkt te komen, redt het waarschijnlijk niet. Het is meer een soort tussendipje tussen twee hogedrukgebieden door. Het nieuwe hogedrukgebied lijkt al na een dag of 4 tot 6 weer vanuit het westen binnen te schuiven, waarmee een nieuwe periode met zomerweer een kwestie van tijd lijkt. Daarbij bestaat de kans dat de tijdelijke omslag aan beide kanten wordt ingekort, omdat de warmte van nu nog wat langer aanhoudt en de nieuwe zomerse periode vlotter begint. Iets dergelijks hebben we de afgelopen maanden vaker gezien. En daar kom je dan op dat terrein van ingesleten patronen en het geheugen dat het weer soms lijkt te hebben.
Ooit komt de omslag er…
Waarschijnlijk is er meer nodig voor een echte weersomslag. Dat zo’n omslag er op tijd van duur komt, staat vast. De illustere voorgangers van de zomer van 2018 (zoals bij voorbeeld 1947, 1959, 1976, 2003) hebben dat ook bewezen. Meestal verdwijnen de ingesleten patronen in de loop van de herfst, als de zon in het Poolgebied ondergaat en de temperaturen daar snel beginnen te dalen. Wat dan begint, is de grote verbouwing van de atmosfeer die uiteindelijk tot het patroon leidt dat de winter gaat bepalen. Met veel grotere temperatuurverschillen tussen noord en zuid, een veel sterkere straalstroom als gevolg daarvan, die bovendien een stuk zuidelijker komt te liggen. De druk op het zomerpatroon wordt dan op een bepaald moment zo groot dat het niet anders kan dan wijken. Zo komt er een einde aan het patroon dat het weer zo lang gedomineerd heeft. Het lastige hiervan is wel, dat er geen precies tijdspad aan hangt. Het is een kwestie van afwachten.
Dit weekend al zwakke storing
Op de wat kortere termijn is het zwakke koufront interessant dat ons land morgen vanuit het noordwesten passeert. Het brengt een paar wolkenvelden met zich mee die de zon morgen vooral in het noorden wat vaker in de weg zitten. Daar zou lokaal ook een heel klein buitje kunnen vallen. Verder naar het zuiden schijnt de zon volop en blijft het droog. Het wordt daarbij van noord naar zuid tussen 24 en 30 graden waarmee het een stuk minder warm is dan vandaag.
Begin volgende week heet
Zondag komt ook in het noorden de zon weer tevoorschijn. We bevinden ons nog steeds in de wat minder warme lucht die met een noordelijke wind wordt aangevoerd. Toch is het met 23 graden in het noorden en 29 graden in het zuiden in grote lijnen nog steeds zomers warm. In de meeste zomers zouden we er dik tevreden mee zijn, nu steekt het wat af tegen wat we meestal voorgeschoteld krijgen. Maandag, dinsdag en woensdag krijgen we een nieuwe bel met hete lucht vanuit het zuiden voorgeschoteld. Op veel plaatsen komt het kwik dan tot boven 30 graden, hier en daar is een maximum van 35 graden of iets meer ook niet uitgesloten. In de loop van woensdag nadert vanuit het westen dan die bovenluchtstoring. En dan wordt het dus echt interessant.
Lees ook:
Snikhete dagen: maandag en dinsdag op grote schaal tropisch
Bron afbeelding: OnweerOnline
De nieuwe week laat weer wat thermische hoogstandjes zien waar je U tegen zegt. Vooral dinsdag kan het voor Nederlandse begrippen extreem warm worden. We gaan er niet vanuit dat het all-time hitterecord uit Warnsveld (38,6 graden, 1944) verbroken gaat worden maar een dikke 37 graden in het zuiden en oosten zit er wel degelijk in.Afgelopen vrijdag en zaterdag werd het in delen van Portugal en Spanje ruim 45 graden. Deze warme lucht beweegt naar het noordoosten en bereikt deels Nederland op dinsdag. Onderweg verliest de lucht wel wat warmte, maar zal toch nog voor zeer hoge temperaturen gaan zorgen.
Tropische maandag
Maandag stijgt het kwik in het grootste deel van het land al tot boven de 30 graden. Het wordt een stralende dag waarop het waarschijnlijk het best toeven is op de stranden. Daar steekt in de middag ook een wind van zee op die voor enige verkoeling zorgt. De verwachting is dat het ’s middags op de stranden zo’n 29 graden zal zijn. Dieper landinwaarts kan het 34 of 35 graden worden. Daarbij is de wind zwak of matig.
Tweede landelijke hittegolf
Maandag zal het in De Bilt ook tenminste 30 graden worden en daarmee wordt de tweede landelijke hittegolf van 2018 een feit. Met terugwerkende kracht is de tweede hittegolf dan begonnen op 29 juli. Alleen 28 juli (24,2 graden) kwam de temperatuur in De Bilt niet boven 25 graden anders was er sprake geweest van de langste landelijke hittegolf sinds de metingen. De hittegolf zou dan begonnen zijn op 15 juli.
In het zuiden en oosten van het land heeft de temperatuur niet gedipt om 28 juli. Op sommige locaties is sprake van de langste regionale hittegolf ooit. In het noorden van Limburg duurt de hittegolf op moment van schrijven al 25 dagen.
Bloedhete dinsdag
Dinsdag doen we er thermisch nog een schepje bovenop. Het wordt de warmste dag van deze week. Opnieuw is er veel zon en ’s middags is het snikheet met 30 tot 37 graden op sommige officiele meetstations. In de achtertuin en op balkon zal het een stuk warmer zijn dankzij het 'tuineffect'. De hoogste temperaturen verwachten we in Limburg, De Achterhoek en Brabant. Ook nu is het, het meest aangenaam op het strand of aan de waterkant. Overigens is het wel zaak om dinsdag de neerslagradar in de gaten te houden. Aan het einde van de middag en in de avond is het niet uitgesloten dat er een paar stevige onweersbuien opdoemen vanuit het zuidwesten.
Woensdag overgangsdag
Zoals het er nu naar uit ziet wordt woensdag een overgangsdag. Verspreid in het land kunnen een paar pittige buien vallen. Afhankelijk van de buien kan het landinwaarts nog wel 25 tot 30 graden worden. De wind draait naar het westen of zuidwesten en daarmee wordt geleidelijk minder warme lucht aangevoerd. Dat merken we later in de week als de maxima tussen 20 en 25 graden liggen en er nu en dan een bui valt. De neerslag die er zo nu en dan gaat vallen is zeer welkom maar zal de droogte zeker nog niet wegwerken.
Bron: Weerplaza.nl
| Gewijzigd: 6 augustus 2018, 23:47 uur, door Thijs.Woestijnstof zichtbaar (als een waas) op satellietbeelden vlak voor zonsondergang. Morgen hangt deze stoflaag op enige hoogte boven Nederland, maar het is nog niet duidelijk hoe dik deze laag dan zal zijn. pic.twitter.com/93zGsi9GL3
— KNMI (@KNMI) 6 augustus 2018
In zuid/zuidoost Nederland is het weer de komende dagen niet slecht. Meer zuidelijker in Limburg is de kans dat op zondag 30 graden aangetikt wordt gevolgd door maandag met lokaal 32 graden. Maandagavond wordt de hitte afgestraft met mogelijke onweersbuien.
Elders in Nederland toch iets koeler weertype. Temperaturen zijn niet zo warm als het zuiden van Nederland.
22 juli 2009
10 t/m 14 juli 2010
19 juni 2013, 27 juli 2013, 19 augustus 2013
Als het aan het Amerikaanse GFS ligt krijgen we een derde landelijke hittegolf. Dit model komt run op run met mogelijkheden. Maar het Europese ECMWF wil er (nog) niks van weten. We volgen het weer op
GFS 12z met temperaturen die we gewend zijn deze zomer :p EDIT: Het lijkt dat ECMWF 12z GFS volgt! | Gewijzigd: 10 augustus 2018, 20:56 uur, door reedtimmer
Wisselvalligheid & westcirculatie troef
Het wordt de komende tijd voor het eerst in maanden weer een komen en gaan van hoge- en lagedrukgebieden. De blokkades die ons weer lange tijd bepaald hebben zijn nu uit de weg geruimd en de straalstroom bepaald vanaf nu ons weer.In principe is er een patroon te herkennen in de temperatuur, bewolking en neerslag:
Gisteren kwam een koufront over, na het koufront nam de wind en de buiigheid langzaam af, vanmiddag en vanavond is het overal droog en kan de zon weer even schijnen. Morgen komen we aan de warme zijde van het hogedrukgebied, maar door een inactief warmtefront hebben we dan al wat bewolking. Maandag volgt het koufront weer met behoorlijk wat neerslag. Vanaf dan begint de cirkel weer opnieuw.
Op de blauwe streep trekt er een koufront over, daalt de temperatuur en valt er regen.
Op de weerkaarten
Dit patroon met lagedrukgebieden en tussenhogen (zwakke hogedrukgebieden tussen 2 lagedrukgebieden in) is ook te zien op de weerkaarten.Vandaag & morgen
We komen aan de warme zijde van een zwak tussenhoog, dit hoog zorgt vandaag nog voor redelijk weer, morgen trekt bewolking van een zwak warmtefront over (neerslag niet verwacht). In de westcirculatie bewegen alle gebieden naar het oosten!
Maandag: lagedrukgebied
Maandag trekt een koufront over, hier kan eventueel een kleine onweerskans uit voortkomen. Achter het koufront is het maandag nog vrij nat (occlusie en buien). Bovendien stroomt er weer koele lucht binnen (max. 21ºC tot 23ºC die dag).
Boven de Britse Eilanden zien we wel al een rug van hogedruk vormen, die komt de dagen na maandag dichterbij.
Dinsdag & Woensdag: rug van hogedruk
Dinsdag wordt het weer droger, zonnetje komt er ook wat vaker bij. Woensdag, als we aan de warme zijde van de rug v. hogedruk komen, wordt het ook wat warmer (25ºC).
Donderdag: onzeker
Over de timing van het koufront donderdag is nog wat verschil tussen EC en GFS, dit zou overdag of pas in de nacht naar vrijdag kunnen gebeuren. Of het donderdag dus nog warm kan worden hangt af van dat koufront. Eventueel ook hier een kleine onweerskans mogelijk, afhankelijk van timing.
| Gewijzigd: 11 augustus 2018, 17:50 uur, door Thijs.
Nieuwe zomerse periode in de maak
De pluimen vertonen al dagen een stijgende trend vanaf zaterdag 1 september. Zowel GFS als EC laten de eerste dagen van september de temperatuur vaak tussen de 23 en 26ºC uitkomen, mogelijk tussen 3 en 6 september nog wat warmer (temperaturen tussen 25 en 29ºC).De komende dagen vaak rond de 20ºC, vanaf september stijgende lijn naar 26ºC.
Woensdag passeert nog een lagedrukgebied dat voor regenbuien zorgt, donderdag komt er nog een zwak koufront over, wat her en der ook nog een bui kan opleveren. Na deze neerslag gaan we weer een droge periode tegemoet. Een hogedrukgebied komt in onze buurt te liggen en houdt alle depressies en fronten op afstand.
Woensdag (en donderdag) neerslag, daarna volgt een reeks droge dagen. Pas op lange termijn verschijnen voorzichtig weer een enkele signalen voor neerslag. Erg overtuigend is het (nog) niet, onzeker wel.
Het droogterecord
Het neerslagtekort bereikte zijn hoogste punt in de eerste dagen van augustus en sindsdien is het tekort stabiel. Om 1976 in te halen had het neerslagtekort in de afgelopen periode nog moeten stijgen van 309 naar 363 mm. Omdat dit niet is gebeurd (we kregen neerslag), is de kans erg klein dat we de komende maand het record van 1976 nog breken.
Weerkaart
Hieronder staat een mooie plaat voor mensen die van zonnig en droog weer houden. Een hogedrukgebied met een kern die zich verplaatst van de Benelux (zaterdag) naar Scandinavië (dinsdag) zorgt voor een zwak zuidoostelijk windje. Lagedruk is te vinden aan de randen van Europa, rond IJsland liggen wat depressies en in Portugal ontstaat een thermisch laag. In grote delen van Europa begint september met prima weer.
| Gewijzigd: 28 augustus 2018, 15:08 uur, door Thijs.
Komende nacht kans op vorst
In de nacht van vrijdag op zaterdag kan het mogelijk gaan vriezen aan de grond, melden meerdere weerbureaus.Volgens Weerplaza is die kans vooral groot "op zandgronden in het oosten van het land".Als de temperatuur 's nachts daalt tot onder de 4,8 graden dan is het de koudste nacht sinds 20 mei. Vorige week werd 's nachts al een record gebroken in Noord-Brabant. Het werd in de nacht van zaterdag op zondag 5,2 graden Celsius in Woensdrecht, wat de laagste minimumtemperatuur ooit was op die locatie in augustus.
In het weekend gaat de temperatuur omhoog en neemt de kans op buien af. "Zondag lijkt de mooiste dag te worden", meldt Weerplaza. "Lokaal kan het in het zuidoosten dan 25 graden worden."
Maandag en dinsdag wordt het nog warmer, maar de kans op stapelwolken en buien neemt dan ook toe.
Bron: https://www.nu.nl